USA mají problém: Při útocích v ruském Belgorodu byla využita americká vojenská technika (videa)
RSS

USA mají problém: Při útocích v ruském Belgorodu byla využita americká vojenská technika (videa)


K pondělním útokům na území které se nachází za mezinárodně uznávanými ruskými hranicemi, se během minulých dvou dnů objevovaly velmi protichůdné informace.
Především panovaly dohady nad tím, kdo konkrétně útočil, ale také zda byli útočníci zneškodněni, zda s nimi spolupracovaly ukrajinské síly a kolik útočníků bylo vlastně eliminováno.
Ovšem další problém, který nyní nedá spát americkým jestřábům, je fakt, že k nájezdům byla využita americká vojenská technika dodaná ukrajinské armádě.
Přitom dodána byla pod podmínkou, že nebude využita na území Ruska…
Počínaje pondělím, těsně po  velkém přeshraničním nájezdu z Ukrajiny na vesnice v okolí ruského Belgorodu, se Spojené státy začaly od nájezdu okamžitě distancovat, přičemž ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo:
„Dali jsme Ukrajincům velmi jasně najevo, že neumožňujeme ani nepodporujeme útoky mimo hranice Ukrajiny…“, přičemž dodalo, že je „na Ukrajině, aby se rozhodla, jak chtějí vést své vojenské operace.“
Ale „sabotážní“ útok, který Moskva označila za přeshraniční terorismus, a který zabil jednoho civilistu a zranil nejméně dvanáct lidí, zřejmě  zahrnoval Američany dodané vybavení, které se objevilo na řadě fotografií .
Ozbrojenci, kteří nosili taktické a vojenské uniformy a řídili velká obrněná vozidla, mohli držet několik oblastí ruského území až několik hodin, ale v úterý Kreml oznámil, že jeho síly zničily povstalce a zničily jejich vojenskou techniku. Kreml dále uvedl, že jde o ukrajinský pokus „odvrátit pozornost“ od ruského vítězství v Bachmutu.
Záběry eliminovaných útočníků se objevily na sociálních sítích:

It was worth the 12 hour Twitter victory I’m sure.
Boys went into Belgorod and never left. pic.twitter.com/2ryQq0hoYM
— ayden (@squatsons) May 23, 2023


Rusko později v úterý aktualizovalo počet útočníků, které údajně zabilo při potlačení útoku, na  70 , přičemž také trvá na tom, že to byli Ukrajinci. Ruské síly dokonce použily letecké údery a dělostřeleckou palbu, aby je odrazily.
Kyjev však účast popřel a místo toho poukázal na dvě protiputinovské ruské polovojenské skupiny. K operaci se tyto skupiny také přihlásily a prostřednictvím svých mediálních kanálů uvedly : „Legie a RDK pokračují v osvobozování Belgorodské oblasti.“ Prohlášení dodalo: „Mýtus, že ruští občané jsou v bezpečí a Ruská federace je silná, byl opět zničen.“

Radzivon Pavel, the second participant in the DRG attack on the Belgorod region, was liquidated today on May 23, 2023 at about 4 am… pic.twitter.com/Xd7cvFFzSf
— Theresa (@tretter50001) May 23, 2023


Nyní, když  se objevují fotografie, které ukazují americká obrněná vozidla přeshraničních útočníků , to postavilo Bidenovu administrativu do nepříjemné situace, vzhledem k předchozím veřejným prohlášením, že vybavení, které Washington dává Kyjevu, není určeno k použití pro přímé útoky v Rusku.
Když byl dotázán na americkou vojenskou techniku použitou útočníky během denního brífinku, mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller obvinění přímo nepopřel, ale pouze řekl, že americká administrativa je v  tuto chvíli „skeptická ohledně pravdivosti“  zpráv o zbraních poskytnutých USA použitých k útoku na Rusko v Belgorodu.
„Nemáme zcela jasné informace, díváme se na stejné rozmazané obrázky na sociálních médiích … v tuto chvíli jsme skeptičtí k jejich pravdivosti ,“  řekl Milller .
Ale tentýž den odpoledne, kdy se ministerstvo zahraničí pokusilo předstírat neznalost a distancovat se, Financial Times  potvrdily, že milice skutečně používaly americká obrněná vozidla.

#Russia : video of a Russian insurgent standing next to an American-made humvee in the #Belgorod region.
What a time to be alive. pic.twitter.com/w4IwkOqsYL
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) May 22, 2023


„Krajně pravicové milice, které tento týden zaútočily na ruský region hraničící s Ukrajinou,  použily při útoku taktická vozidla americké výroby , což vyvolává otázky ohledně  podpory Kyjeva ruským extremistickým skupinám se sídlem na Ukrajině .“
Financial Times byly také schopny získat potvrzení od samotných militantů, čímž byl případ objasněn :

Ukrajina popřela přímou účast na pondělním útoku, ale  jeden vojenský představitel přiznal spolupráci s nacionalistickými skupinami , které v pondělí vstoupily na ruské území, aby „osvobodily“ vesnici. Denis Nikitin, vůdce ruských dobrovolnických sborů, řekl Financial Times, že jeho bojovníci útočící na oblast Belgorodu vlastnili americká vojenská vozidla .
Jednalo  se o nejméně dvě obrněná vozidla M1224 MaxxPro a několik Humvee , řekl, zatímco odmítl zveřejnit, jak byly získány. Některé, ale ne všechny snímky amerických vozidel využitých při nájezdu, byly pořízeny na ruské straně hranice, podle analýzy FT videí a fotografií. Záběry ruského ministerstva obrany nezávisle na sobě ukázaly taktická vozidla americké výroby poškozená střelbou a zjevně opuštěná.


Dosavadní ztráty AFU v důsledku obsazení obce Belgorod:
– 2 americká obrněná vozidla M1224 MaxxPro (obě zajata) – 2 americká obrněná vozidla HMMWV M1151A1 (poškozená i opuštěná) – 1 americký nákladní obrněný automobil HMMWV M1152A1 (zničen)




Belgorod attack ended according plan pic.twitter.com/ICcXQC2kH9
— ZOKA (@200_zoka) May 23, 2023


 
Ukrajinští vládní představitelé také od té doby přiznali určitou úroveň spolupráce s  ruskými neonacistickými skupinami , o nichž se věří, že stojí za vpádem, podle  FT:

Zpočátku si ukrajinští představitelé veřejně udržovali odstup od ruských sabotážních jednotek. Ale v úterý Andrij Čerňak, úředník z ukrajinského ředitelství vojenské rozvědky HUR, poprvé přiznal nějakou formu spolupráce s ruskými dobrovolnickými sbory a legií Svobodné Rusko.
„Samozřejmě s nimi komunikujeme. Samozřejmě sdílíme nějaké informace,“ řekl Čerňak. „A dalo by se říci, že  dokonce spolupracujeme .“

Zdá se, že to potvrzuje dlouhodobá obvinění Ruska namířená proti Washingtonu ohledně záměru Ukrajiny použít zbraně dodané Západem proti ruskému suverénnímu území.

Video of the preparation of “RDK” militants to break through the border of the Belgorod region.
The footage shows a convoy of at least 6-7 American International MaxxPro armored vehicles and 2 HMMWVs, as well as other cars.
At the moment, the loss of only one of their MRAP… pic.twitter.com/zlDjnMyyro
— War Monitor (@WarMonitors) May 22, 2023


Situace v Bělgorodu také  dokazuje, že zbraně dodané USA se jasně šíří mimo ukrajinské ozbrojené síly , navzdory tomu, že Bidenova administrativa trvá na tom, že Pentagon poskytuje řádný dohled.

Níže je čerstvý přehled ruského popisu útoku od pondělí do úterý prostřednictvím  TASS:

Během posledních 24 hodin ukrajinští vojáci ostřelovali asi 20 komunit v Belgorodské oblasti, řekl regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov. Použili raketový systém s vícenásobným startem a pomocí dronů shazovali výbušná zařízení na obytné budovy a lidi.
Poškozeno bylo 29 obytných budov a tři vozidla. Výpadky proudu byly zaznamenány ve 14 obydlených lokalitách. S obnovou provozu bude možné začít, jakmile to situace dovolí, upřesnil gubernátor.
Ukrajina zahájila bezprecedentní informační útok na obyvatele regionu a šíří zvěsti, že do regionu vjíždějí tanky a že hrozí jaderná katastrofa. Cílem Ukrajiny je zastrašit lidi a šířit paniku v regionu, řekl gubernátor…


The Russian MoD published footage of them targeting the AFU positions in Belgorod pic.twitter.com/QSotXQd2DX
— War Monitor (@WarMonitors) May 23, 2023



video of the destruction of that Nazi group during their PR stunt in Belgorod… (nice victory) pic.twitter.com/eWUU9SJyId
— — GEROMAN — time will tell – — (@GeromanAT) May 23, 2023


 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek USA mají problém: Při útocích v ruském Belgorodu byla využita americká vojenská technika (videa) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden