Za většinu emisí nikdo žádné povolenky neplatí
RSS

Za většinu emisí nikdo žádné povolenky neplatí


ALEXANDRA DÍTĚTOVÁ

Světová banka oznámila, že státy vybraly loni na emisních povolenkách přes 2 biliony korun. Jenže tyto peníze pokrývají pouze 23 procent celkových emisí. To krásně ilustruje, v čem tkví zásadní problém v boji se změnou klimatu.


Čísla světové banky jen potvrzují slova profesora Václava Smila, který nedávno uvedl, že emise jsou globální problém, který se nedá řešit lokálně.  „Všechno, co Evropa pro rychlou dekarbonizaci zatím udělala, nemá žádnou cenu, co se týče klimatu. Klimatickou změnu neodvrátíme, pokud nezačne oxidu uhličitého v atmosféře každoročně ubývat. Globální emise však místo toho stoupají s tím, jak se rozvojové země snaží dotáhnout na úroveň Číny, Evropy a USA. Ekonomický růst je spjat s fosilními palivy,“  vysvětlil světoznámý vědec.
Hodně lidí mu naslouchá, ale třeba na Twitteru jsem se od všelijakých zelených aktivistů dočetla, že je to prý jakýsi zapšklý stařík hájící fosilní paliva.
A to je přesně ono. Lidé, kteří hlasitě bojují proti všelijakému nálepkování a dezinformacím, najednou odmítají přijmout čísly podložený názor respektovaného vědce. Proč? No protože jim bourá jejich vysněný svět, který se snaží vnutit i ostatním.
Přitom je to naprosto logické a čísla Světové banky to jen podtrhují. Není nic globálnějšího než klima. A i kdyby aktivisté stokrát přepočítávali emise na hlavu, tak nic nezmění na tom, že pro klima je klíčové celkové množství vypuštěných emisí. A stejně tak, i kdyby se aktivisté postavili na hlavu, tak další a další snižování emisí u nás či v EU klimatu nijak nepomůže, pokud se nepřidá zbytek světa, tedy těch 77 procent emisí, za které nikdo neplatí žádné povolenky, ale hlavně 77 procent emisí, které nikdo nesnižuje. Naopak, stále rostou, takže brzy těch neplacených emisí bude přes 80 procent.
To není žádná fosilní ideologie, ale čistá fakta. Ta ale aktivisté poslouchat či dokonce respektovat odmítají. Snaží se totiž nastolit jakousi klimatickou diktaturu, jak „krásně“ ukázal plán, který zveřejnili němečtí aktivisté. Snad se nám ostatním podaří tomuto šílenému plánu zabránit.


  Alexandra Dítětová


 
The post Za většinu emisí nikdo žádné povolenky neplatí first appeared on .


Nejčtenější za týden