Čína chce okamžitý mír na Ukrajině a přidělit území Rusku
RSS

Čína chce okamžitý mír na Ukrajině a přidělit území Rusku


Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek sdělil zvláštnímu vyslanci Číny Li Chuejovi, že existují „vážné překážky“ pro obnovení mírových rozhovorů, z čehož viní Ukrajinu a západní země. (Foto: Flickr)









„Ruský ministr zahraničí znovu potvrdil závazek Moskvy k politicko-diplomatickému řešení konfliktu a konstatoval vážné překážky, které obnovení mírových rozhovorů vytváří ukrajinská strana a její západní mentoři,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.



Během setkání s Li, který byl v letech 2009-2019 čínským velvyslancem v Rusku, Lavrov rovněž ocenil „vyvážený“ postoj Pekingu k Ukrajině.




Tyto země jsou připraveny připojit se k programu F-16 pro Ukrajinu

Čína sice tvrdí, že je v ukrajinském konfliktu neutrální stranou, ale je kritizována za to, že odmítá odsoudit Moskvu za její ofenzivu.



„Obě strany vyjádřily připravenost dále posilovat rusko-čínskou zahraničněpolitickou spolupráci, která je neměnně zaměřena na udržení míru a stability v regionu i na celé planetě,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.



Návštěva čínského vyslance v ruském hlavním městě se uskutečnila poté, co se Li začátkem tohoto měsíce setkal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.




Medveděv: Pokud Ukrajina získá jaderné zbraně, udeříme první

Deník Wall Street Journal s odvoláním na západní představitele v pátek uvedl, že Čína naléhá na evropské vlády, aby podepsaly mírovou dohodu o válce na Ukrajině, která by Moskvě poskytla vlastnictví ukrajinských území, jež v současnosti okupuje.



Li, který před příjezdem do Moskvy navštívil hlavní města po celé Evropě, údajně tlačil na západní představitele, aby souhlasili s okamžitým ukončením patnáctiměsíčního konfliktu, i kdyby to pro Kyjev znamenalo značné územní ztráty.



Západní představitelé, kteří hovořili s WSJ, však zpochybnili, že by příměří bylo možné v dohledné době, a dodali, že Čína má zřejmě větší zájem na tom, aby Rusko válku neprohrálo, než aby při jednáních vystupovala jako nestranný prostředník.




Ukrajina přiznává, že chtějí zabít Putina a šéfa Wagnera

V únoru Čína zveřejnila dvanáctibodový plán na ukončení války na Ukrajině, ale západní mocnosti tyto návrhy odmítly a zároveň varovaly před oteplováním vztahů Pekingu s Moskvou.



Li prohlásil, že „neexistuje žádný všelék na vyřešení krize“.



Zdroj: reuters.com
Článek Čína chce okamžitý mír na Ukrajině a přidělit území Rusku se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden