Němec odsouzen ke třem letům vězení za proruskou rétoriku a symboly
RSS

Němec odsouzen ke třem letům vězení za proruskou rétoriku a symboly


Muž v Německu byl odsouzen ke třem letům vězení za pouhé politické projevy související s válkou na Ukrajině. Údajně označil Ukrajinu za „teroristický stát“ a v internetových příspěvcích viditelně zobrazoval ruský vojenský symbol „Z“. (Foto: Flickr)









Například deník Ukrajinska pravda uvedl, že byl zatčen za podporu „ruské agrese“. O případu poprvé informoval německý Die Welt na základě rozhodnutí hamburského soudu.



V obžalobě se uvádí: „Obviněný na sociálních sítích ospravedlňoval agresivní válku Ruska proti Ukrajině a provozoval kanál na Telegramu, jehož název a logo vycházely z názvu ultranacionalistické ruské strany Druhá Rus (Jiné Rusko).“




Německo oficiálně vstoupilo do recese

Trest byl přísný vzhledem k tomu, že údajně obvinění z „ podpory ruské agrese“ bylo připojeno k již existujícímu obvinění z nezákonného držení zbraní a že již měl záznam v trestním rejstříku.



Od března a dubna loňského roku, kdy byla ruská invaze v plném proudu, začalo více německých spolkových zemí oznamovat, že budou stíhat „proruské propagandisty“ , a zakázaly zobrazování symbolu „Z“.



Odtud se na spolkové úrovni zvedla legislativa, aby byly projevy související s rusko-ukrajinskou válkou zakázány jako „nenávistné projevy“ :




Němečtí aktivisté používají nový typ lepidla, který k uvolnění vyžaduje sbíječku

„ Ruský útok na Ukrajinu je zločinem a kdo tuto válku veřejně schvaluje, může se tím stát trestně odpovědným,“ uvedl tehdy mluvčí německého ministerstva vnitra Marek Wede.



Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v prvních měsících války na Twitteru napsal:



„Vyzývám všechny státy, aby kriminalizovaly používání symbolu ‚Z‘ jako způsobu veřejné podpory ruské agresivní války proti Ukrajině. ‚Z‘ znamená ruské válečné zločiny, rozbombardovaná města, tisíce zavražděných Ukrajinců. Veřejná podpora tohoto barbarství musí být zakázána.“




Jaký je život v Berlíně? Majitelka bytu popisuje neuvěřitelnou realitu

Některé proruské symboly jsou zakázány i na demonstracích a pouličních shromážděních v německých městech. Tím vznikla další kluzká plocha v otázkách, zda si pak úřady nebudou vykládat protinacistické nápisy jako „ospravedlňování ruské agrese“.



V Německu se objevily jen omezené nesouhlasné reakce na protirežimní zákony, ale Sabine Beppler-Spahlová, předsedkyně německého liberálního think-tanku Freiblickinstitut, se již dříve ve Spikedu ohradila, že „ proruští demonstranti nyní mohou Německo obvinit z pokrytectví. Vždyť ti samí němečtí politici, kteří často napadají potlačování disentu v Rusku, nyní potlačují disent v Německu.“



Zdroj: spiked-online.com
Článek Němec odsouzen ke třem letům vězení za proruskou rétoriku a symboly se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden