Konec plynových kotlů …
RSS

Konec plynových kotlů …



JANA MARKOVÁ
Konec plynových kotlů má být další zářez na pažbě evropského zeleného šílenství. Již brzy i na vašem přijímači. Evropská komise plánuje zákaz současných plynových kotlů do roku 2029, Němci jsou samozřejmě napřed, a tak si je koupí pro jistotu už jen do konce tohoto roku. Po tom, co si zavřeli jaderné elektrárny a musí o sto šest vypalovat uhelky, je to další z báječných nápadů našich západních zelených eurosoudruhů.
O tom, že zakázána bude výroba kotlů na uhlí jsme tu už mluvili. O tom, že bude zřejmě zakázáno plnit tepelná čerpadla f-plyny, což jejich provoz dramaticky prodraží a dost pravděpodobně i sníží účinnost taky. No a protože někteří z vás stále mají čím topit, je třeba si posvítit i na ty zbytky fungujících zdrojů vytápění, a tím jsou kotle na plyn. Podle představ Evropské komise by jejich majitelé měli přejít na tzv. hybridní kotle s využitím právě těch tepelných čerpadel či solárních panelů. Tahle sranda si od domácností podle odhadů vyžádá investice kolem v přepočtu na jednu domácnost přes 100 000 korun a víc. Celkem se tak může jednat o miliardy.
Plán EK je, že má plynové kotle nahradit v domácnostech 30 milionů tepelných čerpadel. Sice všichni vědí, že je to nereálné, nicméně to jako obvykle nikoho nezajímá. Plán je tu a musí se plnit. V současnosti musí mít plynové kotle minimálně 86 % účinnost, nová norma však povinnou minimální sezonní účinnost zvyšuje na rekordních na 115 %. Je na to pro fosilní paliva speciální korekční součinitel, který toto umožní. Ano, vidíte dobře, plán budeme plnit na 115% a dostaneme k tomu do ruky a do domácnosti rudá či zelená mávátka, dle vkusu každého soudruha.
Takto vysoké účinnosti nemohou ovšem samostatné kotle na plynná a kapalná paliva a elektřinu nikdy dosáhnout, což je účel, a bude to v praxi znamenat, že je nebude možné jako nové výrobky uvádět na trh. Požadavky splní pouze tepelná čerpadla a kombinovaná zařízení, např. plynový kotel v kombinaci s TČ nebo se solárním panelem. Samostatný plynový kotel už si prostě nekoupíte, protože bude muset být nedělitelnou součástí této soustavy.
Že si budete muset kvůli regulaci zaplatit za zcela nové tepelné řešení svého bydlení? Že to bude stát statisíce? Že nevíte, kde na to vzít? Že na mnoha místech není pro hybridní tepelná čerpadla prostor? Že je ohromné množství budov, kde se to ani nedá nainstalovat? Že když se například ve městě v nějakém stísněném prostoru bude muset nainstalovat třicet čerpadel, tak z toho bude takový bengál, že to nebude splňovat hlukové hygienické normy? No a? Koho by to zajímalo, evropské úředníky určitě ne.
Tento článek berte prosím jako další díl skládačky proč z toho spolku šílenců dříve nebo později definitivně vypadnout. (A ne, opravdu nemyslím hned dneska večer, jak mi tu určitě všichni ti, kteří líp než já vědí, co si myslím, a co chci, začnou psát.) Protože jestli si někdo myslí, že tohle se dá reformovat, je mírně řečeno naivní. A to, že se to rozpadne samo je sice možné, ale vážně na to chcete spoléhat?
 
Jana Marková

The post Konec plynových kotlů … first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden