Ukrajina poslala nevycvičené muže do mlýnku na maso Bakhmut, zjistil WSJ
RSS

Ukrajina poslala nevycvičené muže do mlýnku na maso Bakhmut, zjistil WSJ


Ukrajina vyslala do bitvy u Bachmutu nevycvičené rekruty, aby ušetřila své profesionální vojáky pro očekávanou protiofenzívu, napsal ve čtvrtek list The Wall Street Journal. (Foto: Twitter)









Deník hovořil s muži, kteří byli součástí malé skupiny, jež byla vyslána do Bachmutu, kterému se začalo říkat mlýnek na maso, jen několik dní po mobilizaci. Ze 16 mužů ve skupině odvedenců jich bylo 11 zabito nebo zajato.



Deník je popsal jako „většinou chudé muže z vesnic v severovýchodní Charkovské oblasti, mnozí z nich byli nezaměstnaní, vykonávali příležitostné práce jako pomocní dělníci nebo směny v továrnách v regionálním hlavním městě“.




Americký politik: „Rusové umírají, jsou to nejlépe utracené peníze“

Někteří z mužů prošli před lety či desetiletími vojenským výcvikem, ale žádný z nich neměl bojové zkušenosti. Několik z nich pohrozilo, že odmítnou rozkaz, když jim 21. února oznámili, že je posílají na frontu, s odvoláním na nedostatečný výcvik, ale nakonec šli.



Jeden z nich, Vladyslav Yudin, řekl deníku, že řekl seržantovi, že nikdy předtím nestřílel a ani nedržel zbraň. „Bachmut vás to naučí,“ řekl Yudinovi.



Muži se v Bachmutu účastnili brutálních bojů dům od domu. Mnozí z nich jsou považováni za mrtvé, ale jejich rodiny stále živí naději, že je Rusové zajali a že jsou stále naživu.




Nadler: Je mi jedno, když Ukrajina použije stíhačky F-16 k útoku na Rusko

Výpovědi mužů se shodují s tím, co Ukrajinci bojující na frontě sdělovali médiím ještě v době, kdy bitva zuřila. Vyprávěli příběhy o tom, že vojáci byli vysláni s malou podporou, výcvikem a municí.



Deník Washington Post v březnu hovořil s velitelem ukrajinského praporu, který uvedl, že mu byli posíláni čerství rekruti, kteří nechtěli střílet ze svých zbraní, protože se báli zvuku.



Přestože západní podporovatelé Kyjeva doporučovali nevynakládat na Bachmut prostředky, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se snažil město udržet co nejdéle, ale o uplynulém víkendu bylo plně obsazeno skupinou Wagner a ruskými jednotkami.




Německo může dodat Ukrajině střely, které mohou doletět do Moskvy

Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin odhadl, že v bojích o město přišlo o život 50 000 Ukrajinců, ale toto číslo není potvrzeno. Prigožin také uvedl, že do bojů v Bachmutu naverboval 50 000 lidí z vězení a asi 20 % z nich bylo zabito.



Zdroj: antiwar.com
Článek Ukrajina poslala nevycvičené muže do mlýnku na maso Bakhmut, zjistil WSJ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden