Taliban zaútočil na Írán a hrozí obsazením Teheránu
RSS

Taliban zaútočil na Írán a hrozí obsazením Teheránu


Na společné hranici se v sobotu rozpoutala prudká přestřelka mezi bojovníky Talibanu a íránskou armádou, při níž zahynuli nejméně dva íránští pohraničníci a další byli zraněni. (Foto: Twitter)









K této přestřelce mezi Afghánistánem ovládaným hnutím Taliban a Íránskou islámskou republikou došlo uprostřed ostrého sporu o práva na vodu, který se konkrétně týká přístupu suchem sužovaného Íránu k řece Helmand.




BREAKING: Taliban soldiers entered Iran today and attacked an Iranian military base. At least 3 people have been killed in today’s border clashes between Iran and Afghanistan. Wasn’t a good idea for Iran to send their suicide drones to Russia… pic.twitter.com/Qysxt2cj5u — Visegrád 24 (@visegrad24) May 27, 2023
Obě strany obvinily tu druhou, že zahájila palbu jako první, přičemž agentura IRNA tvrdí, že íránská strana způsobila Talibanu „těžké ztráty a vážné škody“ , avšak počty afghánských obětí zůstávají nejasné.



Později v sobotu byla situace označena za zvládnutou, přičemž představitelé Teheránu varovali před dalšími vpády.




#Iran : #Taliban fires with RPG on the Iranian borders guards post pic.twitter.com/7y0JGKjGdy — ????-???????? ???? (@L_Team10) May 27, 2023
„Pohraniční síly Íránské islámské republiky budou rozhodně reagovat na jakékoli narušení hranic a agresi a současné afghánské orgány musí být pohnány k odpovědnosti za své neměřené a mezinárodním zásadám odporující jednání,“ citovala státní média šéfa íránské policie generála Ahmadrezu Radana.



A Taliban na oplátku uvedl: „Islámský emirát Afghánistán považuje dialog za rozumnou cestu k řešení jakéhokoli problému,“ uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany Enayatullah Khawarazmi.




#Taliban in #Afghanistan is moving heavy equipment and armored fighting vehicles near the border with #Iran pic.twitter.com/nEYtJcrGql — Ibrahim Hamidi ابراهيم حميدي (@ibrahimhamidi) May 27, 2023

The #Taliban of #Afghanistan are actively deploying additional units to the #Iran border region, as conflict intensifies over the redistribution of water resources. pic.twitter.com/lhO0cl83gG — Delta Defence (@delta_defence) May 28, 2023
Dodal: „Vymlouvání se na válku a negativní akce není v zájmu žádné ze stran.“ V napjatém pohraničním regionu dochází k dlouhodobým sporům ohledně práv na vodu.



Od fiaska Spojených států v podobě rychlého stažení z Afghánistánu v srpnu 2021, kdy Tálibán převzal pevnou kontrolu a zdědil při tom zbraně a vozidla v hodnotě miliard, se ozývají obavy ostatních zemí v regionu ohledně bezpečnosti hranic.



Zejména Afghánistán a Írán jsou historickými rivaly, vzhledem k tomu, že oba vyznávají tvrdou verzi islámu, ale jeden sunnitskou a druhý šíitskou.



Na obou stranách žije také početná „menšinová populace“ náboženské tradice té druhé strany, což vede k napětí zejména v rámci těchto komunit v pohraničních oblastech.



Zdroj: apnews.com
Článek Taliban zaútočil na Írán a hrozí obsazením Teheránu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden