Nová potravinová strategie Německa: Maximálně 10g masa denně
RSS

Nová potravinová strategie Německa: Maximálně 10g masa denně


V rámci klimatické agendy se mění nejen energetická politika, ale také jídelníček obyvatel zemí, které se k tomuto experimentu přidají. A to, s čím přichází Německo, se dřív či později objeví v celé EU.
Je pak jen otázkou času, než se návrh takové regulace masa objeví v Bruselu a sebranka, která obsadila europarlament, jej odhlasuje.
Jak dalece ještě budou lidé ochotni se v rámci prosazované klimatické politiky nechat omezovat?
Němci už nechali svoji vládu zlikvidovat jadernou energetiku, zakázat plynové kotle a sporáky a postupně se deindustrializuje celá země, což je proces, který stále pokračuje.
Vzdají se nyní Němci také svých oblíbených klobás? A co obohacovači a jejich halal maso? Budou mít výjimku?
„Německá společnost pro výživu“ (DGE) uvádí v pokynech, které pravidelně předkládá, že bude brzy stanoveno radikální omezení masa. Pokyny mají mít také vliv na novou potravinovou strategii federální vlády.
10 gramů masa denně by mělo být novým maximálním limitem, jak uvádí „Bild“ s odkazem na interní dokumenty o nové potravinové strategii. Je pravda, že pokyny jsou pouze doporučením. Ale mají dopad. Například jídelny se na ně musí orientovat. To je jediný způsob, jak mohou získat důležité certifikáty DGE.
Výkonný ředitel Německého svazu mlékárenského průmyslu Eckhard Heuser komentoval nové směrnice v rozhovoru pro deník Bild takto: „Je to šílené a neproveditelné. Pokud už nemůžete dostat svoji klobásu v kantýně, půjdete do obchodu s hranolky.“
Dosud DGE doporučovalo 600 gramů masa týdně – asi devítinásobek nové „dávky.“ Toto staré pravidlo se blížilo realitě – Němci v současné době jedí v průměru 109 gramů masa denně. Jinými slovy, jedenáctinásobek přídělu, na který si nyní mají zvykat.
Podle DGE  bude v budoucnu zohledněna také potravinová bilance CO2. Jinými slovy, už to není jen o zdraví, je to o ochraně klimatu. Půst pro klima?
„Nikdo nechce lidem zakazovat, aby si občas dali maso. Ale spotřeba masa v populaci je celkově příliš vysoká ze zdravotních a udržitelných důvodů, to je vědecký fakt,“ říká DGE.
Avšak to, co společnost tvrdí, je v rozporu s jejími vlastními směrnicemi, jak vypočítává „Lebensmittelzeitung“: Nový příděl by byl překročen již s plátkem mortadely (15 gramů): „Na jednoho občana by byla jen jedna klobása měsíčně!“
Výkonná ředitelka masné asociace Heike Harsticková je také zděšena. Deníku Bild řekla: „Dokonce i dnes je mnoho lidí v Německu nedostatečně  zásobeno určitými živinami, jako je železo nebo vitamín B12. Pokud by nová dietní doporučení předložená DGE zůstala v platnosti a bylo doporučeno tak drastické snížení živočišných potravin, podvýživa by se zhoršila.“
Plánované referenční hodnoty nejsou v žádném případě vědecky prokázány.
Podle výpočtu Dolnosaské zemědělské komory méně masa vůbec neznamená lepší klima. Protože i kdyby se celé Německo řídilo tezí o CO2, tak snížení spotřeby masa o polovinu by Německo přiblížilo jen o jeden procentní bod k jeho „klimatickým cílům.“
Mimochodem, posedlost regulacemi nekončí masem a nekončí v Berlíně. Podle zprávy chce EU zakázat také kávové kapsle vyrobené z hliníku a plastu. Skutečnost, že podle odborníků mají některé kapsle lepší ekologickou rovnováhu než jiné metody, protože se spotřebuje méně kávy, vody a energie, se nezdá hrát roli.
V Německu se jistě tyto regulace potravin nezastaví. Nepotrvá dlouho, než bude stanoven příděl masa i pro celou EU.
Ostatně, před časem se v souvislosti s rušením chovů hospodářských zvířat  v Bruselu usnesli, že maso by mělo postupně vymizet zhruba do roku 2035. Nahradit ho má maso laboratorní a hmyz…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Nová potravinová strategie Německa: Maximálně 10g masa denně se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden