Rusko vydalo zatykač na amerického kvůli výrokům o zabíjení Rusů
RSS

Rusko vydalo zatykač na amerického kvůli výrokům o zabíjení Rusů


Ruské ministerstvo vnitra vydalo zatykač na senátora za Jižní Karolínu Lindseyho Grahama poté, co se objevilo video, na němž tento republikánský jestřáb říká ukrajinským představitelům, že „ Rusové umírají“ kvůli americké vojenské pomoci a že „ jsou to nejlepší peníze, jaké jsme kdy utratili“. (Foto: Twitter)









Objevují se však tvrzení, že zveřejněné video z pátečního setkání v Kyjevě, na němž Graham pronesl tato slova k ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, bylo sestříháno. A přitom to byl sám Zelenskyj, kdo sestříhaný klip zveřejnil na svých oficiálních kanálech na sociálních sítích.



Prostřednictvím agentury Reuters:




Americký politik: „Rusové umírají, jsou to nejlépe utracené peníze“

Ruský vyšetřovací výbor oznámil, že proti Grahamovi bylo zahájeno trestní řízení, neboť „prohlásil, že finanční angažovanost Spojených států způsobuje smrt ruských občanů“ .



Putinův mluvčí Dmitrij Peskov na Grahamovy provokativní výroky reagoval slovy: „Je těžké si představit větší ostudu pro zemi, než mít takové senátory.“ Zatímco místopředseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv řekl, že republikánský senátor je „starý hlupák“.



Zatykač a jeho zařazení na „ seznam hledaných osob“ samozřejmě zůstanou do značné míry symbolické, vzhledem k tomu, že Graham v dohledné době na ruské území ani přes jeho vzdušný prostor určitě nepojede.




Ukrajinská hvězda vypískaná publikem, odmítla podat ruku běloruské soupeřce

Ruské ministerstvo zahraničí v pondělí reagovalo na zprávu agentury Reuters, podle níž byly Grahamovy výroky vytrženy z kontextu:



Zprávy agentury Reuters, že výroky amerického senátora Lindseyho Grahama (republikán, Jižní Karolína) pronesené během setkání s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským mohly být vytrženy z kontextu, představují neobratné a nestydaté výmluvy, uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí zveřejněném v pondělí.



„Ukázalo se, že“ to není to, co senátor Graham řekl, ani to, jak to řekl. Stejně jako v případě podobných kanibalistických úvah bývalého amerického prezidenta George W. Bushe se objevují neobratné a nestydaté výmluvy: tak prý byla senátorova slova vytržena z kontextu, došlo k nějakému „sestřihu“ a tak dále.




Nadler: Je mi jedno, když Ukrajina použije stíhačky F-16 k útoku na Rusko

Kdo by pochyboval o tom, že sám politik a jeho spin doktoři, jako jsou špičková anglosaská média a tiskové agentury, budou, jak se říká, „hrát blbce“. Co bude dál? Budou nám tvrdit, že Lindsey Graham je produktem [umělé inteligence] a ve skutečnosti neexistuje?“ položilo si ministerstvo zahraničí řečnickou otázku. Zdůraznilo, že tento „pokus je odsouzen k nezdaru“. „Očistit se [a svou pověst] od skvrny takových výroků je již nemožné, i kdyby byly proneseny samostatně,“ dodalo ministerstvo.



Znovu však připomíná, že za úpravu a šíření výroků byla v první řadě zodpovědná samotná kancelář ukrajinského prezidenta.



Podle serveru The Hill: „ Graham zřejmě pronesl poznámky v různých částech rozhovoru, který byl upraven a zveřejněn na Zelenského účtu na sociálních sítích“.



Zdroj: thehill.com




Medveděv: Pokud Ukrajina získá jaderné zbraně, udeříme první

Článek Rusko vydalo zatykač na amerického kvůli výrokům o zabíjení Rusů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden