Více než 300 dokumentů covid-19 staženo pro nesplnění standardů vědecké spolehlivosti
RSS

Více než 300 dokumentů covid-19 staženo pro nesplnění standardů vědecké spolehlivosti


Výzkumné časopisy stáhly více než 300 článků o COVID-19 z důvodu porušených etických norem a obav o vědeckou platnost publikací. (Foto: Shutterstock)









Organizace Retraction Watch poskytla průběžný seznam stažených prací o COVID-19 od „Akutního poškození ledvin spojeného s COVID-19“ po „Dokáže vaše umělá inteligence odlišit kočky od COVID-19?“.



V současné době bylo staženo celkem 330 výzkumných prací.




Je to venku. Šílené informace, jak si americká vláda objednala covid podvod

Během pandemie vědci přistoupili na kompromisy v oblasti etických standardů a snažili se buď získat více schválených publikací, nebo si zkracovat cestu kolem etiky, říká vedoucí výzkumný pracovník Gunnveig Grødeland z Institutu imunologie na Univerzitě v Oslu poté, co prošel seznam článků, které byly staženy, a důvody některých z nich.



Zatímco u některých článků je zcela přirozené, že byly aktualizovány nebo změněny tak, aby byly publikovány v jiné podobě, některé byly staženy, protože výzkumníci nezískali během výzkumu informovaný souhlas.



„Bude samozřejmě stažen, když se zjistí, že byly porušeny etické zásady,“ řekl Grødeland norskému časopisu Khrono, který se zabývá vysokým školstvím a výzkumem.




Jan Tománek: Důležité prohlášení lékaře ohledně mRNA vakcín

Poukázala na to, že jiné články byly staženy poté, co si redakce všimla, že strategie, o nichž se články zmiňují, vyvolávají v médiích nesprávný dojem, že jsou doporučovány jako skutečná léčba nebo prevence COVID-19.



Uvedla, že tento druh článků musel být stažen, protože tvrdil věci, za které autoři článků ani jejich instituce nemohli ručit.



Některé studie navíc neobsahovaly dostatečně velký vzorek.




WHO varuje: Přijde další pandemie „ještě smrtelnější“ než covid

Když bylo zařazeno více subjektů, výzkumníci již nemohli trvat na stejných závěrech, které dříve učinili o účinku léků.



Trochu se to vymklo z rukou



Grødeland uvedl, že částečně se tak stalo během pandemie proto, že relativně více lidí najednou začalo provádět výzkum na téma, o kterém toho ve skutečnosti věděli relativně málo.



Tyto články publikovaly dokonce i prestižní časopisy, jako je Lancet.




Čína oznámila novou covid variantu, která má nakazit 65 milionů lidí týdně

Jedna ze studií časopisu Lancet dokonce způsobila, že Světová zdravotnická organizace (WHO) i národní vláda zastavily komplexní testování účinnosti hydroxychlorochinu proti COVID-19.



Rozsáhlá studie časopisu Lancet, údajně založená na výzkumném podvodu, uváděla, že lék zvyšuje riziko srdeční arytmie a úmrtí pacientů s COVID-19.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Více než 300 dokumentů covid-19 staženo pro nesplnění standardů vědecké spolehlivosti se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden