Západ se musí připravit na to, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně
RSS

Západ se musí připravit na to, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně



PETR VLK

Zásadní otázkou ukrajinské války, především pro  kolektivní Západ představuje  to, zda  Rusko v konfliktu použije  jaderné zbraně. A pokud ano, jak na  tento krok  ne/odpovědět.



Taková  situace , jestliže  by nastala by představovala  naprostý bod zvratu v celém konfliktu. Západ  by  totiž  volil už jen ze  dvou špatných možností:
1- okamžitě  zatlačit  na Kyjev , aby souhlasil v podstatě s jakýkoliv  mírem a  to proto, aby  se zamezilo celoplanetární jaderné  válce, která by zničila  úplně  všechny
nebo
2- nějak vojensky  odpovědět, což znamená  velký konflikt s Ruskem, se všemi z toho vyplývajícími důsledky, tedy  vypuknutím finálního válečného konfliktu lidských dějin.
V prvém případě  by elity  současného kolektivního Západu ztratily  tvář   a přiznaly  by, že od prvního okamžiku  rezignovaly  na zdravý rozum  a že onen nepřemožitelný kolektivní Západ, který rozhoduje o osudu celého s věta a všechno, co ho napadne, si může  dovolit a  dovolím je už jen  fikcí a že pokud narazí na odhodlaného nepřítele, disponujícího atomovými zbraněmi, je tento nedotknutelný. Což by ovšem kromě jiného znamenalo,  že  by se jaderné vojenské prostředky okamžitě začaly  nekontrolovatelně a horečně  šířit  do celé planetě, takže  v konečném důsledku by je někdo dříve nebo později  někdo použil. Se všemi z toho plynoucími důsledky.
Dopady  druhé  varianty myslím nemusíme nijak popisovat. Fatální termojaderné peklo je prostě  termojaderné peklo a  tam  by přeživší záviděli mrtvým.
Do téhle  situace  nás  válka na Ukrajině a především zmaření  před více než rokem už vyjednané smlouvy mezi Kyjevem a Moskvou v Istanbulu, kdy  Johnson a Biden Zelenskému  sdělili, že Západ ještě není připraven na mír, dostaly.
Takže došlo  ke klasické eskalaci ve spirále, kdy po dodávkách ručních zbraní došlo na dělostřelecké granáty a  dalekonosná děla, tanky, obrněné transportéry,  následně  na Himarsy, protiletadlové systémy, rakety  dlouhého doletu   nyní  na stíhačky  F16….V každém kole  té spirály  se možnost ruského  jaderného  úderu výrazně přiblížila. Totální hazardéři  řídící  politiku kolektivního Západu si vsadili na  to,  že  Rusko jen blafuje  a svůj jaderný arzenál nepoužije.  Že jen straší.
Shodou okolností  se mi na sklo dostal naprosto skvělý  středně  velký  americký  analytický portál

na kterém se  analyticky přesně  tímhle  problémem -tedy  zda  Putin ohledně možného nasazení svého atomového arzenálu jen  blafuje nebo zda  to myslí  vážně!!!
A to formou redakčního rozhovoru s nějakým  samojmenovaným odborníkem  na  cokoliv typu český  Visinger a spol. nýbrž  s brigádním generálem Kevinem Ryanem, dříve  dlouhá léta  sloužícím na  americké ambasádě  v Moskvě jako vojenský přidělenec a  po odchodu do civilu  dodnes pracujícím  jako vedoucí pracovník Belfer Center Harvardovy univerzity.
Jedná se tedy o někoho, kdo disponuje  zcela  jedinečnými a konkrétními zkušenostmi s Ruskem, jeho vládnoucí špičkou, má vhled  do zákulisí americké administrativy a  dostatečný rozhled, aby  uměl vyhodnotit  souvislosti a míru  rizik. A nepotřebuje se ohlížet na  to, jak jeho závěry  zhorší či zlepší jeho rating  u sdělovadel a tím následně u veřejnosti.  Za sebe  říkám, že  jsem z toho článku  byl úplně  nadšený. Ovšem nadšený, jak je jen „možné“ , když  vám někdo sděluje,  že  žijete  na planetě  politických hazardérů a bláznů. A to gen, Ryan není  žádný chcimír, aby bylo jasno.Ale uvidíte  sami. Originál si angličtináři najdou pod titulkem:
The West must prepare for Putin to use nukes in Ukraine
podle  překladače
Západ se musí připravit na to, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně

Od loňského února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, prezident Vladimir Putin opakovaně upozoňoval, že by v konfliktu mohl použít jaderné zbraně. V září ruský vůdce  prohlásil  , že se nebojí „použít všechny dostupné prostředky“ k vítězství ve válce.
„Neblafuji,“ dodal Putin v neobvykle přímé hrozbě jaderného využití.
Tato prohlášení se občas setkala s akcemi, které naznačovaly, že se Putin připravuje k odpálení taktických jaderných zbraní. Zrovna minulý měsíc Kreml  oznámil  , že plánuje rozmístit takové zbraně v Bělorusku a umístit je v těsné blízkosti frontových linií na Ukrajině.
Tyto jaderné hrozby spustily proud debat o tom, zda Putin skutečně překročí Rubikon a udělá z Ruska druhou zemi, která kdy na bitevním poli použije ultimátní zbraň. Mnoho analytiků tvrdí, že hrozivé kroky mají odradit hlubší zapojení Západu do konfliktu, i když se neshodnou na tom, zda a jak nazvat blaf ruského vůdce.
Ale brigádní generál Kevin Ryan (v důchodu) vidí věci jinak.  Pro Ryana není otázkou, zda,  ale  kdy  Putin  sáhne po jaderném tlačítku.  V nedávném  článku  pro Russia Matters bývalý americký přidělenec obrany v Moskvě  tvrdil, že když možnosti konvenční eskalace mizí, Kreml se téměř jistě uchýlí k jadernému využití.
RS hovořil s Ryanem, který je nyní vedoucím pracovníkem Belfer Center Harvardské univerzity, aby se dozvěděl více o tom, proč se domnívá, že Putin použije taktickou atomovku proti Ukrajině a jak by se na to měl svět připravit. Následující rozhovor byl z důvodu délky a srozumitelnosti lehce upraven.

Responsible Statecraft: V nedávném článku pro Russia Matters jste tvrdil, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně. Můžete ten argument trochu přiblížit?
Kevin Ryan: Na té nejzákladnější úrovni, když Ukrajina zahájí protiofenzivu, pokud se jim podaří získat zpět území, které Rusko obsadilo – například velké části kterékoli ze čtyř provincií, které Rusko anektovalo, nebo Krym samotný – pak se bude očekávat, že ruská armáda bude eskalovat své operace, aby tomu zabránila nebo aby tomu čelila. Putin to bude vyžadovat.
Pokud ruská armáda nebude schopna eskalace nebo zabránit Ukrajině v těchto věcech, Putin nebude mít jiný způsob, jak vojensky zvrátit  válku než pomocí jaderné zbraně. Jeho konvenční armáda se v podstatě ukázala jako neschopná působit  nad rámec toho, co udělala, a jeho četné bombardovací kampaně nezlomily ukrajinský lid ani jejich zemi. Takže nevím o žádné jiné zbrani nebo schopnosti, kterou by mohl v té válce použít, ale vím, že  nedovolí získat zpět velké části těchto anektovaných provincií nebo Krymu.
RS: Jednou z potenciálních dalších cest k eskalaci, která přichází na mysl, je rozsáhlejší mobilizace ruských jednotek, možná úplná válečná mobilizace. Myslíte si, že by pro něj nebylo dost rychlé takto reagovat, kdyby ukrajinské jednotky postupovaly na Krym?
Ryan: Myslím, že by to zabralo příliš mnoho času. To za prvé. A číslo dvě je, že již zmobilizoval 300 000 vojáků, a přitom ve skutečnosti nevytvořil mnoho nových jednotek. Těchto 300 000 vojáků použil především k doplnění ztrát ve stávajících jednotkách a také k vytvoření rezervního fondu  sil, které může vložit do stávajících jednotek, pokud bojují a ztratí více lidí.
Takže opravdu neprokázal schopnost vytvořit větší bojovou sílu. Když zmobilizoval 300 000 lidí, vytvořil dostatek kapacit na vytvoření druhé armády, ale ve skutečnosti to nedokázal, protože nemá dostatek tanků a materiálu a tak dále.
RS: Správně. Toto je náročná situace, protože se nezdá, že by existovala zřejmá cesta k deeskalaci. Zdá se, že všechny příznaky ukazují na eskalaci z obou stran. Vidíte nějakou šanci na deeskalaci? Nebo si myslíte, že v tuto chvíli nevyhnutelně směřujeme k jadernému nasazení?
Ryan: No, smyslem článku bylo říci, že vzhledem k tomu, co právě vím o schopnostech na bojišti a oznámených záměrech obou stran, se zdá, že jsme na cestě k eskalaci. Eskalace z ukrajinské perspektivy znamená ofenzivu a z ruské perspektivy je pro ně jediný způsob, jak skutečně zvýšit  své šance, jaderná zbraň. Takže ano, myslím, že jsme na cestě k tomu.
Nyní souhlasím a doufám, že všechny strany, obě strany nebo kdokoli jiný, mají příležitost změnit názor a najednou udělat něco neočekávaného. Putin by mohl říci : „Víte co, jsem ochoten vzdát se všeho, co jsme obsadili“.  Není to pravděpodobné, ale mohl by to udělat.
Zelenskyj, což je důležitější, by mohl říci:  „Nechci riskovat další životy ukrajinských mladých mužů a žen, a proto souhlasím s příměřím tam, kde jsme nyní, a zahájím jednání o tom, jak bychom měli získat zemi zpět a Rusko  z ní  vypadnout.“  Myslím, že se to také nestane, ale takové věci jsou možné, ne? Možná jednoprocentní šance.
RS: V příspěvku tvrdíte, že „ [N] jedním z toho není říci, že bychom na Západě měli tlačit na Ukrajinu, aby se vzdala svého cíle osvobodit všechna zabraná území. Ale znamená to, že bychom měli počítat s tím, že bude použita jaderná zbraň, a podle toho vyvinout naše možné reakce.“  Jak by měl Západ k takové možnosti přistupovat?
Ryan: První věc, kterou musíme udělat, je připravit se na jaderné bojiště. Nikdo nikdy nevedl válku na bitevním poli, kde se používají jaderné zbraně. Ve druhé světové válce jsme zaútočili jadernými zbraněmi na Hirošimu a Nagasaki a pak válka skončila, takže jsme vlastně nemuseli bojovat, manévrovat a dělat ostatní  věci na bojišti, které mělo jadernou radiaci, spad atd.
Je to již mnoho, mnoho let, co americká armáda cvičila operaci na bojišti, kde se používají jaderné zbraně. Takže to je číslo jedna: Měli bychom více trénovat na jaderné bojiště.
Číslo dvě je, že bychom měli dopředu přemýšlet o tom, co potřebujete jak pro vojáky, tak obecně pro civilisty, kteří jsou zasaženi nebo zasaženi jaderným výbuchem. Nemáme dostatečné kapacity  zdravotnických zařízení a zásob obvazů a léků, které jsou specifické a speciální pro jaderná poranění. Nemáme skladované a připravené k použití správné druhy materiálů. Jak jsme již viděli, intenzita této války si vyžádala množství munice, materiálu a lidské síly, které Rusové nebo Ukrajinci naprosto neočekávali. Totéž by tedy platilo pro to, co bychom našli den po výbuchu jaderné zbraně.
RS: Domníváte se, že pokud by Putin použil taktickou jadernou zbraň na Ukrajině, bylo by možné vyhnout se plné eskalaci k jaderné válce mezi Spojenými státy a Ruskem?
Ryan: Ano. Můj názor je, že by to bylo možné.
RS: A jak zajistíme, že je to možné?
Ryan:  No, první krok už současná administrativa udělala, a to dát Rusku vědět, že Spojené státy neplánují použít jadernou zbraň v reakci na jadernou zbraň nebo na cokoliv, co Rusko dělá na Ukrajině.  Už jsme jim to vysvětlili.  Řekli jsme, že naše reakce bude zahrnovat „katastrofické“ kroky, ale zároveň jsme jim neřekli, že mezi ně patří jaderné zbraně . Takže to by byl první krok k tomu, abychom se vyhnuli eskalaci,  abychom naši reakci odklonili do nějaké nejaderné reakce.
Druhým krokem po odpálení ruské taktické atomovky by bylo rozhodnutí nezvýšit náš stav pohotovosti pro naše strategické jaderné síly, které provozují ICBM a bombardéry dlouhého doletu a tak dále. To by byl další způsob, jak signalizovat, že nechceme, aby to přerostlo v globální jadernou válku.  To by byly dva kroky, které bychom mohli udělat hned a které by pomohly zabránit eskalaci do širší jaderné války.
RS: Existuje nějaká další rada, kterou byste měl pro tvůrce politik při řešení této zvýšené hrozby?
Ryan: Řekl bych, že provokuji, že pravděpodobnost použití jaderné zbraně na Ukrajině je v zásadě větší než 50 procent. To je v podstatě moje tvrzení – že pravděpodobnost, že tam bude použita jaderná zbraň, je vysoká. A tak je to naléhavý problém.
Všichni souhlasí, že je to vážný problém. Nikdo neříká, že to není vážné, že k jaderným hrozbám dochází.  Ale ne každý souhlasí nebo se chová, jako by si myslel, že je to naléhavé. Jinými slovy si myslí, že pravděpodobnost, že se to stane, je nízká.  Ale říkám, že jsou vysoké.
Řekněme tedy, že říkám, že jsou přes 50 procent. Když jsme se po 11. září obávali, že teroristé dostanou jadernou zbraň, [bývalý viceprezident] Dick Cheney řekl, že máme jednoprocentní doktrínu. Ron Suskind napsal knihu nazvanou „The One Percent Doctrine“, která v podstatě říká, že pokud existuje byť jen jednoprocentní šance, že by terorista mohl získat jadernou zbraň, musíme to brát vážně a musíme nyní něco udělat, abychom tomu zabránili. . Investovali jsme miliardy dolarů a tisíce člověkohodin a přeskupili vládní a bezpečnostní zřízení a zpravodajské zřízení, aby se mohlo náležitě  pracovat na tomto problému s jednoprocentní pravděpodobností, že bude použita jaderná zbraň. Nyní se mohu mýlit ohledně 50procentní šance na Ukrajině, ale myslím, že každý bude souhlasit s tím, že existuje alespoň jednoprocentní šance, že Rusko na Ukrajině použije jadernou zbraň, a mohlo by dokonce souhlasit s tím, že je to více než jedno procento. šance.
Co tedy dnes děláme, co se blíží rozsahu reakce americké vlády v roce 2001 na tuto jadernou hrozbu? Říkáme si spoustu věcí, ale neděláme toho dost, a to mě trápí. A to by mělo vadit americkému lidu a americké vládě. Měli bychom něco dělat.

Za mne  naprosto skvělý materiál!!! Zdaleka  nejlepší, jaký  jsem na  dané téma  četl.
Tvrdil jsem, jak na Kose  tak na Slobodném vysielači,  že Západ  nehodlá riskovat  jadernou  válku s Ruskem. Kdyby  ano,  byl by  už  dávno zašel o mnoho dále  než nyní. Generál Ryan  to potvrzuje a uvádí  fakta, která jsem neznal  – například  to,  že  americká administrativa vzkázala  do Moskvy, že  nehodlá  jaderně  reagovat, ať Moskva udělá cokoliv.   Tohle  je opravdu  zcela neznámý a zásadní  faktor.
Co ovšem nedokáže objasnit  ani on je ona  tajnosnubná  Bidenova  výhružka Putinovi, že  nasazení jaderných zbraní  by  znamenalo západní reakci s katastrofickými kroky.  Tohle, k mé velké lítosti se nepokusil rozklíčovat  ani on a  intervjůk se  ho na to, pro mne nepochopitelně  – nezeptal! Velká  škoda. Ale zkusme  přemýšlet?  Co ještě  kolektivní Západ  Rusku neprovedl z možností, kterými disponuje?
Nějak mne  nic nenapadá. Sankce  už  vyeskalovat nejde. Izolaci Ruska také ne a  ona  navíc nijak moc nefunguje…… Takže  tady si ty katastrofické kroky  nedokáži  vymyslet.
Zvýšené dodávky  zbraní Ukrajině?   A k čemu jako? Aby  Rusko po eventuálním první varovném jaderném úderu zasadilo druhý, třetí… desátý?   Na  tom nějaké  F 16 nebo  třeba  F 35 či B2 mohou něco změnit?
Nebo snad USA  poskytnou Ukrajině  svoje jaderné hlavice????? Takhle  šílení snad nejsou ani  ti nejostřejší washingtonští jestřábi.
Takže  co  zbývá?  Onen už  vícekráte opakovaný  superjestřábí scénář,  že  by  do konfliktu přímo zasáhlo NATO a provedlo drtivý konvenční úder na  ruské  jednotky na  Ukrajině????? A to si jako někdo trochu soudný  myslí,  že by následně Putin nedal finální rozkaz  k odpálení všech jaderných raket na západní cíle, co jich jeho země  vlastní?
Osobně  se domnívám, že  jediná  věc, která zatím ruskému prezidentovi bránila  v nasazení  taktických jaderných zbraní je  postoj  Číny a Indie, které něco takového odmítají. A obě tyhle země  Moskva  ve své situaci a především pro dobu PO VÁLCE životně potřebuje.  Tohle  je  Putinův  limit pro  použití jádra.  Ale jestli bude vývojem na bitevním poli zatlačen beznadějně  do rohu a vidinou hrozící vojenské porážky? Pak  bez ohledu na cokoliv  a kohokoliv  použije  vše, co bude k dispozici.
Generál Ryan má podle mne naprostou pravdu. To riziko nasazení jádra je  50%, ba podle mne  ještě  o dost vyšší.
A  správně připomenul vyšilování  amerických úřadů po 11. září, kdy  se připravovaly  na možnost  teroristického jaderného útoku. S pravděpodobností 1%. A nyní , při daleko a  daleko horším kurzu celý kolektivní Západ  blábolí o Putinově  blufování a jaderném vydírání.



 
  vlkp

The post Západ se musí připravit na to, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden