Omezení spotřeby masa v Německu: pouze jedna klobása měsíčně pro každého
RSS

Omezení spotřeby masa v Německu: pouze jedna klobása měsíčně pro každého


Německá společnost pro výživu (DGE) plánuje nové pokyny pro svá potravinová doporučení. A chce Němcům navrhnout, aby se radikálně zdrželi masa. (Foto: Flickr)









︎ Z výbušného interního dokumentu o nové „ potravinové strategii“ (jehož výňatky má BILD k dispozici) vyplývá, že chce stanovit nový maximální limit pouhých deseti gramů masa denně!



To neodpovídá ani celému plátku salámu (15 gramů)! Nebo jinak řečeno: každý občan by měl povolen pouze jeden párek s kari za měsíc!




Klimatičtí aktivisté se pokusili překazit švédskou show. Dopadlo to nečekaně

︎ Výpočet kari klobásy byl zveřejněn v časopise „Lebensmittelzeitung“; jeho autorem je Eckhard Heuser. Generální ředitel německého svazu mlékárenského průmyslu řekl časopisu BILD o plánovaných nových doporučeních ohledně spotřeby masa: „Je to šílenství a není to proveditelné.“



Je pravda, že směrnici jako takovou nemusí nikdo dodržovat. Ale provozovatelé jídelen by k tomu mohli být fakticky donuceni, pokud si chtějí udržet certifikát DGE. Jídelny, které takový certifikát nemají, jsou takříkajíc považovány za nezdravé. Heuser předpovídá: „Pokud si v kantýně nemůžete dát currywurst, půjdete do obchodu s hranolky před ní.



V současné době lidé v Německu konzumují v průměru 19 gramů drůbežího masa denně, k tomu 40 gramů červeného masa a 50 gramů zpracovaného masa. To dělá celkem 109 gramů denně nebo 763 gramů týdně.




Severní Irsko bude muset utratit milion kusů ovcí, aby splnilo klimatické cíle

Až dosud DGE doporučovala nejíst více než 600 gramů masa týdně a pokud možno zařadit vegetariánské dny – ze zdravotních důvodů.



V pozadí plánované reformy masa je něco úplně jiného: do budoucna mají být v doporučeních zohledněny také environmentální faktory, jako je „udržitelnost“.



To znamená, že už nepůjde jen o to, kolik masa je zdravé nebo nezdravé, ale také o vyváženost CO₂ potravin.




Zemědělci musí přestat pěstovat potraviny, vyzval Kerry

DGE pro BILD potvrdilo: „Revidujeme metodu, pomocí které budou v budoucnu odvozena výživová doporučení pro Německo týkající se potravin. Konečné doporučení však ještě nebylo stanoveno. Dokument, který vešel ve známost, ukazuje pouze „předběžné výsledky nové metody“.



Doporučení mají být do konce roku zahrnuta do nové výživové strategie ministra zemědělství Cema Özdemira (57, Zelení) a stát se tak kvazioficiálními.



Obecně DGE zdůrazňuje: „Nikdo nechce lidem zakazovat jejich občasnou kari klobásu. Ale spotřeba masa v populaci jako celku je ze zdravotních důvodů a z důvodů udržitelnosti příliš vysoká, to je vědecký fakt.“




Zákaz vytápění plynem, nebo povinná daň za emise. Brusel chystá nařízení

Menší spotřeba masa = lepší klima? Dolnosaská zemědělská komora spočítala, že i snížení spotřeby masa na polovinu by Německo přiblížilo jeho klimatickým cílům jen asi o jeden procentní bod. Největší podíl na emisích CO2 má energetický sektor (např. elektrárny spalující hnědé uhlí).



︎ Heike Harsticková, výkonná ředitelka Svazu pro maso, je zděšena. Pro BILD uvedla: „Již dnes je i v Německu mnoho lidí nedostatečně zásobeno některými živinami, například železem nebo vitaminem B12. Pokud by zůstala zachována nová výživová doporučení předložená DGE a bylo by doporučeno tak drastické omezení živočišných potravin, tento nedostatek by se ještě prohloubil.“ Plánované referenční hodnoty „nejsou nijak vědecky prokázány“.



Zdroj: bild.de
Článek Omezení spotřeby masa v Německu: pouze jedna klobása měsíčně pro každého se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden