Taliban po střetech vyslal k íránským hranicím těžké posily
RSS

Taliban po střetech vyslal k íránským hranicím těžké posily


Videa, která ve středu kolují po sociálních sítích, ukazují, jak jednotky Talibanu silně posilují afghánskou hranici s Íránem po výrazné eskalaci ohledně sporu o vodu mezi oběma zeměmi, který o víkendu vyústil v těžké pohraniční střety mezi oběma stranami.









Střety vypukly v sobotu mezi jednotkami Talibanu a íránskými pohraničníky a jejich výsledkem byla smrt dvou íránských pohraničníků a jednoho bojovníka Talibanu, a to i přes nepotvrzené zprávy o dalších obětech z řad Talibanu.




Taliban sends heavy equipment to the border with Iran as tensions escalate over water dispute pic.twitter.com/cGAModswE3 — The Cradle (@TheCradleMedia) May 31, 2023

Taliban zaútočil na Írán a hrozí obsazením Teheránu

K vypuknutí bojů došlo týden poté, co íránský prezident Ebrahim Raisi varoval Taliban, aby respektoval práva Íránu na vodu z řeky Helmand, kterou obě země sdílejí na základě afghánsko-íránské smlouvy o řece Helmand z roku 1973. Írán dlouhodobě obviňuje Afghánistán, že omezuje tok vody do Íránu a způsobuje sucha nebo období sucha.



Obě strany tvrdí, že střety iniciovala ta druhá. Dne 29. května íránský ministr vnitra Ahmad Vahídí prohlásil, že na hranicích zavládl klid, ale že Teherán odpoví silou, pokud Taliban obnoví provokace.



Ministr obrany Talibanu v den vypuknutí bojů prohlásil, že afghánská vláda považuje dialog a vyjednávání za nejlepší způsob řešení problémů. Další afghánští představitelé se připojili ke slovům ministra obrany a vyzvali k zabránění eskalace.




Princ Harry přiznal, že zabil 25 afghánských bojovníků, což vyvolalo hněv a kontroverzi


The situation at the border with Iran is intensifying as the Taliban actively moves armored vehicles, including tanks. Iranian border guards have requested additional support and tanks are being dispatched to assist them. Unfortunately, the situation is unfolding in a… pic.twitter.com/wR8zuxwEkG — 301 Military (@301military) May 31, 2023
Jiní představitelé a afghánské osobnosti byli na videozáznamech na sociálních sítích zachyceni s podnětnými prohlášeními. Nejvýznamnější z těchto osobností je vůdce Tálibánu Abdul Hamíd Chorosání, který byl 28. května na videu na Twitteru zachycen, jak vyhrožuje, že „pokud nám to [náboženské autority] dovolí, zmocníme se Teheránu“.



„Nezkoušejte naši sílu. Jste v pozadí se Západem,“ dodal Chorosání na adresu Islámské republiky. Zprávy naznačují, že Chorosání byl počátkem tohoto měsíce odvolán kvůli neshodám s vedením Talibanu.




Taliban zakázal pěstování drog v Afghánistánu, včetně lukrativního opia

Íránské ministerstvo vnitra ve středu po zveřejnění záběrů na afghánsko-íránské hranici prohlásilo, že ti, kdo učinili prohlášení proti Íránu, byli „ nízko postavení“ členové Talibanu, kteří byli od té doby organizací „propuštěni“.




Clashes break out between Iran and Taliban on the border, casualties on both sides have been reported pic.twitter.com/rHVOWSKJ8n — The Cradle (@TheCradleMedia) May 27, 2023
Íránská média rovněž uvedla, že hraniční přechody mezi oběma zeměmi jsou nyní otevřené, přestože byly po vypuknutí střetů uzavřeny. „Ke střetům došlo na základě chyby afghánské pohraniční stráže. Takových incidentů jsme dosud měli několik. Doporučujeme afghánským orgánům, aby jednání svých pohraničníků ospravedlnily,“ dodalo íránské ministerstvo vnitra.




Taliban tvrdí, že nejsou důkazy, že by se Usáma bin Ládin podílel na útocích z 11. září

Navzdory videozáznamům, které ukazují posily na hranicích, íránská média naznačují, že se některé „elementy snaží zúčastněné strany vyprovokovat fámami a falešnými zprávami „.



Jedna íránská zpráva uvádí, že na hranicích panuje naprostý klid. Nadále se však objevují protichůdné zprávy, přičemž některé naznačují, že posilování probíhá.



V prosinci 2021 došlo na afghánsko-íránské hranici ke krátkým střetům mezi íránskou pohraniční stráží a bojovníky Talibanu.




Trump prohlásil, že Rusko vyvezlo z Afghánistánu americkou techniku

V červnu následujícího roku byl Tálibánem zabit íránský pohraničník. Írán tehdy vyzval afghánskou vládu, aby „potrestala pachatele“ a přijala opatření, která by zabránila opakování podobných událostí.



Záběry z víkendových pohraničních střetů…



Po chaotickém stažení Washingtonu z Afghánistánu v roce 2021 zanechala americká armáda v zemi vojenské vybavení v hodnotě 7,12 miliardy dolarů, které okamžitě padlo do rukou Talibanu.



Zdroj: thecradle.co
Článek Taliban po střetech vyslal k íránským hranicím těžké posily se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden