Bloomberg: Čtyři evropští odběratelé plynu platí za plyn v rublech
RSS

Bloomberg: Čtyři evropští odběratelé plynu platí za plyn v rublech

Den poté, co Rusk o zastavilo dodávky zemního plynu do Polska a Bulharska kvůli „neplacení v rublech“, čímž potvrdilo, že je ochotno pokračovat ve svém blafu a zastavit dodávky „nepřátelským“ zemím a poslat evropské ceny zemního plynu prudce vzhůru. (Foto: Flickr)







Informaci přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na osobu blízkou ruskému plynárenskému gigantu Gazprom, že již nyní falešná jednotná evropská fronta dostává trhliny, neboť čtyři evropští odběratelé plynu již zaplatili za dodávky v rublech, jak Rusko požadovalo, i když další odstávky, pokud ostatní odmítnou požadavek Kremlu, jsou pravděpodobné až v druhé polovině května, kdy mají proběhnout další platby.



I když nebylo jasné, které čtyři společnosti porušují směrnice EU a platí přímo v rublech, podle agentury Reuters jsou mezi společnostmi, které se podřídily požadavkům Kremlu, německý Uniper a rakouská OMV:



NĚMECKÁ SPOLEČNOST UNIPER CO TVRDÍ, ŽE PLATEBNÍ SCHÉMA ZA RUSKÝ PLYN V RUBLECH NENÍ V ROZPORU SE SANKCEMI A JE MOŽNÉ PLATIT V RUBLECH – OFICIÁLNÍ STANOVISKO RAKOUSKO A RAKOUSKÁ OMV PŘIJALY PODMÍNKY PLATBY ZA RUSKÝ PLYN V RUBLECH – RAKOUSKÝ KANCLÉŘ Proruský člen EU Maďarsko mezitím uzavřelo dohodu o platbě na eurový účet u Gazprombank, která následně uloží částku v rublech společnosti Gazprom Export, uvedl ministr zahraničí Peter Szijjarto ve videu zveřejněném na Facebooku. Další platba má být podle něj provedena 22. května. Dodal, že ke stejné dohodě dospělo i Slovensko, protože stále více Evropy si uvědomuje, že bez ruských energetických zdrojů se neobejde.



Samostatně, aby si usnadnily splnění ruských požadavků (a údajně v rozporu s evropskými sankcemi), deset evropských společností již otevřelo účty u Gazprombank potřebné ke splnění platebních požadavků prezidenta Vladimira Putina, uvedla tato osoba, která hovořila pod podmínkou anonymity, aby mohla hovořit o důvěrných záležitostech.



Jak jsme včera informovali, Rusko ve středu zastavilo dodávky gatu do Polska a Bulharska poté, co odmítly Gazpromem navržený mechanismus rublových plateb, který podle plynárenského gigantu neporušuje sankce Evropské unie. Rusko dodává plyn prostřednictvím plynovodů do 23 evropských zemí. Moskva požadovala, aby jí bylo za dodávky zemního plynu placeno v rublech poté, co EU uvalila na Rusko sankce kvůli jeho invazi na Ukrajinu. EU však členským státům sdělila, že mechanismus navržený Kremlem, který vyžaduje otevření eurových a rublových účtů u státem kontrolované banky Gazprombank, by sankce porušoval. Zdá se, že přinejmenším pro deset energetických společností je splnění ruských požadavků na zachování dodávek plynu důležitější než případné naštvání některých eurokratů.



Podle FT Gazprom Export oznámil společnostem Bulgargaz a PGNiG pozastavení dodávek plynu od 27. dubna do doby, než bude provedena platba v souladu s nařízeným postupem, uvedla společnost. Upozornila, že neoprávněné odebírání objemů plynu tranzitujících přes Polsko a Bulharsko do dalších evropských zemí, jako je Německo, bude mít za následek snížení tranzitních dodávek.



„Bulharsko a Polsko jsou tranzitní státy,“ uved l Gazprom. „V případě neoprávněného stažení ruského plynu z tranzitních objemů do třetích zemí budou o tento objem sníženy dodávky pro tranzit.“



V reakci na „nečekané“ zastavení dodávek, které rozzuřilo prezidentku EU Ursulu von der Leyenovou, která dnes na Twitteru napsala, že „oznámení Gazpromu je dalším pokusem Ruska vydírat nás plynem“, a dodala, že Evropa je „na tento scénář připravena“, i když soudě podle toho, že se několik energetických společností snaží platit v rublech, to není tak docela pravda…



… Evropské ceny plynu ve středu vzrostly o 20 %. Futures kontrakty sledující velkoobchodní cenu plynu v Evropě si v počátku obchodování polepšily téměř o pětinu na 117 eur za megawatthodinu. Ceny jsou téměř sedmkrát vyšší než před rokem.



„Gazprom zcela pozastavil dodávky plynu společnostem Bulgargaz (Bulharsko) a PGNiG (Polsko) z důvodu neplacení v rublech,“ uvedl Gazprom ve středečním proh lášení.



Zatímco již víme, že alespoň hrstka evropských odběratelů energie se podřídila ruským požadavkům, více evropských odběratelů odmítlo (prozatím) platit v rublech s tím, že to odporuje smluvním podmínkám a byl by to způsob, jak obejít sankce EU vůči ruské centrální bance.



„Z politického hlediska to zvyšuje sázky na rozhodnutí Komise EU o tom, zda by nový platební systém porušil sankce, a tudíž pravděpodobně udrží zvýšenou volatilitu trhu,“ uvedla ve zprávě pro klienty analytička Samantha Dartová ze společnosti Goldman Sachs. Dodala také, že podle Goldmanova „názoru je v zájmu EU i Ruska vypracovat řešení, které uvede platby za plyn do souladu s právními požadavky EU, což je v souladu s nedávnými připomínkami Bruselu“.



Dnešní události mohou být pro EU, a zejména pro Německo, další pobídkou k nalezení způsobu, jak vypracovat mechanismus plateb v rublech, vzhledem k tomu, že zastavení toku plynu by mělo na region značný ekonomický dopad, který by byl mnohem větší než v případě Polska nebo Bulharska.



Gazprom’s announcement is another attempt by Russia to blackmail us with gas. We are prepared for this scenario. We are mapping out our coordinated EU response. Europeans can trust that we stand united and in solidarity with the Member States impacted. — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 27, 2022 Zdá se, že namísto politického řešení berou přinejmenším některé společnosti věci do vlastních rukou, což je vývoj, který buď dále vystupňuje napětí a povede k ještě drakoničtějším opatřením, jak naznačují následující citace agentury Reuters:



ZÁPADNÍ PŘEDSTAVITELÉ TVRDÍ, ŽE ROZHODNUTÍ RUSKA ZASTAVIT DODÁVKY PLYNU DO POLSKA A BULHARSKA BUDE PRAVDĚPODOBNĚ KONTRAPRODUKTIVNÍ, PROTOŽE UKAZUJE, PROČ ZÁVISLOST NA RUSKU ČINÍ ZEMĚ ZRANITELNÝMI VŮČI NÁTLAKU. … nebo donutí Evropu uvědomit si, že úplné sankce proti ruské energetice jsou nemožné, a donutí politiky hledat kličky, jak signalizuje tento další titulek agentury Reuters:



EU DOČASNĚ ZVÝŠÍ NÁKUPY PLYNU OD RUSKÉ FEDERACE PROSTŘEDNICTVÍM ZEMÍ, KTERÉ JSOU PŘIPRAVENY PLATIT V RUBLECH, ABY KOMPENZOVALA ZASTAVENÍ DODÁVEK DO POLSKA A BULHARSKA – ZDROJ TASS Goldman pro jistotu varuje, že v nejhorším případě by „úplné přerušení ruských toků do Německa potenciálně zvedlo evropské ceny plynu na více než 200 EUR/MWh v létě“.



Vzhledem k tomu všemu se zdá, že rubl už přece jenom není „troska“ a obchoduje se na šestiměsíčních maximech vůči dolaru…







A téměř dvouleté maximum vůči euru…







Jen si vzpomeňte, že Janet Yellenová řekla, že to všechno je manipulace, a řekla vám, že „z hodnoty rublu byste neměli nic vyvozovat“.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Bloomberg: Čtyři evropští odběratelé plynu platí za plyn v rublech se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden