EU varuje Muska kvůli svobodě slova na Twitteru. Takto zareagoval
RSS

EU varuje Muska kvůli svobodě slova na Twitteru. Takto zareagoval

Elon Musk v úterý na Twitteru upřesnil, co myslí „svobodou projevu“: „Myslím tím prostě to, co odpovídá zákonu.“ (Foto: Flickr)







Evropská unie dala Elonu Muskovi výstrahu – varovala ho, že mu hrozí vysoké pokuty nebo dokonce zákaz činnosti, pokud si na Twitteru dovolí svobodný projev.



By “free speech”, I simply mean that which matches the law. I am against censorship that goes far beyond the law. If people want less free speech, they will ask government to pass laws to that effect. Therefore, going beyond the law is contrary to the will of the people. — Elon Musk (@elonmusk) April 26, 2022 „Svobodou projevu“ myslím prostě to, co odpovídá zákonu. Jsem proti cenzuře, která jde daleko za rámec zákona. Pokud lidé chtějí méně svobody projevu, požádají vládu, aby v tomto smyslu přijala zákony. Jít nad rámec zákona je tedy v rozporu s vůlí lidu. Elon Musk



Komisař EU Thierry Breton řekl listu Financial Times, že Musk musí dodržovat pravidla pro moderování nezákonného a škodlivého obsahu na internetu, protože slova byla povýšena na „klacky a kameny“, pokud jde o nebezpečí moderního života.



„Vítáme každého. Jsme otevření, ale za našich podmínek. Alespoň víme, co mu máme říct: ‚Elone, existují pravidla. Jste vítáni, ale toto jsou naše pravidla. Nejsou to vaše pravidla, která tu budou platit,“ řekl Breton.



Muskova dohoda o převzetí Twitteru do soukromých rukou by mohla z šéfa společnosti Tesla, který tuto platformu využívá k útokům na regulační orgány a kritiky, udělat barona sociálních médií, vzhledem k tomu, že na tuto platformu se sídlem v San Francisku spoléhají miliony lidí, pokud jde o zprávy. V pondělí prohlásil, že „svoboda projevu je základem fungující demokracie“, a Twitter označil za „digitální náměstí, kde se diskutuje o věcech životně důležitých pro budoucnost lidstva“. -FT



Bretonovy komentáře přicházejí jen několik dní poté, co Brusel podepsal významný právní předpis zaměřený proti velkým technologickým firmám, které nedělají dost pro to, aby dohlížely na obsah online, což je v rozporu s Muskovým plánem uvolnit politiku moderování obsahu Twitteru tak, aby odpovídala jeho deklarované ideologi i „absolutistické svobody slova“, která by mohla dokonce vést k návratu bývalého prezidenta Donala Trumpa na tuto platformu (přestože Trump trvá na tom, že se nevrátí).



Podle Bretona pouze nabízí Muskovi „kontrolu reality“ ohledně plánů na méně přísnou moderaci, protože v případě jejich nedodržení hrozí v Evropě zákaz.



„Každý, kdo chce z tohoto trhu těžit, bude muset plnit naše pravidla. Představenstvo [Twitteru] se bude muset ujistit, že pokud bude působit v Evropě, bude muset plnit povinnosti, včetně moderace, otevřených algoritmů, svobody projevu, transparentnosti pravidel, povinnosti dodržovat naše vlastní pravidla pro nenávistné projevy, pornografii z pomsty [a] obtěžování,“ řekl Breton a dodal: „Pokud [Twitter] nebude dodržovat naše zákony, hrozí sankce – 6 % z příjmů, a pokud budou pokračovat, zákaz působení v Evropě.“



Looks like Elon Musk is going to have to buy the EU. https://t.co/sV6qJSRa8t — Clint Ehrlich (@ClintEhrlich) April 26, 2022 Zdroj: zerohedge.com
Článek EU varuje Muska kvůli svobodě slova na Twitteru. Takto zareagoval se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden