USA se po předání taktických jaderných zbraní Bělorusku dělají zásadní krok
RSS

USA se po předání taktických jaderných zbraní Bělorusku dělají zásadní krok


Nová smlouva START, která je poslední smlouvou o jaderných zbraních mezi Spojenými státy a Ruskem, se nadále rozpadá poté, co ve čtvrtek Bidenova administrativa oznámila, že odstoupí od několika klíčových závazků stanovených v rámci dohody, poté co Moskva již dříve v tomto roce fakticky ukončila svou účast. (Foto: Flickr)









Ministerstvo zahraničí ve čtvrtečním informačním listu oznámilo, že USA zahájí „čtyři zákonná protiopatření v reakci na pokračující porušování Nové smlouvy START ze strany Ruské federace“, která považuje za „přiměřená“ a „vratná“. Dále uvedlo, že Rusko bylo o tomto kroku předem informováno.




Jaderná tajemství USA ohrožují vnitřní hrozby s ničivými následky

Informační list však zdůraznil, že „Spojené státy nadále dodržují hlavní limity smlouvy a plní všechny své závazky vyplývající z nové smlouvy START, které nebyly zahrnuty do těchto protiopatření“.



Zásadní je, že nejdůležitější z protiopatření zakazuje všem ruským inspektorům navštěvovat území USA. To byl nejdůležitější aspekt dohody vzhledem k tomu, že mezi hlavní cíle smlouvy o omezení jaderných zbraní patří zajištění inspekce a monitorování jaderného arzenálu každé strany druhou stranou. Ta však byla již od roku 2020 pozastavena v souvislosti s omezeními a uzávěrami Covidu.




Medveděv: Pokud Ukrajina získá jaderné zbraně, udeříme první

V souvislosti s protokoly o centrálním monitorování USA rovněž ustupují od sdílení základních informací s Kremlem. Washington bude nyní zadržovat „oznámení vyžadovaná podle smlouvy, včetně aktuálních informací o stavu nebo umístění položek podléhajících smlouvě, jako jsou rakety a odpalovací zařízení“.



Kromě toho již nebudou sdíleny údaje o budoucích raketových zkouškách, včetně „telemetrických informací o odpalech amerických ICBM a SLBM“, uvádí ministerstvo zahraničí.




Rusové z Bělgorodské oblasti přemisťují jaderné hlavice

To vše přichází velmi nebezpečně v době, kdy pokračuje jaderné šavlování v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rusko nedávno nařídilo umístit taktické jaderné zbraně na území Běloruska – což Západ odsoudil.



Ruští představitelé již dlouho vysvětlují, že jaderná doktrína země se nezměnila, a varují, že jaderné zbraně mohou být nasazeny pouze v případě, že se svrchované ruské území a obyvatelstvo ocitne v existenčním ohrožení.




USA vybavily Ukrajinu radiačními senzory, k odhalení jaderných výbuchů

A přesto se přeshraniční útoky z Ukrajiny jen zintenzivnily, včetně rostoucího počtu případů vpádů pozemních jednotek s použitím vojenské techniky, z nichž některé poskytli spojenci z NATO.



Rusko zároveň obvinilo Západ z podpory těchto nestoudných útoků a varovalo před jejich pokračující eskalací. Putinovy „červené linie“ jsou nadále překračovány, v tuto chvíli téměř denně.



Zdroj: state.gov
Článek USA se po předání taktických jaderných zbraní Bělorusku dělají zásadní krok se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden