Proč Čína kope 10 kilometrů do zemské kůry?
RSS

Proč Čína kope 10 kilometrů do zemské kůry?


Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na státní tiskovou agenturu Sin-chua, čínští vědci v úterý zahájili práce na plánovaném vrtu do zemské kůry o hloubce 10 000 metrů (32 808 stop), což je dosud nejhlubší vrt v zemi. (Foto: Youtube)









Šachta pronikne přes 10 kontinentálních vrstev neboli vrstev hornin a dosáhne křídového systému v zemské kůře, který je starý přibližně 145 milionů let.



Podle čínské společnosti National Petroleum Corp., která je za 457 dní trvající projekt zodpovědná, projekt poskytne údaje o vnitřní struktuře Země a také prověří technologie podzemních vrtů.



Úsilí by mohlo být využito k identifikaci nerostných zdrojů a také k vyhodnocení environmentálních rizik, jako jsou zemětřesení a sopečné erupce.




Kolský superhluboký vrt vyděsil americké vědce. Prý je to díra do pekla

„Náročnost stavby vrtného projektu lze přirovnat k jízdě velkého nákladního automobilu po dvou tenkých ocelových lanech,“ uvedl Sun Jinsheng, vědec z Čínské akademie inženýrství, ve vyjádření pro Xinhua.



Prezident Si Ťin-pching v projevu k některým předním vědcům v zemi v roce 2021 vyzval k většímu pokroku v hlubokém průzkumu Země. – Bloomberg



Současným rekordem v hloubce vyvrtaného otvoru do země je ruský superhluboký vrt Kola, který má zaznamenanou hloubku 40 230 stop (12 262 metrů) a byl dokončen v roce 1989 po 20 letech vrtání.



Pro srovnání, tloušťka zemské kůry je v průměru 30 km (19 mil).





Článek Proč Čína kope 10 kilometrů do zemské kůry? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden