Zelenskyj prohlásil, že má strach z výhry Trumpa v roce 2024 a požádal o další systémy Patriot
RSS

Zelenskyj prohlásil, že má strach z výhry Trumpa v roce 2024 a požádal o další systémy Patriot


Válečný štváč Zelenskyj, který se rozhodl bojovat v zájmu US Deep state „do posledního Ukrajince,“ dal mnohokrát najevo, že o mírová jednání nemá zájem.
O co ovšem zájem má, jsou další a další zbraně a nyní především raketové systémy Patriot.
A čeho se Zelenskyj bojí? Že by nebyl po volbách v roce 2024 v čele USA ten „správný“ prezident. Tedy loutka jako Biden, naslouchající Deep state v pozadí ve snaze dál eskalovat válku – samozřejmě v zájmu zbrojních korporací a těch, kdo mají v zemi své zájmy.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že se obává možného návratu Donalda Trumpa do Bílého domu v roce 2024 a poté  požádal o další americké raketové systémy Patriot.
A především rozhovor zcela jasně ukázal, že o tom, co se má dít (nejen) na Ukrajině, se rozhoduje za oceánem a ne v Kyjevě.
V  rozhovoru  pro Wall Street Journal prezident Volodymyr Zelenskyj připustil, že má obavy z možného znovuzvolení Donalda Trumpa v příštím roce a řekl, že si není jistý, jak přesně by republikánský vůdce reagoval, kdyby Rusko během jeho prezidentství provedlo invazi.
Ukrajinská hlava státu také ocenila reakci Bidenovy administrativy, která od loňské invaze Moskvy pravidelně předává východoevropskému národu zbrojní pomoc v hodnotě miliard dolarů.
Na otázku, co si myslí o Donaldu Trumpovi, Zelenskyj připustil, že je spokojenější s jednáním s Bidenem, a že návrat republikány vedené vlády by mohl být pro jeho válečné úsilí obtížný.
„Prezident Biden je dobrým prezidentem během totální války a byl pro nás užitečnější než prezident Trump,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru a kvalifikoval prohlášení poznámkou, že „nebyla žádná totální válka“, která probíhala, když byl Trump v úřadu.
„V situaci, jako je tato, když existuje podpora, se bojíte změn,“ řekl Zelenskyj. „A abych byl upřímný, když zmiňujete změnu administrativy, cítím se stejně jako kdokoliv… Chcete změny k lepšímu, ale může to být i naopak.“
Zdálo se také, že se mu nelíbí tvrzení Donalda Trumpa, že bude schopen vyjednat mírové urovnání ukrajinské války do 24 hodin, a dodal, že 45. americký vůdce se nezdá být znepokojen tím, že ukrajinské území – jmenovitě Krym – bylo „okupováno“ Ruskem během jeho prezidentství poté, co bylo nezákonně anektováno za Obamovy administrativy v roce 2014.
Zelenskyj také údajně využil rozhovor jako příležitost požádat Západ o více raketových systémů Patriot a tvrdil, že jeho země v současné době nemá dostatek obranných zbraní k ochraně jak frontové linie, tak civilistů ve městech.
„V současné době existuje jedna zbraň schopná zastavit některé typy raket odpálených Ruskou federací proti našemu civilnímu obyvatelstvu, školám, infrastruktuře a energetickému systému,“ řekl. „Jediný systém na světě je Patriot.“
Ukrajinský prezident dospěl k závěru, že 50 Patriotů by stačilo k ochraně Ukrajiny před ruskými leteckými útoky z větší části, což znamená, že takové zbraně by byly mimořádně prospěšné pro jakoukoli ukrajinskou protiofenzívu.
V současné době má Ukrajina nejméně dvě baterie Patriot, které zahrnují odpalovací zařízení, výkonný radarový systém, kontrolní stanici a další vybavení.
Zelenského požadavek na až 50 Patriotů je už vskutku přespříliš, vždyť každá jednotlivá platforma Patriot údajně stojí více než  jednu miliardu dolarů.
Aby toho nebylo málo,  podle amerického výrobce zbraňového systému Raytheonu bylo pro celý svět vyrobeno pouze 240 „ohnivých jednotek Patriot“, přičemž jedna raketa nejnovější generace pro tuto platformu stojí až 4,1 milionu dolarů.
Takový dar by nakonec zastínil hodnotu toho, co již bylo dodáno samotnými Spojenými státy, přičemž Bidenova administrativa vyčlenila Ukrajině bezpečnostní pomoc v hodnotě přibližně 37 miliard dolarů, ačkoli další miliardy dolarů amerických daňových poplatníků byly poslány v jiných formách pomoci.
Bezpečnost zařízení není zdaleka zaručena ani v případě, že budou požadované Patrioty poslány na Ukrajinu, přičemž jedna ze dvou baterií, které již v zemi jsou, byla údajně úspěšně zasažena  ruským útokem, ačkoli američtí bezpečnostní činitelé trvali na tom, že způsobené škody byly minimální.
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 4.5 ]







Článek Zelenskyj prohlásil, že má strach z výhry Trumpa v roce 2024 a požádal o další systémy Patriot se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden