ŽIVĚ: Zelenskyj odmítl nebezpečí, které představuje ruská armáda
RSS

ŽIVĚ: Zelenskyj odmítl nebezpečí, které představuje ruská armáda

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Shutterstock / ilustrační)







10:30 Zelenskyj: Rusko drží 20 % území Ukrajiny




Zelenskyj: Rusko drží 20 % území Ukrajiny
08:15 Zelenskyj odmítl nebezpečí, které představuje ruská armáda



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl nebezpečí, které představuje ruská armáda.



„Zpočátku to vypadalo hrozivě. Pak nebezpečně… A teď už nejspíš jen hořký úsměv,“ řekl ve svém nočním videoposelství.



„Protože co z toho zbylo? … Válečné zločiny, hanba a nenávist,“ dodal.



Již dříve slíbil svému lidu vítězství, a to ve videu zveřejněném u příležitosti 100 dnů od ruské invaze.



„Vítězství bude naše,“ řekl Zelenskyj a dodal, že očekává další „dobré zprávy“ o dodávkách zbraní.



20:15 Putin se na Ukrajině dopustil historické chyby, uvedl Macron



Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že Putin se invazí na Ukrajinu dopustil „historické a zásadní chyby“ a nyní je „izolován“.



„Myslím si, a řekl jsem mu to, že udělal historickou a zásadní chybu pro svůj lid, pro sebe i pro historii,“ řekl v rozhovoru pro francouzská regionální média. Macron rovněž „nevyloučil“ brzkou návštěvu Kyjeva.



16:12 Vítězství bude naše, uvedl Zelenskyj



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že jeho země válku s Ruskem vyhraje.



„Ozbrojené síly Ukrajiny jsou zde. To nejdůležitější – lid, lidé našeho státu jsou zde. Brání Ukrajinu již 100 dní,“ řekl Zelenskyj v projevu k národu, který pronesl před budovou ukrajinského prezidentského úřadu v centru hlavního města Kyjeva.



„Vítězství bude naše,“ dodal.



14:12 Šéf AU řekl Putinovi, že africké země jsou „ekonomickými oběťmi“ ukrajinského konfliktu



Šéf Africké unie vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vzal v úvahu utrpení afrických zemí způsobené nedostatkem potravin v důsledku konfliktu na Ukrajině.



Macky Sall, který je zároveň senegalským prezidentem, řekl Putinovi na návštěvě Ruska, aby si „uvědomil, že naše země, i když jsou daleko od divadla [války], jsou obětí konfliktu na ekonomické úrovni“.



Dodal, že dodávky potravin by měly být „mimo“ západní sankce uvalené na Moskvu kvůli Ukrajině.



11:30 Ředitel NSA: USA se zapojily do „útočných“ kybernetických operací proti Rusku na Ukrajině




Ředitel NSA: USA se zapojily do „útočných“ kybernetických operací proti Rusku na Ukrajině
09:45 Musíme být připraveni na dlouhou válku, uvedl Stoltenberg



Musíme být připraveni na to, že válka na Ukrajině bude ještě dlouho pokračovat, a naší úlohou je podporovat vyjednávací pozici Ukrajiny, nikoli rozhodovat o tom, co by měla dělat, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě.



09:11 Orbán z Bruselu: Rodiny mohou klidně spát, nejděsivější nápad EU byl zažehnán




Orbán z Bruselu: Rodiny mohou klidně spát, nejděsivější nápad EU byl zažehnán
07:11 Ukrajina vyšetřuje Rusy, kteří v Buči rabovali soukromý majetek



Ukrajinská generální prokuratura zahájila vyšetřování deseti ruských vojáků, kteří v době ruské okupace rabovali majetek civilistů ve městě Bucha v Kyjevské oblasti.



17:15 USA chtějí prodat Ukrajině pokročilé bezpilotní letouny vyzbrojené střelami Hellfire




USA chtějí prodat Ukrajině pokročilé bezpilotní letouny vyzbrojené střelami Hellfire
12:44 Zelenskyj říká, že Ukrajina je již faktickým členem EU



Ukrajina se již považuje za součást Evropské unie, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoposelství lucemburskému parlamentu.



„Ukrajina se již de facto stala členem EU, “ řekl. „Domnívám se, že Ukrajina již svými činy dokazuje, že splňuje evropská kritéria.“



S odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina Zelenskyj vyzval blok, aby „tomuto jedinci zabránil v ničení evropských hodnot. Pokud se nám společně nepodaří tohoto člověka zastavit, pak nastávají temné hodiny – temné hodiny, které jsme již zažili za druhé světové války.“



07:15 Interpol se obává, že dodávky zbraní na Ukrajinu skončí na černém trhu



Interpol vyjádřil vážné obavy z dodávek ručních a těžkých zbraní na Ukrajinu, které mohou skončit v rukou zločinců v Evropě.



Šéf agentury Jurgen Stock vyzval země dodávající vojenské vybavení Kyjevu, aby se zaměřily na mechanismy sledování.



„Široká dostupnost zbraní během současného konfliktu povede k šíření nelegálních zbraní v postkonfliktní fázi,“ řekl v Paříži Anglo-americkému sdružení novinářů, jak uvedl zpravodajský deník Le Figaro.



Stock se obával rozkrádání zbraní a výzbroje zločinci na černém trhu EU, protože ceny zbraní jsou tam vyšší.



Několik evropských zemí, včetně Francie a Německa, spolu s USA dodalo špičkové obranné vybavení, dělostřeleckou munici a zbraně, aby pomohly Ukrajině bránit její území a bojovat proti ruským silám.



20:20 Biden oznámil balíček vojenské pomoci ve výši 700 milionů dolarů



Americký prezident Joe Biden oznámil nový balíček zbrojní pomoci Ukrajině ve výši 700 milionů dolarů, který bude zahrnovat i raketové systémy delšího doletu.



„Spojené státy budou stát při našich ukrajinských partnerech a budou i nadále poskytovat Ukrajině zbraně a vybavení na obranu,“ uvedl Biden v prohlášení.



USA tvrdí, že od Kyjeva obdržely ujištění, že přesné raketové systémy HIMARS nepoužije k zasahování cílů uvnitř ruského území.



16:40 Lavrov varuje, že dodávky zbraní z USA by mohly rozšířit konflikt



Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že krok Washingtonu dodat Ukrajině moderní raketomety zvyšuje riziko, že do konfliktu bude zatažena „třetí země“.



Lavrov na tiskové konferenci v Saúdské Arábii odpovídal na otázku týkající se zbrojních plánů Bílého domu.



09:40 Po útoku na chemickou továrnu v ukrajinském městě bylo vydáno varování



Ukrajina tvrdí, že ke kontaminaci došlo poté, co ruské síly zasáhly nádrž s kyselinou dusičnou ve velkém chemickém závodě.



During an air strike on Severodonetsk, the Russians hit a tank with nitric acid at a chemical plant, – the head of the Luhansk Regional Military Administration Serhii Haidai says. pic.twitter.com/Rj6MQsFcGe — Flash (@Flash43191300) May 31, 2022 Objevující se videa na sociálních sítích ukazují hustý oranžový dým v podobě hřibovitého mraku stoupajícího vysoko do vzduchu nad městem, který připomíná smrtící výbuch přístavního skladu v Bejrútu v roce 2020, který zahrnoval dusičnan amonný. Níže jsou uvedeny jedny z prvních neověřených klipů s následky výbuchu cisterny v Severodoněcku:



Místní gubernátor Luhanské oblasti Sergej Gajdaj tvrdí, že proruské síly „zasáhly cisternu s kyselinou dusičnou v chemickém závodě“,



Dále varoval obyvatele, že „kyselina dusičná je nebezpečná při vdechnutí, požití a styku s kůží“, a dodal: „Nevycházejte z krytů!“.



Video for the explosion of a tanker containing nitric acid at a chemical plant in #Severodnetsk . #Russia #Ukraine #Russia_Ukraine pic.twitter.com/fBtFd0gUBJ — خالد اسكيف (@khalediskef) May 31, 2022 20:28 Kreml vydal prohlášení v souvislosti se zvěstmi o Putinově zdraví




Kreml vydal prohlášení v souvislosti se zvěstmi o Putinově zdraví
18:45 Nepřijatelné zpoždění, reagoval Zelensky na nové sankce



Zelenskyj uvítal šestý balíček sankcí EU proti Rusku, ale kritizoval podle něj „nepřijatelné“ zpoždění, s nímž se blok na nejnovějších opatřeních dohodl.



„Když mezi 5. a 6. balíčkem sankcí uplynulo více než 50 dní, je pro nás situace nepřijatelná,“ řekl Zelenskyj, který v Kyjevě vystoupil p o boku slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.



17:15 Ukrajina nastražila miny, které brání opustit lodím přístavy, uvedl turecký ministr zahraničí



Turecký ministr zahraničí Čavušoglu se zabýval překážkami, které stojí před plavidly převážejícími obilí z válečné zóny, a zdůraznil snahu Türkije napomáhat opatřením na budování důvěry mezi Ruskem a Ukrajinou.



Turecký ministr zahraničí Čavušoglu uvedl , že jednou z překážek jsou námořní miny, které Ukrajina nastražila v Oděské oblasti, druhou překážkou jsou sankce uvalené na Rusko v oblasti pojištění a neposkytování služeb v mezinárodních přístavech.



Cavusoglu uvedl, že miny by mohly být technicky zameteny během 1-2 týdnů, neboť dodal, že musí být vytvořen kontrolní mechanismus, který by řešil obavy Ruska a Ukrajiny.



16:44 Čečenský vůdce zveřejnil video s vojáky v centru Severodoněcku



Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov zveřejnil video, na kterém se čečenské jednotky procházejí uprostřed města Severodoněck, hovoří s obyvateli a sundávají ukrajinskou vlajku z jedné z centrálních budov města.



V pozadí jsou slyšet výbuchy, zatímco obyvatelé radostně děkují bojovníkům za „osvobození“.



Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že někteří bojovníci z opačné strany do města vstoupili, ale že scény, kdy je obyvatelé vítají, jsou zinscenované.



„Z velké části se jedná o inscenované scény. Tisíce lidí, kteří zůstávají ve městě, se bojí pomsty nebo masakru bez důvodu, jako tomu bylo v případě Buča,“ řekl Haidai.



Videos of #Chechen fighters from today show a tour of the city center. The blue and white roofed building has been geolocated to: 48.94644, 38.49439. The lack of fighting or tactical posture by #Chechen ‚s indicates that the frontlines are far away from this location. pic.twitter.com/p1WG5Gac5m — OSINT Aggregator (@AggregateOsint) May 31, 2022 16:15 USA nepošlou na Ukrajinu rakety dlouhého doletu, které by mohly dosáhnout Ruska




USA nepošlou na Ukrajinu rakety dlouhého doletu, které by mohly dosáhnout Ruska
14:54 Rusko tvrdí, že sestřelilo ukrajinské letadlo



Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly sestřelily ukrajinskou stíhačku Su-25 v ukrajinské Mykolajivské oblasti a bombardovaly radarovou stanici a dva muniční sklady na východě Ukrajiny.



09:40 Česko zatím poskytlo Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za víc než 3,5 miliardy Kč, řekla Černochová.



Ministryně obrany Černochová v ČT: Na jednání vlády předložím návrh na další pomoc Ukrajině za 600 až 700 milionů korun. pic.twitter.com/oXKgb8PqMP — ČT24 (@CT24zive) May 29, 2022 29. května 2022



21:16 Leyenová: Nákupem ropy z Ruska mu způsobíme větší škody, než embargo




https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/leyenova-nakupem-ropy-z-ruska-mu-zpusobime-vetsi-skody-nez-embargo/
18:43 Zastavit Rusko je úkolem celého světa, říká poradce Zelenského



Zastavení Ruska je společným posláním všech civilizovaných zemí, prohlásil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.



„Proč svět věnuje více pozornosti Ukrajině než Africe nebo Východu?“ – takový narativ prosazují ruští agenti,“ napsal na Twitteru.



Válka na Ukrajině není lokálním konfliktem – je to otázka, jaký bude svět zítra, dodal.



Umožnit Rusku zvítězit by „otevřelo Pandořinu skříňku a uvrhlo lidstvo do temného středověku“.



Podoljak dále uvedl: „V současné době se v Rusku odehrává mnoho konfliktů: Každý autokrat by byl schopen vyvolat územní konflikty, zmocnit se zemí a vyhladit národy.“



„Zastavit Rusko je úkolem všech civilizovaných zemí. Ještě je čas, ale měli bychom si pospíšit.“



14:09 Erdogan nadále odmítá vstup Švédska a Finska do NATO



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že rozhovory s delegacemi Finska a Švédska z minulého týdne nebyly na „očekávané úrovni“ a Ankara nemůže schválit jejich žádosti o vstup do vojenské aliance NATO.



„Dokud je Tayyip Erdogan hlavou Turecké republiky, rozhodně nemůžeme říci ‚ano‘ vstupu zemí, které podporují terorismus, do NATO,“ řekl prezident.



Bez podpory všech členů NATO nemohou Švédsko a Finsko do vojenské aliance vstoupit.



Obě severské země popírají, že by podporovaly kurdské bojovníky. Připojily se však k dalším zemím EU a uvalily na Turecko zbrojní embargo v návaznosti na jeho operace proti kurdským skupinám v Sýrii.



10:18 Rusko nepoužije jaderné zbraně, říká velvyslanec



Ruský velvyslanec ve Velké Británii řekl BBC, že nevěří, že jeho země použije ve válce proti Ukrajině taktické jaderné zbraně.



V rozhovoru s Clivem Myriem Andrej Kelin uvedl, že takové zbraně by byly použity pouze v případě ohrožení existence Ruska.



Velvyslanec rovněž popřel, že by ruské síly ostřelovaly civilisty, a uvedl, že obvinění z válečných zločinů ve městě Buča jsou „výmyslem“.



Kelinova tvrzení jsou v rozporu s četnými výpověďmi očitých svědků z řad obyvatel, kteří BBC sdělili, že ruští vojáci popravili jejich blízké.



10:05 Expert odpovídá, proč tolik platíme za elektřinu a bude benzin 100 Kč za litr?




Expert odpovídá, proč tolik platíme za elektřinu a bude benzin 100 Kč za litr?
07:44 Putin varuje Scholze a Macrona před vysláním těžkých zbraní do Kyjeva



Putin v 80minutovém telefonátu varoval německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona před dodávkami těžkých zbraní Ukrajině.



Dodávky silnějších zbraní představují riziko další destabilizace situace a prohloubení humanitární krize, uvedl Putin podle prohlášení Kremlu vydaného po telefonátu.



Scholz a Macron vyzvali k ukončení konfliktu, uvedl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit.



„Kancléř a prezident požadovali okamžité příměří, přímé rozhovory s ukrajinským prezidentem a diplomatické řešení konfliktu,“ uvedl Hebestreit.



28. května 2022



20:49 Delegace se vrací z rozhovorů o NATO v Turecku, nedošlo k žádnému pokroku




Delegace se vrací z rozhovorů o NATO v Turecku, nedošlo k žádnému pokroku
19:16 Macron a Scholz naléhají na Putina, aby propustil 2 500 bojovníků Azovstalu



Macron a Scholz naléhají na Putina, aby propustil 2 500 bojovníků Azovstalu Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz požádali Putina, aby propustil 2 500 ukrajinských bojovníků, kteří byli ukryti v ocelárně Azovstal v Mariupolu a které Rusko zajalo.



„Prezident republiky a německý kancléř požádali o propuštění přibližně 2 500 obránců Azovstalu, z nichž ruské síly učinily válečné zajatce,“ uvedlo francouzské prezidentství po telefonátu mezi třemi představiteli.





16:30 Macron a Schulz žádají Putina o přímá jednání se Zelenskym



Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron požádali Putina o „přímé seriózní jednání“ se Zelenským.



Během 80minutového rozhovoru s ruským prezidentem oba vedoucí představitelé EU „trvali na okamžitém příměří a stažení ruských vojsk“, uvedl úřad německého kancléře.



Macron a Scholz vyzvali Putina k „vážnému přímému jednání s ukrajinským prezidentem a [nalezení] diplomatického řešení konfliktu“.



Putin v 80minutovém telefonátu varoval německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona před dodávkami těžkých zbraní Ukrajině.



Dodávky silnějších zbraní představují riziko další destabilizace situace a prohloubení humanitární krize, uvedl Putin podle prohlášení Kremlu vydaného po telefonátu.



14:37 G7 pracuje na obnovení vývozu obilí, uvedl britský premiér



Britský premiér Boris Johnson sdělil ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, že mezinárodní partneři intenzivně pracují na nalezení způsobu, jak obnovit vývoz obilí z Ukrajiny a odvrátit tak celosvětovou potravinovou krizi.



„Řekl, že Spojené království bude spolupracovat s partnery ze skupiny G7, aby prosadilo naléhavý pokrok,“ uvádí se v britském přečteném záznamu hovoru o vývozu obilí.



„Vedoucí představitelé se dohodli na dalších krocích a na tom, že je nezbytné, aby Rusko uvolnilo blokádu a umožnilo bezpečné námořní cesty.“



12:30 Porošenko říká, že je mu bráněno opustit zemi



Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že mu bylo zakázáno opustit zemi, a obvinil vládu z porušení tzv. politického příměří, které platí od ruské invaze.



#Ukraine #Zelensky clown world https://t.co/ptVKgfjdyj #Poroshenko https://t.co/ixjxYtOgCp pic.twitter.com/wg83zNdBSp — Malinka Tanya P (@Malinka1102) May 27, 2022 Po ruské invazi zakázal ukrajinský parlament několik proruských stran a ostatním umožnil nadále působit v rámci tzv. politického příměří, což je tichá dohoda, že všechny strany odloží vnitropolitické neshody a spojí se proti válce.



V sobotu však Porošenkova kancelář uvedla, že mu „bylo odmítnuto překročit hranice Ukrajiny“, a obvinila vládu z porušení dohody.



11:30 Biden chystá schválení raket dlouhého doletu na Ukrajinu. Rusko varuje před „červenou linií“




Biden chystá schválení raket dlouhého doletu na Ukrajinu. Rusko varuje před „červenou linií“
10:18 Donbas bude ukrajinský, vzkázal Zelenskyj



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nasadil ve svém pravidelném nočním videoposelství odhodlaný tón uprostřed zpráv, že Rusko obsadilo Lyman a útočí na město Severodoněck.



Ukrajina chrání svou zemi „v míře, jakou nám naše současné obranné zdroje dovolují“, řekl.



„Pokud si okupanti myslí, že Lyman nebo Severodoněck budou jejich, mýlí se,“ řekl Zelenskyj. „Donbas bude ukrajinský.“



08:30 Henry Kissinger v Davosu varoval svět před zahnáním Ruska do náruče Číny




Henry Kissinger v Davosu varoval svět před zahnáním Ruska do náruče Číny
17:29 Poradce Zelenského poslal tvrdý vzkaz některým západním politikům




Poradce Zelenského poslal tvrdý vzkaz některým západním politikům
16:43 Boje na Donbasu dosahují maximální intenzity, říká ukrajinský ministr



Podle náměstka ukrajinského ministra obrany dosáhly boje v Donbasu maximální intenzity a Rusové útočí na ukrajinské pozice v několika oblastech současně.



„Od dnešního dne vede agresor zesílenou palbu podél celé linie dotyku a pozic našich sil v Doněcké operační oblasti. Nepřítel používá taktické raketové systémy, letectvo a dělostřelectvo,“ říká Hanna Maliar.



Y hablando de más cosas espectaculares… Ataque en el #Donbas con TOS-1 Buratino y sus cohetes termobaricos. El ataque es más espectacular, porque las explosiones vaporizan la humedad ambiental #UkraineUnderAttack #UkraineWar #UkraineRussianWar pic.twitter.com/zyAWtjKgDa — Frostilicus (@Frostilicus_) May 26, 2022 16:59 Ukrajina vyšetřuje téměř 14 000 údajných válečných zločinů



Hlavní ukrajinská prokurátorka sdělila BBC, že vyšetřuje téměř 14 000 případů údajných válečných zločinů ruských sil.



Iryna Venediktová v Londýně při své první cestě mimo Ukrajinu od začátku invaze uvedla, že každý den přichází 100 až 200 nových případů.



Venediktová se setkala s britskou generální prokurátorkou Suellou Bravermanovou a dalšími představiteli, aby projednala, co by Spojené království a další západní mocnosti mohly pro podporu vyšetřovacího procesu ještě udělat.



13:44 Z výzvy Šándora se stala reklama na prodej bunkrů, nyní přišly reakce občanů




Z výzvy Šándora se stala reklama na prodej bunkrů, nyní přišly reakce občanů
13:27 Nemůžeme dopustit, aby Putin tuto válku vyhrál, uvedl Scholz



Německý kancléř Olaf Scholz vystoupil s půlhodinovým projevem a krátkými otázkami a odpověďmi v závěrečný den Světového ekonomického fóra v Davosu.



Odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, ale nezmiňuje se o kritice, která se snesla na jeho vládu za to, že příliš otálela s dodávkami těžkých zbraní na Ukrajinu.



„Velká jaderná mocnost se chová, jako by měla právo překreslovat hranice,“ říká.



„Putin se chce vrátit ke světovému řádu, v němž síla diktuje, co je správné, v němž svoboda, rozhodnost a suverenita nejsou pro každého.“



„Nemůžeme Putinovi dovolit, aby tuto válku vyhrál,“ říká a dodává, že „žádný nadiktovaný mír nebude“.



Scholz je pod palbou kritiky v Německu i v zahraničí. Podle kritiků se zdá, že váhá s vojenskou podporou Ukrajiny.



10:22 První videa amerických dronů Switchblade Kamikaze nasazených na Ukrajině




První videa amerických dronů Switchblade Kamikaze nasazených na Ukrajině
08:47 Zelenskyj reaguje na Kissingerovy výzvy ohledně darování území Rusku



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil bývalého amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera, že je jako ti, kteří v roce 1938 uklidňovali nacisty, poté, co Kissinger navrhl, aby si Ukrajina nechala Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.



Ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu 98letý Kissinger uvedl , že jednání musí začít v příštích dvou měsících, „než to vyvolá otřesy a napětí, které nebude snadné překonat“.



„V ideálním případě by dělící čarou měl být návrat ke statu quo ante,“ řekl a navrhl, aby Ukrajina souhlasila s tím, že se vzdá velké části Donbasu a Krymu.



Zelenskyj na to reaguje: „Člověk má dojem, že pan Kissinger nemá v kalendáři rok 2022, ale 1938, a že si myslí, že nemluví k publiku v Davosu, ale v tehdejším Mnichově.



„Mimochodem, ve skutečném roce 1938, kdy rodina pana Kissingera prchala z nacistického Německa, mu bylo 15 let a všemu dokonale rozuměl. A nikdo od něj tehdy neslyšel, že je třeba se nacistům přizpůsobit, místo aby se před nimi utíkalo nebo bojovalo.“



Zelenskyj říká, že navrhovat Ukrajině, aby se vzdala území, je pohodlné, obvyklé a „často velmi výhodné“ pro ty, kdo to dělají.



Stále častěji se ozývají hlasy volající po kompromisu – výzvu, kterou Ukrajinci pravděpodobně nevyslyší, i když ruská vojska zesilují bombardování východu země.



08:02 Kadyrov je připraven zaútočit na Polsko




Kadyrov je připraven zaútočit na Polsko
25. května 2022



13:03 Zrušte sankce a můžete nám dovážet potraviny, vzkazuje Rusko



Rusko vyzvalo ke zrušení sankcí, které byly uvaleny kvůli jeho invazi na Ukrajinu, v rámci „komplexního přístupu“ zaměřeného na odvrácení celosvětové potravinové krize.



Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí, ale vytvořila si obrovské zásoby, které nemůže posílat do zahraničí kvůli ruské blokádě svých přístavů.



Náměstek kremelského ministra zahraničí Andrej Rudenko uvedl, že Rusko je připraveno poskytnout humanitární koridor, který by umožnil lodím bezpečnou cestu z Ukrajiny – pokud budou zrušeny sankce a Kyjev odminuje blízké vody.



Evropská unie včera obvinila Rusko, že využívá dodávky potravin jako zbraň s globálními důsledky.



Již dříve britské ministerstvo obrany uvedlo, že ceny potravin na celém světě po dobu trvání patové situace porostou.



12:18 Generál Andor Šándor přinese důležitou bezpečnostní výzvu občanům ČR




https://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/general-andor-sandor-prinese-dulezitou-bezpecnostni-vyzvu-obcanum-cr/
12:14 Západ není v otázce Ukrajiny jednotný, říká Zelenskyj



Ukrajinský prezident Zelenskyj prohlásil, že Západ není jednotný v otázce dodávek zbraní a další podpory jeho zemi.



„Jednota se týká zbraní. Moje otázka zní: existuje tato jednota v praxi? Nevidím ji,“ řekl Zelenskyj, když hovořil prostřednictvím videolinky na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.



Německo – největší evropská ekonomika – se během konfliktu snažilo posílat na Ukrajinu těžké zbraně, ačkoli to Zelenskyj výslovně nezmínil.



Byl také citován, že neschopnost Evropské unie dohodnout se na šestém balíčku sankcí zaměřených na vývoz ruských pohonných hmot dále signalizuje nedostatek jednoty.



11:20 Soros: Putina musíme porazit co nejdřív, jinak naše civilizace nemusí přežít




Soros: Putina musíme porazit co nejdřív, jinak naše civilizace nemusí přežít
08:30 USA uzavírají mezeru pro splácení ruského dluhu



Spojené státy uzavírají další finanční cestu pro Rusko, aby mohlo splácet své mezinárodní dluhy, což by mohlo zemi přiblížit k platební neschopnosti.



Americké ministerstvo financí uvedlo, že ukončí výjimku, která umožňovala držitelům amerických dluhopisů přijímat platby, a zpřísní tak sankce uvalené kvůli válce na Ukrajině.



Nová pravidla se sice vztahují pouze na osoby v USA, ale vzhledem k roli amerických bank v globálním finančním systému ztíží Rusku provádění plateb jinde.



24. května 2022



22:24 Maďarsko vyhlašuje válečný stav kvůli konfliktu na Ukrajině




Maďarsko vyhlašuje válečný stav kvůli konfliktu na Ukrajině
20:19 Podle nového průzkumu jedné z nejvýznamnějších agentur pro průzkum veřejného mínění se 82 % Ukrajinců domnívá, že Ukrajina by se v rámci mírové dohody s Ruskem neměla vzdát žádného území.



15:19 Mitt Romney vyzývá NATO, aby se připravilo na ruské jaderné údery




Mitt Romney vyzývá NATO, aby se připravilo na ruské jaderné údery
12:35 Vězněný vůdce ruské opozice označil Putina za šílence



Uvězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj během soudního slyšení v přímém přenosu odsoudil prezidenta Vladimira Putina a označil ho za „šílence“, který rozpoutal „hloupou válku“ na Ukrajině.



„Je to hloupá válka, kterou rozpoutal váš Putin,“ řekl Navalnyj odvolacímu soudu v Moskvě prostřednictvím videospojení z nápravné kolonie.



„Tato válka byla postavena na lžích. Jeden šílenec se dostal do spárů Ukrajiny a já nevím, co s ní chce dělat – tento šílený zloděj,“ řekl Navalnyj na adresu Putina.



Navalnyj byl již dříve soudem odsouzen k devíti letům v kolonii se zvýšenou ostrahou za podvod a pohrdání soudem.



Kreml opakovaně odmítá Navalného obvinění vůči Putinovi, který podle něj od roku 2000 vyhrál v Rusku řadu spravedlivých voleb a zůstává zdaleka nejpopulárnějším politikem v zemi.



09:13 Henry Kissinger: Ukrajina musí Rusku odevzdat území




Henry Kissinger: Ukrajina musí Rusku odevzdat území
08:10 Nezbývá než bojovat a zvítězit, říká Zelenskyj



Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu vyzval Ukrajince, aby pomohli ozbrojeným silám a pomohli obhájit postavení Ukrajiny na mezinárodní scéně.



„Abychom zvítězili, musíme – každý z nás – o to usilovat. Zejména ti v týlu. Pomozte armádě. Chraňte potřeby našeho státu na všech mezinárodních platformách, kam máte přístup, v komunikaci se zahraničními novináři, dokonce i jen se svými přáteli a známými v zahraničí,“ řekl.



Poznamenal, že Ukrajinu čekají těžké týdny.



Podle něj je dnes nejhorší bojová situace v oblasti Donbasu na jihovýchodě Ukrajiny.



„Bachmut, Popasna, Severodoněck – v tomto směru okupanti zatím soustředili největší aktivitu. Zinscenovali tam masakr a snaží se zničit vše živé. A to doslova. Nikdo nezničil Donbas tak, jak to nyní dělá ruská armáda,“ řekl prezident.



„Ale nemáme jinou možnost než bojovat. Bojovat a zvítězit. Osvobodit naši zemi a naše lidi. Protože okupanti nám chtějí vzít nejen něco, ale všechno, co máme. Včetně práva Ukrajinců na život,“ dodal Zelenskyj.



23. května 2022



15:40 Ukrajina prověřuje více než 13 000 ruských válečných zločinů



Informovali jsme o odsouzení ruského vojáka Vadima Šišimarina, který se přiznal k zabití 62letého civilisty v počáteční fázi války, a nyní ukrajinský generální prokurátor tvrdí, že se prověřují tisíce dalších zločinů.



Iryna Venediktová řekla deníku The Washington Post, že od pondělí je jen v Rusku prověřováno „více než 13 000 případů údajných válečných zločinů“. Dřívější nejnovější odhad počtu těchto prověřovaných případů se pohyboval kolem 11 000, což naznačuje, že seznam rychle roste.



11:29 Bojovníci Azovstalu budou postaveni před soud, tvrdí vůdce separatistů



Ukrajinští bojovníci, kteří se vzdali v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, budou postaveni před soud, řekl ruským státním médiím šéf separatistické Doněcké oblasti (DNR).



„Zajatci z Azovstalu jsou drženi na území DNR. Existují plány na uspořádání mezinárodního tribunálu i na území republiky,“ je citován vůdce


Nejčtenější za týden