Rusko tvrdí, že zmařilo velkou ukrajinskou ofenzivu a zabilo stovky lidí
RSS

Rusko tvrdí, že zmařilo velkou ukrajinskou ofenzivu a zabilo stovky lidí


Rusko v pondělí oznámilo, že jeho síly zmařily velkou ukrajinskou ofenzivu na pěti místech fronty v Doněcké oblasti na jihu Ukrajiny a zabily stovky prokyjevských vojáků. (Foto: Shutterstock)









Nebylo bezprostředně jasné, zda hlášený útok představuje začátek ukrajinské protiofenzívy, kterou Kyjev již několik měsíců slibuje s cílem získat zpět území obsazené ruskými silami po invazi v únoru 2022.



Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina zaútočila šesti mechanizovanými a dvěma tankovými prapory v jižním Doněcku, kde Moskva již dlouho podezřívá Ukrajinu, že se bude snažit vrazit klín do území kontrolovaného Ruskem.




Blinken odmítá výzvy k příměří a tvrdí, že USA musí posílit ukrajinskou armádu

„Ráno 4. června zahájil nepřítel rozsáhlou ofenzívu v pěti sektorech fronty na jihu doněckého směru,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení zveřejněném na Telegramu v 1:30 moskevského času (2230 GMT).



„Cílem nepřítele bylo prolomit naši obranu v nejzranitelnějším, podle jeho názoru, sektoru fronty,“ uvedlo. „ Nepřítel svého úkolu nedosáhl, neměl žádný úspěch.“



Agentura Reuters nebyla schopna ruské prohlášení okamžitě ověřit a ukrajinské ministerstvo obrany a armáda na písemné žádosti o komentář okamžitě nereagovaly.




„Dám mu knockout!“ Zelenskyj se pustil do starosty Kyjeva

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v neděli na Twitteru zveřejnil záhadný vzkaz, v němž citoval skladbu „Enjoy the Silence“ od skupiny Depeche Mode.



„Slova jsou velmi zbytečná Mohou jen uškodit,“ stálo v jeho tweetu.



Ukrajina minulý týden zveřejnila okázalé video zachycující vojáky připravující se na boj a pronášející vzletné požehnání, které bylo později odvysíláno jako náborový klip.




Trump tvrdí, že úředníci lžou o skutečném počtu mrtvých na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo video, které podle něj ukazuje několik ukrajinských obrněných vozidel na poli, která po zásahu vybuchují.



Ruské síly zabily 250 ukrajinských vojáků a také zničily 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 bojových obrněných vozidel, uvedlo ministerstvo.



Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, který má na starosti vojenskou operaci Moskvy na Ukrajině, byl v oblasti ukrajinského útoku, uvedlo ministerstvo.



„(Gerasimov) byl na jednom z předsunutých velitelských stanovišť,“ uvedlo ministerstvo.



Zdroj: reuters.com




Tanky a stíhačky F-16 nebudou připraveny na ukrajinskou protiofenzívu:

Článek Rusko tvrdí, že zmařilo velkou ukrajinskou ofenzivu a zabilo stovky lidí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden