Které země vyvážejí a dovážejí nejvíce plastového odpadu?
RSS

Které země vyvážejí a dovážejí nejvíce plastového odpadu?


Tento týden se v Paříži scházejí zástupci členských států OSN, aby jednali o možné celosvětové závazné smlouvě o snižování znečištění plastem. (Foto: Statista)









Jak uvádí Katharina Buchholzová ze Statisty, jednou z oblastí, kde se problém globální závislosti na plastech stává velmi viditelným, je obchod s plastovým odpadem a šrotem, který s sebou nese neodmyslitelné riziko znečištění ovzduší, pevniny a moře. Toto odvětví se stále posouvá a vyhýbá se novým regulacím, které se snaží omezit jeho problémy.



V roce 2022 byly z databáze OSN Comtrade k dispozici údaje o obchodu s plastovým odpadem za 79 zemí. Japonsko a bohaté evropské země zůstaly mezi hlavními čistými vývozci plastového odpadu.



Překvapivou položkou v seznamu čistých vývozců jsou Filipíny, které v loňském roce vyvezly více než 80 000 tun plastového odpadu. Země, která je často spojována se znečištěním půdy a moří plasty, se obrátila k vývozu, aby se vypořádala s důsledky nadměrné závislosti na plastech, někdy přezdívané ekonomika sáčků.



Infografika: Které země vyvážejí a dovážejí plastový odpad? | Statista



Vzhledem k tomu, že EU v roce 2021 zastavila vývoz odpadu do zemí, které nejsou členy OECD, Turecko přijímá více plastového odpadu z EU, zatímco část plastového odpadu a jeho kvalitnějších výrobků se recykluje nebo dále zpracovává ve východní Evropě.



Také Indie v loňském roce přijala čistý dovoz plastového odpadu ve výši více než 75 000 tun.



Podle OECD se v poslední době začala stávat cílem plastového odpadu Latinská Amerika.



Přestože recyklace zahraničního plastového odpadu může být lukrativní, nedostatečné předpisy a dohled způsobily v přijímajících zemích nesčetné problémy. Odborníci očekávají, že proudy plastového odpadu vyváženého z průmyslově vyspělých zemí se budou i nadále přesouvat do zemí, kde (zatím) neexistují předpisy.



Poté, co Čína v roce 2018 z obchodu vycouvala, se Vietnam a Malajsie staly jedněmi z největších dovozců plastového odpadu v Asii. Zprávy ze zemí jihovýchodní Asie i od hlavního vývozce Německa pro rok 2022 (zatím) chybí.



Zdroj: france24.com
Článek Které země vyvážejí a dovážejí nejvíce plastového odpadu? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden