Lukašenko … dezinformace a propaganda
RSS

Lukašenko … dezinformace a propaganda



JAN BARTOŇ
Podle některých běloruských opozičních sil v zahraničí trpí Lukašenko těžkou nemocí a v nejbližší dnech zemře nebo dokonce zemřel. Podobně se hovořilo i o Putinovi, který už byl „dávno po smrti“ a vystupuje jeho „dvojník“.


V posledních týdnech se se zprávami o těžkém zdravotním stavu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka doslova „roztrhl“ pytel. Naše média ochotně přebírala informace o tom, že se jeho stav prudce zhoršil po návštěvě Moskvy. Pak Lukašenko vystoupil s tím, že „radost nad jeho smrtí“ je předčasná a že s ním ještě budou muset „vydržet“. Podobně se dezinformační a propagandistická aktivita vyvíjela i okolo ruského prezidenta Vladimira Putina, utnulo ji (téměř) prohlášení USA o tom, že je Putin zdráv a daří se až “moc dobře”.
To všechno samozřejmě souvisí s válkou na Ukrajině, nicméně informace tohoto typu mohou vždy spíše uškodit než pomoci, tj. z pohledu Západu běloruské opozici v exilu a Ukrajině ve válce s Ruskem. Vypouštění dezinformací totiž zviklá nejednoho čtenáře podobných zpráv. Zvláště, pokud se objeví v těsném sledu informace o údajné těžké nemoci Putina či Lukašenka a pak následuje v médiích zpráva o tom, co zase Putin či Lukašenko řekl tam, či onde.
Válka na Ukrajině  začala dávno před rokem 2014, řekl v projevu na zasedání Rady hlav bezpečnostních a zvláštních služeb Společenství nezávislých států běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle agentury Belta dodal, že pokud by ruská invaze nezačala před více než rokem, začala by zítra, ale Rusko a Bělorusko by na tom byly hůře.
Podotýkám, že toto je zpráva  zveřejněná 3.6.2023 . To zrovna nevypadá na to, že by Lukašenko ležel někde v márnici. V rámci svého vystoupení pak Lukašenko litoval toho, že Rusko na Ukrajinu nezaútočilo už v roce 2014/15, kdy ještě Ukrajina nebyla tak vyzbrojená. A vyjádřil se k plánované ukrajinské protiofenzívě jako o propagandistickém triku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Sám Zelenskyj tvrdí, že už ukrajinská ofenzíva „může začít“, protože Ukrajina dostala „dost zbraní“. Zatím se ale konflikt rozšířil tak, že Ukrajina překročila „červené linie“ stanovené ve Washingtonu, tj. že nepoužije americké zbraně na ruském území. Pozemní operace se nekoná, a kromě dvoudenního útoku údajných ruských partyzánu na ruské území se žádná pozemní akce nekoná. Naši experti už o ní hovoří jako o „jisté věci“ a vědí, kde Ukrajina zaútočí a proč.
V oblasti médií tak existuje velmi vydatná masáž dezinformacemi jak z ruské, tak ukrajinské strany . Ve skutečnosti bychom však neměli nic, co se v této oblasti děje, brát na lehkou váhu. Mnohem nebezpečnější se mi navíc jeví odchod Ruska z dohody o kontrole jaderných zbraní a reakce USA, která potvrdila, že i USA nebudou Rusku poskytovat žádné informace dle této dohody. USA navíc tvrdí, že Rusko má „největší jaderný arsenál na světě!“ (co tedy USA celou tu minulou dobu dělaly, že mají méně jaderných zbraní než Rusko?) USA navíc stále spekulují o tom, že Rusko jen straší a nic neudělá, co se použití jaderných zbraní týče. Hovoří se o tom, že Rusko už stanovilo „červené čáry“ a jakmile je USA a Západ porušily, Rusko nic neudělalo a očekává se, že Rusko „spolkne“ i dodávky F-16.
V režimu nedůvěry a podezírání mezi Ruskem a Západem je ale takové počínání nebezpečné pro mír na světě. Těžit z něho může zejména Čína. Před delším časem jsem četl v našich médiích zprávu o tom, že v USA „modelovaly“ vývoj války na Ukrajině a ve všech scénářích se válka vyvíjela do eskalace, která by mohla ohrozit celý svět. Zdá se, že alespoň v tomto „modelování“ se USA nepletou, ke škodě celého světa.
Dodatek: Podle Ruska zahájila Ukrajina ofenzivu a ta byla údajně odražena, Ukrajina o útoku neinformovala.

Jan Bartoň

The post Lukašenko … dezinformace a propaganda first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden