Zabředáváme stále hlouběji
RSS

Zabředáváme stále hlouběji



LUBOMÍR VYLÍČIL
Tak už i naše média  přiznala , že občané některých zemí NATO jsou nejen aktivně zapojeni do bojů v Rusko – Ukrajinské válce, ale že se osobně účastní i „partyzánských” výpadů na Ruské území . Podle Echa24 potvrdili členové Polského dobrovolnického sboru (Poláci bojující za Ukrajinu), že spolupracovali s ruskými proukrajinskými dobrovolníky při jejich diverzním nájezdu do Bělgorodské oblasti. Ve svém příspěvku prý zdůraznili, že se všichni vrátili zdraví a úkol byl úspěšně dokončen.
Polská média se k aktivní účasti na nedávném přepadu, docela hrdě hlásí: „Můžeme naznačit, že jsme byli první, společně s jednou z bojových skupin RDK, kteří dosáhli našeho cíle,”  uvedl  server Wprost. Polský dobrovolnický sbor při této akci spolupracoval s Ruským dobrovolnickým sborem (RVC) a Legií svobody Ruska… a také prý s Američany. Jejich přítomnost v přepadovém oddílu uvádí celá řada místních zdrojů. Nepřímo tato tvrzení  podporují  i snímky zničené americké techniky (včetně amerických Humvee), které zveřejnily ruské kanály po jednom z předchozích nájezdů „partyzánů” do Bělgorodské oblasti (22. května).
A co tam, za ruskou hranicí, ti polští, američtí a bůhví jací ještě dobrovolníci vykonali? Dejme slovo jednomu  neruskému  zdroji se zprávami z místa: „Ve vesnici byl zabit prokyjevskými ozbrojenci jeden Rus. Byl zastřelen poté, co partyzáni našli v jeho domě vojenskou uniformu. Obětí byl velitel místních sil teritoriální obrany, mezi nimiž byli civilisté žijící v pohraničí. Manželka oběti dříve vypověděla, že byla držena jako rukojmí Poláky a Američany.” Takže sláva hrdinům, hlavně že „se všichni vrátili zdraví a úkol byl úspěšně dokončen”, jak píší v Polsku…
Tohle začíná zavánět opravdu velikých průšvihem. Ozbrojenci (jistě, zatím dobrovolníci, ne vojáci) ze zemí NATO zabíjejí lidi na ruském území… První, uvážlivější vlády členských zemí aliance, už proto začínají zařazovat zpátečku. Belgická Ministryně obrany Ludivine Dedonderová a její kolegyně, ministryně zahraničí  Hadja Lahbibová už kontaktovaly ukrajinské úřady a žádají o vysvětlení. Jde o belgické útočné pušky FN SCAR, kterými byl kontingent „partyzánů” vybaven. Ty Belgie dodala Ukrajině a teď je s překvapením shledala ve výbavě záškodnických oddílů na ruském území. „Tyto dodávky jsou určeny ukrajinským ozbrojeným silám k ochraně jejich území a obyvatelstva před ruskou invazí. Je to výslovně uvedeno v průvodních dokumentech každé dodávky (…) Tyto zbraně proto nejsou povoleny pro izolované skupiny, které mají vnitřní ruskou agendu,” sdělily ukrajinské straně obě belgické ministryně v již zmíněné, oficiální žádosti o vysvětlení.
Záležitost má ovšem, bohužel, i českou stopu. Videa, hrdě zveřejněná “Legií svobody Ruska” ukazují v rukou bojovníků, kromě belgických FN SCAR, také české útočné pušky CZ Bren. Belgičané se alespoň ozvali. Ale česká a také polská strana odmítly, podle amerických  zdrojů , tato zjištění jakkoli komentovat. Což asi nikoho nepřekvapí.
Začíná to nějak houstnout. Ta úporná snaha o natlačení Evropanů do války s Rusem, jako by překonávala stále další a další laťky. Od podivného sestřelu civilního letadla Malaysia airlines v roce 2014, přes všelijaké otravy Litviněnků a Skripalů, přes české Vrbětice, až k přímému nasazení českých zbraní a polských  záškodníků  dobrovolníků, zabíjejících na teritoriu Ruska. Skoro to vypadá, jako kdyby si někdo řekl – tak ty líné, pacifistické Evropany k válce proti Rusovi fakt nevyhecujeme? Ani po tolika letech záminek a psychologických operací? No, nevadí. Začneme tedy hecovat Rusa, aby je napadl sám…
Ale asi tím nejznepokojivějším náznakem, že se s válkou napevno počítá, je chování naší, české vlády. Nejde jen o to, jak úporně tlačí protiruskou nenávist, ani že cenzuruje a silou potlačuje jakékoli odchylky od vládního „narrativu”. Daleko zlověstnějším znamením je, že jakoby zapomněla na volby. Povšimli jste si? Jako by přestala řešit popularitu. Dopady opatření na obyvatelstvo. Jako by jí byl zcela lhostejný posun nálad občanů, věštící volební propad. Jako by šlo jen o to, vyrazit z nich co nejvíc teď hned, jakýmkoli způsobem a za jakoukoli cenu. Udržet ještě pár měsíců jakž-takž klid. A pak…
Drtivá většina politiků, v té naší euroamerické civilizaci, řeší odjakživa a hlavně jediné – udržení se u moci. Přežití ve funkcích. A k tomu bedlivě sleduje nálady obyvatelstva a na lékárnických vážkách odměřuje, co „jim” ještě může sebrat (zdanit, zdražit, zakázat), aby ve svých křeslech usedli i napřesrok. Protože máme ty zatrolené volby, že.. Politická elita proto dovedně kombinuje bič s cukrem a medem slibů nešetří. Ale podívejte se na tu naši Pětikoalici. Kdy vám naposledy (byť jen hubou) slíbili, že bude líp? Že něco bude levnější, svobodnější, dostupnější, lepší a snadnější? Nebo že vás alespoň uchrání od toho nejzásadnějšího zhoršení vaší situace (Green deal a podobně)?
Ono to opravdu začíná vypadat, jako by tahle parta měla limit, do kdy to tu musí udržet (a přitom co nejvíce podojit). A jako by se už teď těšili na první, přilétající raketu, která je svým způsobem vysvobodí.

The post Zabředáváme stále hlouběji first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden