Wagner připraven bránit ruské pohraničí po evakuaci celých měst
RSS

Wagner připraven bránit ruské pohraničí po evakuaci celých měst


Válka zpoza hranic ovlivnila obyvatele ruské Belgorodské oblasti natolik, že mnoho měst a vesnic bylo evakuováno a některá vypadají jako města duchů – to poté, co ozbrojené skupiny od začátku války podnikly několik náletů – a také po zesílení ostřelování a raketové palby. (Foto: Twitter)









Před pouhými dvěma dny protimoskevský „ruský dobrovolnický sbor“ uvedl, že zahájil další útok z Ukrajiny poté, co si větší útok před téměř dvěma týdny vyžádal několik obětí a mnoho zabitých diverzantů.




Town of Shebekino in the Belgorod region of Russia; June, 2023. Due to the nonstop shelling of the armed forces of Ukraine, some residents have resorted to looting local stores. pic.twitter.com/urk1LrfsE2 — War Monitor (@WarMonitors) June 3, 2023

Rusko tvrdí, že zmařilo velkou ukrajinskou ofenzivu a zabilo stovky lidí

Deník New York Times v sobotu napsal, že „Šebekino, čtyřicetitisícové město šest kilometrů od hranic, se fakticky stalo novou součástí frontové linie, protože Ukrajina zesílila útoky uvnitř Ruska, včetně útoků na obytné oblasti v blízkosti vlastních hranic“.



To vše rozvrací životy obyvatel pohraniční oblasti, podobně jako se to již dávno stalo na ukrajinské straně hranice.



„Vlna útoků, naposledy ze strany domobraneckých skupin, které se spojily proti Moskvě, vyvolala největší vojenskou evakuaci v Rusku za poslední desetiletí,“ zdůrazňuje zpráva. V uplynulých dnech se obyvatelé oblasti přesunuli do dočasných úkrytů, včetně velké arény v hlavním městě oblasti Belgorod.




Tanky a stíhačky F-16 nebudou připraveny na ukrajinskou protiofenzívu:

Kontroverzní zakladatel a vůdce ruské žoldnéřské skupiny Wagner v sobotu ve vzkazu veřejnosti nabídl, že je připraven vyslat své bojovníky na ochranu pohraničí.



V rámci pokračující veřejné roztržky s pravidelným vojenským velením však šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin obvinil armádu, že vzhledem ke všem posledním ukrajinským útokům na Belgorod neplní své povinnosti.



„Pokud ministerstvo obrany v nejbližší době nezastaví to, co se děje v Belgorodské oblasti… pak samozřejmě přijdeme bránit ruskou zemi,“ uvedl Prigožin na Telegramu.




USA se po předání taktických jaderných zbraní Bělorusku dělají zásadní krok

„V Belgorodu umírá civilní obyvatelstvo,“ dodal a varoval, že nebude čekat na „pozvání“ , aby tam rozmístil své síly. Začátkem týdne šel Prigožin tak daleko, že řekl, že někteří vrchní ruští vojenští velitelé by měli být vyšetřováni za zločiny spojené se zanedbáním povinností.



Ruská armáda již byla v regionu aktivní, zejména po pozemním vpádu skupiny domobrany vyslané z Ukrajiny z 21. na 22. května, kdy ozbrojené skupiny na krátkou dobu obsadily několik vesnic.



V sobotu byli při přeshraniční palbě z Ukrajiny zabiti další dva civilisté. Celkový počet obětí z této oblasti se tak jen za tento týden zvýšil na sedm. „Od dnešního rána je okres Šebekino pod palbou ukrajinských ozbrojených sil, “ uvedl v prohlášení gubernátor Belgorodu Vjačeslav Gladkov. Jedna z obětí byla popsána jako starší žena, další žena zemřela na následky zranění v obci Bezljudovka.




Blinken odmítá výzvy k příměří a tvrdí, že USA musí posílit ukrajinskou armádu

Několik dalších osob bylo při ostřelování zraněno. Prigožinova zpráva o možném vyslání svých bojovníků na obranu oblasti přichází v souvislosti s rostoucí frustrací ze stupňujících se útoků. Guvernér Gladkov ke konci tohoto týdne napočítal celkem 500 útoků za celou dobu konfliktu, které zahrnují i případy raketové a minometné palby.



Zdroj: nytimes.com
Článek Wagner připraven bránit ruské pohraničí po evakuaci celých měst se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden