Švédsko: Demonstrace proti NATO za účasti PKK zřejmě ještě víc oddálí Erdoganův souhlas se vstupem země do paktu
RSS

Švédsko: Demonstrace proti NATO za účasti PKK zřejmě ještě víc oddálí Erdoganův souhlas se vstupem země do paktu


Zatímco Finsko se již stalo členem okupačního paktu, Švédsko prozatím brzdí odpor Turecka, které tak reaguje nejen na nemalý počet členů kurdské PKK, kteří žijí ve Švédsku, aniž by je země byla ochotna vydat do Turecka, ale také na nedávné pálení koránu přímo u tureckého velvyslanectví.
„Ne NATO, ano míru. Žádné Erdoğanovy zákony ve Švédsku, Erdoğan vzhůru nohama, zněly slogany během nedělní demonstrace „Ne NATO“ ve Stockholmu, kterou organizovala síť Aliance proti NATO. Mezi sympatizanty bylo vidět moře vlajek PKK.
Ani voják, ani puška, ani halíř pro armádu NATO! Zvědaví diváci mohli v neděli odpoledne slyšet ozvěnu ve stockholmském centru v souvislosti s demonstrací Ne NATO. Podle policie manifestace přilákala 500 až 1000 účastníků.
Na pozadí manifestace je politicky kontroverzní švédská žádost o vstup do NATO pod vedením USA. Formálně nadstranická demonstrace byla v praxi charakterizována zástupci levicových politických kruhů – včetně Daniela Riazata z Levicové strany, který byl jedním z řečníků.
Ve svém projevu Riazat opatrně poukázal na to, že Levicová strana „byla jedinou stranou, která hlasovala proti švédské žádosti o vstup do NATO“ – což není tak úplně pravda, protože také Strana zelených hlasovala proti  členství.
Mezi dalšími řečníky, účastníky, sympatizanty a zdánlivě obyčejnými občany byli zástupci například levicové organizace Rojavské výbory, syndikalistů, socialistů, Strany spravedlnosti a Mladé levice.

Zástupce jedné z přítomných stran neskrýval skutečnost, že tam přišli, aby zabránili švédskému členství v NATO  všemi prostředky, které mají k dispozici. Stejný zástupce objasnil, že „nevolíme jinou stranu než stranu míru.“
Několik účastníků neslo vlajky a transparenty se symbolem Kurdské strany pracujících PKK a vlajkami Abdullaha Öcalana, zakladatele a vůdce PKK.
Ostrá rétorika byla namířena mimo jiné proti odcházejícímu generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi, americkému prezidentovi Joe Bidenovi a především nově zvolenému tureckému prezidentovi Erdoganovi.
Včerejší demonstrace může přinejmenším v krátkodobém horizontu zbrzdit vstup Švédska do NATO, protože Erdogan na ni bude jistě patřičně reagovat. Podle informací se Turecko snažilo přesvědčit švédské úřady, aby zastavily manifestaci, ale to se nestalo.
Většina demonstrací ve Švédsku byla kritizována, v neposlední řadě tureckým prezidentem Erdoganem, který opakovaně vyjadřoval komentáře jako „Švédské úřady musí zabránit členům PKK demonstrovat, pokud to myslí s procesem NATO vážně.“
Účastníci demonstrace věří, že švédská vláda a parlament udělají cokoliv, aby se připojily k válečné alianci a tak se poklonily Turecku a tančily podle Erdoğanovy melodie.
Manifestace skončila v Mynttorgetu, hned vedle budovy parlamentu s dalšími projevy…
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Švédsko: Demonstrace proti NATO za účasti PKK zřejmě ještě víc oddálí Erdoganův souhlas se vstupem země do paktu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden