Zelenskyj přiznává hrůzu z Trumpa roku 2024 a prosí o více Patriotů
RSS

Zelenskyj přiznává hrůzu z Trumpa roku 2024 a prosí o více Patriotů


PETER CADDLE
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že má strach z možného návratu Donalda Trumpa do Bílého domu roku 2024, než poprosil o více amerických raketových systémů Patriot.
Prezident Volodymyr Zelenskyj v interview s Wall Street Journal přiznal, že má obavy z možného znovu zvolení Donalda Trumpa příští rok, kdy říká, že si není jist, jak by tento republikánský vůdce přesně reagoval, kdyby k ruské invazi došlo během jeho prezidentování.
Tato ukrajinská hlava státu také chválila reakci Bidenovy administrativy, která od loňské invaze Moskvy této východoevropské zemi pravidelně dává zbraňovou pomoc za miliardy dolarů.
Když se Zelenského ptali, jaký má pocit z Donalda Trumpa, tak přiznal, že se lépe cítí v jednání s Bidenem a že návrat Republikány vedené vlády by pro jeho válečné úsilí mohl skončit těžkostmi.
„Prezident Biden je prezidentem z doby této plnocenné války a více nám pomáhal než prezident Trump,“ řekl v interview Zelenskyj, kdy toto prohlášení upřesnil poukazem, že za dob Trumpa v úřadu „žádná plnocenná válka“ nebyla.
„V situaci jako tato, když dostáváte podporu, tak máte ze změn obavy,“ řekl Zelenskyj. „A upřímně, když mluvíte o změně administrativy, mám pocit jako kde kdo. Chcete změny k lepšímu, ale může to být obráceně.“
Rovněž se mu zjevně nelíbilo tvrzení Donalda Trumpa, že by byl pro Ukrajinskou válku schopen vyjednat mírové vypořádání do 24 hodin, s dodatkem, že tomuto 45. americkému vůdci zjevně na ukrajinském území nezáleží – zejména na Krymu, který byl během jeho prezidování „okupován“ Ruskem poté, co byl ilegálně anektován za Obamovy administrativy roku 2014.
Zelenskyj údajně též tohoto interview využil jako příležitosti, aby Západ poprosil o více raketových systémů Patriot, s tvrzením, že v současnosti jeho země nemá dost obranných zbraní k ochraně frontové linie i civilistů ve městech.
„V současnosti existuje jedna zbraň schopná zastavit určité typy střel pálených Ruskou federací proti našemu civilnímu obyvatelstvu, školám, infrastrukturám a energetickým systémům,“ řekl. „Jediným takovým systémem na světě je Patriot.“
Ukrajinský prezident dospěl k závěru, že k ochraně Ukrajiny před ruskými nálety by „z větší části“ stačilo „50 Patriotů“ s poukazem, že takové zbraně by byly pro jakoukoliv ukrajinskou protiofenzivu nesmírně přínosné.
V současnosti má Ukrajina nejméně dvě baterie Patriotů, k čemuž patří odpalováky, výkonný radarový systém, řídící stanice a další technika. Zelensky tedy žádá o 50 takových, což byl pro Západní svět byl ohromný požadavek, kdy každá jednotlivá platforma Patriot údajně stojí přes miliardu dolarů.
Co je ještě horší, podle amerického výrobce tohoto zbraňového systému Rayetheon bylo pro celý svět vyrobeno jen asi „240 palebných jednotek Patriot“, kdy jednotlivé rakety poslední generace pro tuto platformu stojí až 4,1 milionu $ každá.
Takový dar by nesmírně zastínil hodnotu toho, co sem bylo zatím Spojenými státy určeno, když samotná Bidenova administrativa pro Ukrajinu přidělila bezpečnostní pomoc za asi 37 miliardy $, ač miliardy dalších dolarů amerických daňových poplatníků bylo vysláno v jiných formách pomoci.
Bezpečnost této techniky, je-li zaslaná na Ukrajinu, také zdaleka není zaručena, když jedna z těch dvou baterií v této zemi už byla zasažena ruským útokem, ač bezpečnostní činitelé USA tvrdí, že způsobené škody byly minimální.

PETER CADDLE

The post Zelenskyj přiznává hrůzu z Trumpa roku 2024 a prosí o více Patriotů first appeared on .


Nejčtenější za týden