Ještě k těm červeným liniím
RSS

Ještě k těm červeným liniím



MARTIN KAVKA
Chápu jednu věc, že Rusko se může zdát zbabělé. Neustále říkají něco o červených čarách a když jsou překročeny, tak neudělají nic.
Na rozdíl o těch co si myslí, že Rusko je bezzubé a zbabělé, tak si myslím, že Rusko si je vědomo, že pokud adekvátně zareaguje, tak to bude znamenat konec světa jak ho známe. Konec Ruska, USA a Evropy. Myslím si, že jsou si toho vědomí i Američané a proto ty červené čáry překračují, protože nevěří, že Putin ten červený knoflík zmáčkne. Tím nemyslím jen knoflík na jaderných zbraních, ale eskalaci ukrajinsko – ruského konfliktu do světové války.

V pokeru můžete blafovat, vyhrává ten, kdo má pevnější nervy. Kdo lépe blafuje. A kašlu teď na všechny experty co říkají, že Rusko už prohrálo, jak je slabé, jak je, jak říkal Kolář, obr na hliněných nohách. Stejně jako to říkal kdysi Hitler, myslel si to Napoleon. Ale o to teď nejde.
Válka je také poker, kde se blafuje, bohužel zatímco karetní hra stojí jen peníze, zde jsou cenou lidské životy. Putin tuhle hru zná, tuhle hru znají i Američané. Však jí hráli společně se Sovětským svazem více než čtyřicet let. Hráli jí v Koreji, Vietnamu, na Kubě, v afrických zemích. Oba tito hráči vědí, že jednou budou muset vyložit karty na stůl. Jenže tito hráči sice hrají společně poker, ale zároveň hru zvanou Černý Petr, který zůstane v ruce tomu třetímu.
Američané vědí, že Rusko nepustí Krym, nepustí Donbas, nepustí Luhansko, Záporoží a možná jako bonus si ještě vezmou Oděsu a Charkov. Hraje se o to, kolik to bude koho stát. Protože ani Rusko a ani Amerika nebudou chtít ztratit svojí tvář. Němci, Francouzi, my, Lotyši, Poláci jsme jen statisté v této hře.
Viděli jsme to, když na polské území dopadla z Ukrajiny raketa, tenkrát údajně ruská, a zabila dva lidi. A i když Poláci od začátku věděli, že se jedná o ukrajinskou raketu, tak čekali až co řeknou Američané. Ovšem naše ministryně obrany a vlastně skoro celá vláda volali po aktivaci pátého článku NATO.
Ukrajinci tvrdili, že to byla ruská raketa i po té, co se ukázalo, že byla ukrajinská, až nakonec Zelenského zchladil Biden. USA věděly a vědí, že trajektorie rakety neodpovídala tvrzení Ukrajiny a ani potom mediálním komediím, že šlo sice o ukrajinskou raketu, ale která minula ruskou, kterou měla sestřelit.
Američané i Rusové vědí, že útok Ruska na země NATO by bylo překročení červené čáry. Ví to i Kyjev. Kyjev to zkusil. Prostě zkusil. Nebyl to omyl, nebyla to náhoda.
Viděli jsme to minulý a tenhle týden, kdy v oblasti Belgorod zaútočili “Svobodní Rusové” ruští vlastenci a partyzáni jak říkají Ukrajinci a náš tisk. Až na to, že obě tato uskupení jsou založena na nacionalistických a monoetnických kořenech jak se říká, aby se neřeklo přímo, že se jedná o nácky, kteří museli utéct z Ruska a dostali občanství na Ukrajině, kde jeden ze zakladatelů vlastní v Kyjevě populární klub, kde se pořádají srazy neonacistů z celého světa. To přiznávají i naše média, ale přesto začínají tyto lidi glorifikovat. Jenže pro Američany to představuje problém. Otevřeně neřeknou, hele ti lidé jsou obyčejní náckové, protože by to znamenalo přiznat před domácím publikem, že Ukrajina podporuje neonacisty a co je důležité, lidi, kteří neuznávají jako lidskou rasu nikoho mimo bílých, takže ani černochy, Židy, Asiaty. Druhým problémem je, že americké zbraně jsou použity k útokům na ruské území. Američané jsou si vědomi, že Rusko bude akceptovat dodávky amerických zbraní na Ukrajinu, ale výpady na ruské území už je něco jiného. Zvlášť když těmito zbraněmi jsou vyzbrojeny paramilitantní jednotky občanů jiných zemí, než ozbrojených složek Ukrajiny.
To je dnes problém i pro Belgii a přeneseně i pro Poláky, nejbližšího spojence USA v Evropě, zvlášť když se ukázalo, že nejen “ruští partyzáni”, ale i Poláci útočí uvnitř Ruska. Poláci sice řekli, že tyto jednotky nespadají pod polské úřady, ale ……jsou to perfektně vyzbrojené jednotky a rozhodně výzbroj nevyhráli na střelnici na Matějské pouti. Zvlášť pro Američany je to nepříjemná situace, už jen vzhledem k tomu jak rychle se Poláci od těchto jednotek distancovali. A zatímco diskutéři u nás jásají, mohu říci, že ukrajinští diskutéři už tak nadšení nejsou a nadávají na Zelenského, že všechno “po–al”
Nedávno se psalo, že Ukrajinci zaútočili vodními drony na ruskou loď Ivan Churs. Což je pravda, Ukrajinci tvrdili, že jí zasáhli, Rusové na základě kamer ukázali, že všechny drony zničili. Problém je, že tato loď hlídkovala na moři v ekonomické zóně Turecka, kde ta loď byla na základě dohody Ruska a Turecka, aby střežila podvodní potrubí Turkstream. To už se u nás nepsalo, že?
Je to jen můj pohled na situaci, ale mám pocit, že ano, Američané překračují červené linie vytýčené Ruskem, ale pořád v rámci hry o trůny, ale Ukrajinci se utrhli z řetězu a není daleko okamžik, kdy překročí hranice americké trpělivosti. Komu je země, která něco slíbí a pak něco jiného dělá a nedrží pravidla? A stavidla trpělivosti už začínají přetékat, jinak by USA nedaly Ukrajině najevo, že po skončení války budou muset pomoct zaplatit. Amerika je kapitalismus, co vláda vydá musí někomu zaplatit a ten někdo musí platit dělníky a materiál. S tím ovšem ukrajinská vláda nepočítala. Možná by naši novináři mohli číst ukrajinský tisk. USA nám dají EU nám dá. Celá svět nám musí dát.
Teď chce Zelenský do jižní a latinské Ameriky. Vysvětlit jím co se děje na Ukrajině a jak vzkázal Lulo da Silvovi. Musíme si promluvit. Hlavně, že v Hirošimě ho ignoroval na což Lula da Silva reagoval, že je naštvaný.
Nevím jak se ta hra na červené linie bude hrát dál. Co vím, tak na Ukrajině začíná čím dál tím větší odpor vůči Zelenskému. Nejen od opozičních politiků, kterým zakázal dekretem politickou činnost, ale od politiků jeho vlastní strany a hlavně od lidí. Nejenom, že lidé na Ukrajině se přestávají bát a začínají protestovat, že si je Zelenský bere jako rukojmí, ale stále častěji ukrajinští muži utíkají do zahraničí, aby nemuseli bojovat. I Ukrajinská pravda přiznala, že každý den úřady zadrží kolem 150 falešných žádostí o výjezd z Ukrajiny a každý den na ukrajinských hranicích zadrží brance při nelegálním přechodu ukrajinských hranic. Kolik projde přes hranice a kolik dostane možnost výjezdu neuvádí. Stejně tak neuvádí, kolik Ukrajinců zběhlo na ruskou stranu. Podle Rusů jsou to desítky denně. A nevidím důvod tomu nevěřit.
Možná se mýlím, ale Američané a Rusové hrají poker a znají hranice. Černého Petra drží Zelenský a jediné co ho může zachránit je jeho přítel z Nizozemí, kde Černého Petra zakázali, ale ne, zachrání ho žena s kabelkou, kde nemá šmínky, ale tank.

The post Ještě k těm červeným liniím first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden