Den třetí
RSS

Den třetí


LIBOR ČÍHAL
Všechno, včetně světového ducha, pokud nějaký je, cirkuluje dnes kolem ukrajinského nástupu na všech frontách, zvítězí civilizační pokrok nebo opak? Citlivým lidem musí válka rušit spánek, hňupovi je to jedno nebo ještě do ohně lije olej. Svět už dlouho neviděl něco takového, boj na život a na smrt, který neznáme od světové války, po sítí kolují otřesná videa s mrtvými a raněnými na obou stranách. Bývalý ukrajinský prezident Porošenko se právem pochlubil v Corriere della Sera, že využil pasti Minských dohod, kterou Rusům nastražila Merkelová s Hollandem, a dobře armádu vyzbrojil. Podle všeho ruskou obranu někde z hlavního stanu v Záporoží řídí ruský náčelník generálního štábu Gerasimov, ruskou strategií není pouze zablokovat ofenzívu, ale i zahájit protiútok, kde je to možné. Na ruské straně je evidentní velká nervozita, průběh této významné fáze války je ve hvězdách, prezident včera na Telegramu napsal, že ho čeká těžká noc. Ukrajinci jsou velmi schopní ve vedení psychologické války, svědčí o tom např. simulované Putinovo vyhlášení mobilizace, které vyvolalo v několika oblastech paniku.
V Asia Times situaci komentuje Stephen Bryen, který je dobře informován o průběhu války . Ukrajinci pokročí velmi málo za cenu obrovských obětí, Bryen odhaduje, že Ukrajinci 4. a 5. přišli o 2000 lidí. Bryan píše, že v pondělí dobyli Ukrajinci důležitého Novodoněcka, ale vojenští korespondenti dnes na Telegramu dokazují, že po Ukrajincích ani památky. Podle Bryena ruská obrana je sofistikovaná, podle jeho interpretace ruská strana nebude útočit, ale bude se snažit způsobit protivníkovi co největší ztráty na lidech a materiále. Píše, že Zelenskému se podařilo ochromit americké vojenské kapacity jinde ve světě, na Středním východě částečně i z ideologických důvodů, ztratily USA Saúdskou Arábii a Emiráty. Na Středním východě panuje atmosféra, že největší “loser”války je Washington. Podle Bryena je každému, kdo se válkou zabývá, jasné, že nejlepším řešením pro Ukrajinu je stalemate, je ovšem pravděpodobnější, že kyjevský režim se zhroutí. Podle New York Times se jedná o první ukrajinský úder, který má sondovat, co vůbec Rusové mají k dispozici, ukrajinským cílem je prorvat se k Azovskému moři. Ve Washingtonu věří, ukrajinský protiútok dobude od Rusů zpátky strategická území.
Před pár hodinami reportoval o situaci v poli samotný ruský ministr obrany, oznámil, že protivník svého cíle nedosáhl a utrpěl velké ztráty, formulace velmi obezřetná, může znamenat, že útok byl odražen nebo v druhé poloze, ustoupili jsme, ale protivník nedobyl Krym . Ministr vyčíslil alarmující ukrajinské ztráty: ukrajinské mechanizované brigády se pokusily prolomit frontu na pěti úsecích, podle ministra protivník neuspěl na žádném směru fronty. Ukrajinská strana měla přijít o 3715 lidí, 52 tanků z toho 8 Leopardů, 207 obrněných vehiklů atd. Ministr litoval vlastních ztrát, které vyčíslil na 71 zabitých a 210 raněných, Rusové měli přijít pouze o 15 tanků. Jeden čtenář informaci v Topwar komentuje, jak je tradicí, ztráty protivníka jsou zveličeny, vlastní ztráty sníženy, bude to pravda až to potvrdí animátor Vagnera Prigožin. Prigožin se dnes v poledne vyjádřil o situaci. Tvrdí, že od zahájení války už zahynulo 50 000 ruských vojáků, z toho 20 000 bojovníků Vagnera. Situaci na záporožské a ugledarské frontě nazval potenciální katastrofou, největší problém ruské armády vidí Prigožin v nedostatku normálních řídících kádrů.
The post Den třetí first appeared on .


Nejčtenější za týden