Fiala s Babišem nelžou, jen dělají „svou práci“
RSS

Fiala s Babišem nelžou, jen dělají „svou práci“



JAN BARTOŇ
Zaujal mě komentář k nedávnému duelu Andreje Babiše s Petrem Fialou na CNN Prima NEWS. Tento duel byl tvrdě napaden některými politickými komentátory.


V nedělní Partii Terezie Tománkové  na CNN Prima NEWS měli diváci podle politologa Lukáše Valeše možnost vidět dva viníky v přímém přenosu. „Ještě tam měl být Tomio Okamura,“ podotkl Valeš a připomněl, že to byl právě Babiš, kdo navrhl zrušení superhrubé mzdy. „Návrh poslance Babiše podpořilo hnutí ANO, Petr Fiala a jeho ODS a také SPD. Tím vzali rozpočtu 100 miliard korun a dalších 25 miliard odškrtli tak, že zrušili daň z nabytí nemovitosti v době, kdy vrcholil nemovitostní boom,“ popsal Valeš.  Právě kvůli tomu podle něj vznikl strukturální problém, který dodneška řešíme. „Oběma pánům se s odpuštěním práší od úst. Oba dva by měli odejít na pověstné smetiště dějin nebo do kláštera, tam si kajícně kleknout před oltář a prosit pána Boha nebo aspoň občany České republiky za odpuštění,“ řekl Valeš. S tím, že si vlády nemají co vyčítat, souhlasí i komentátorka Karolína Stonjeková. „Katastrofální je, že vláda, která se označuje za pravicovou, pokračuje v rozhazovačné politice. V minulém roce se vyplácely plošně přídavky na děti nebo energetické tarify. Podívejme se na částky – ⁠ to, co vl áda rodin ám a firm ám na boj s kriz í poskytla, si  v p říšt ích dvou letech vybere zp átky, a je št ě s velk ým  úrokem, “ popsala Stonjekov á a zd ůraznila,  že  takhle se fisk áln í politika d ělat nedá.
Tolik pohled našich dvou politologů. Zajímavé přitom je, že premiér Petr Fiala je sám politolog .  Petr Fiala (* 1. září 1964 Brno)  je český politik, politolog a vysokoškolský učitel, od listopadu 2021 předseda vlády České republiky v čele většinového kabinetu tvořeného koaličními subjekty SPOLU a Piráti a Starostové.  Evidentně je Fiala natolik „zdatný“ politolog, že dokáže „prášit od úst“ alias lhát bez uzardění. To Babiš je politik samouk, který svou politiku dlouhodobě zakládá na „zkratce“ – udělám pro vás co chcete a za kolik chcete – problémy budou, ale ty „vyřešíme“.
Již jsem psal o tom, že zrušení superhrubé mzdy k žádným zásadním inflačním tlakům nevedlo. V roce 2021 inflace vzrostla jen málo. Deficit rozpočtu se ovšem logicky zvýšil. Co se dělo loni a děje letos jsou jen dozvuky prudkého zdražení energií v roce 2022, promítnutí tohoto zdražení do cen výrobců a vysoká inflace. To roztočilo spirálu inflace. Navíc, vláda Petra Fialy doslova promrhala rok 2022, protože to byl volební rok a Fialova vláda nechtěla dělat nepopulární škrty před volbami. Proto se Fiala dušoval, že daně se zvyšovat nebudou a důchody se budou zvyšovat podle zákona. Důsledkem této politiky je současný stav veřejných financí a naštvání velké části české veřejnosti. Vláda má podporu kolem 30 % a čelí výhrůžkám odborů o generální stávce, blokádě důležitých dopravních tepen apod.
I rozpočet na rok 2023 byl sestaven pod vlivem voleb roku 2022 a byl navržen s nereálnými výdaji i příjmy. Proto je deficit do května roven téměř celému plánovanému deficitu rozpočtu na rok 2023, protože i přes zrušení superhrubé mzdy lidem klesly díky vysoké inflaci reálné příjmy a vedlo to ke snížení spotřeby domácností a méně se tak vybírá na DPH.
Fiala se navíc „přiznal“ k tomu, že vede ODS do politického zapomnění coby pravicové strany. Když vysvětloval nízké preference ODS, lidovců a topky (lidovci ani topka by se do poslanecké sněmovny nedostaly), hovořil o tom, že koalice SPOLU bude dále existovat a údajně se vedou i diskuse o této koalici pro volby do Evropského parlamentu. Tam by případná koalice SPOLU jen přiznala, že tak zvaná euroskeptická ODS je minulostí. Poté, co médií proběhla informace, že stávající vedení poslanců ODS v europarlamentu opouští Jan Zahradil s vyhraněně euroskeptickými názory, je jasné, že koalice SPOLU má pro evropské volby cestu otevřenou.
Fiala i Babiš tak skutečně „nelžou“, jen dělají svou politickou práci, tj. propagandu svého vidění světa, které je dostatečně „pružné“ na to, aby to, co platilo v listopadu 2022 neplatilo v červnu 2023. Zde tedy následují politiku Miloše Zemana, že názory nemění jen hlupák. Jsou to tedy chytráci? Obávám se, že spíše vychytralí jedinci, kteří si vždy najdou cestičku jak obhájit své postoje.
 

Jan Bartoň

The post Fiala s Babišem nelžou, jen dělají „svou práci“ first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden