Chomsky: „Pokud se EU bude řídit světovým řádem pod vedením USA, dojde k deindustrializaci“
RSS

Chomsky: „Pokud se EU bude řídit světovým řádem pod vedením USA, dojde k deindustrializaci“


Pokud EU nezanikne, dojde k deindustrializaci tak jako tak. Přesně k tomu totiž spěje politika zeleného údělu, která ani jiné cíle nemá.
Jisté je, že samotný Brusel je ovládán zpoza oceánu, přičemž hlavním cílem EU je vytvoření jednoho velkého evropského superstátu s vyměněným obyvatelstvem – a samozřejmě po razantní deindustrializaci také superstátu, který nebude schopen konkurovat světovým hegemonům.
Nyní se k osudu Evropy vyjádřil i americký Žid Noam Chomsky, který má dlouhé roky čilé kontakty s mnoha americkými politiky. Jaké jsou tedy podle něho budoucí evropské scénáře?
Noam Chomsky říká, že existují dvě možnosti zániku EU: multipolární systém založený na OSN nebo unipolární systém založený na pravidlech, přičemž odkazuje na svět, kde USA vytvářejí pravidla, která samy porušují.
Americký lingvista a akademik Noam Chomsky řekl, že „Evropa musí učinit důležitou volbu: zůstat v systému ovládaném USA a čelit pravděpodobnému úpadku a dokonce, jak někteří předpovídají, konfrontaci s deindustrializací.
Nebo se nějak spojí se svým přirozeným ekonomickým partnerem na východě, bohatým na přírodní zdroje, které Evropa potřebuje a s  bránou na lukrativní čínský trh.
Na otázku, zda stojíme na pokraji nového světového řádu a zda válka na Ukrajině povede k velkým změnám, Chomsky odpověděl, že pro toto dilema existují dvě možnosti:
Multipolární systém založený na Organizaci spojených národů nebo unipolární systém, založený na pravidlech stanovených USA. Druhá možnost odkazuje na svět, kde USA tvoří a porušují pravidla, jak se jim zlíbí.
„První z nich podporuje většina zemí světa. Ten druhý je podporován anglosférou, Evropou, Japonskem a několika dalšími,“ uvedl Chomsky s tím, že válka na Ukrajině dala Spojeným státům velmi vítaný dar, vložila Evropu do kapsy Washingtonu, a proto plní jeho požadavek po unipolárním  řádu založeném na pravidlech.
„Existuje mnoho nejistot ohledně toho, jak tato napětí vyřešit,“ řekl.
Tento měsíc americký investor Jim Rogers zopakoval Chomského prohlášení a řekl, že politická uskupení jako Evropská unie nikdy v historii nepřežila, zatímco Chomsky vyjádřil naději, že se Evropa posune více k vizi bývalého vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačova „Z Lisabonu do Vladivostoku“, než se věci zhorší.
„Také si myslím, že Gorbačovův návrh na společný evropský domov od Lisabonu po Vladivostok bez vojenských spojenectví a se společným úsilím o sociálně demokratickou budoucnost má velkou hodnotu,“ řekl Chomsky.
„Doufám, že budoucnost bude tíhnout ke Gorbačovově vizi, než bude příliš pozdě.“
Podle akademika jsou USA více nakloněny atlantické variantě založené na NATO, která se rozšířila do Indo-Pacifiku, aby zahrnula Evropu do konfrontace s Čínou.
Chomsky připomněl, že bývalý americký prezident George W Bush a Gorbačov se dohodli, že Německo by mělo vstoupit do NATO a být sjednoceno, ale že vojenská aliance by se neměla rozšiřovat ani o kousek dál na východ od Německa.
„Srozumitelné a jednoznačné dokumenty jsou snadno dostupné na webu Národního bezpečnostního archivu. Prezident Bush dodržel dohodu,“ řekl Chomsky s tím, že bývalý americký prezident a Bushův nástupce Bill Clinton porušil dohodu tím, že se vzepřel námitkám vysokých amerických diplomatů a politických analytiků, kteří varovali, že rozšiřování NATO by bylo neuvážené a provokativní.
„Jeho nástupci šli ještě dále, když také stáhli důležité dohody o kontrole zbrojení, které výrazně snížily hrozbu války. Podle mého názoru k žádné z těchto akcí nemělo dojít.“
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Chomsky: „Pokud se EU bude řídit světovým řádem pod vedením USA, dojde k deindustrializaci“ se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden