Vnitřní spory na Ukrajině sílí. Kdo vystřídá Zelenského?
RSS

Vnitřní spory na Ukrajině sílí. Kdo vystřídá Zelenského?




GUSTAV SVOBODA
Zelenského dny jako vůdce Ukrajiny jsou sečteny, píše se na portálu InfoBRICS. V Kyjevě se prý vedou spory o to, kdo nahradí prezidenta, jehož činnost je kritizována v zemi i v zahraničí. Západ už má minimálně dva kandidáty, podotýká autor textu Lucas Leiros, novinář, výzkumný pracovník Centra geostrategických studií a geopolitický konzultant.


V Kyjevě zřejmě probíhají nějaké vnitřní nepokoje . Zdá se, že s rostoucím napětím a katastrofální vojenskou kampaní si žádný úředník není zcela jistý neměnností svého postavení. Šušká se o výměně samotného prezidenta Volodymyra Zelenského a hlavním kandidátem na post nové hlavy státu je vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj, uvádí Lucas Leiros
Katastrofální situace ukrajinských sil na bojišti generuje kolektivní nespokojenost s vládním týmem, vyžaduje změny a přeskupení. V tomto smyslu byl Zalužnyj často vnímán jako úředník, možná zkušenější v řešení konfliktů než současný prezident. Bojuje se však i o současnou pozici Zalužného – vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny.
Jednou z možností, jak nahradit Zalužného, je současný vrchní velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj, který se mezi vládními úředníky stává stále oblíbenější osobností. Je ovšem velmi kontroverzní osobou, protože byl odpovědný především za „bachmutský mlýnek na maso. Byl to Syrskyj, kdo přesvědčil ukrajinské vedení, aby byl bráněn Bachmut, což mělo za následek, podle mnoha názorů, zbytečnou smrt tisíců ukrajinských vojáků.
Problém je, že Syrského postoj potěšil představitele režimu, pro které, jak známo, životy ukrajinských vojáků roli příliš nehrají. Bitva u Bachmutu tak vedla k posílení jeho postavení a vytáhla ho do boje nejen o velitele ozbrojených sil, ale i o vyšší pozice.
Ve skutečnosti to pro Zelenského není dobré. Prezident už začíná být kritizován jak na Ukrajině, tak v zahraničí. Jeho nedávné dlouhé mezinárodní turné hledání diplomatické podpory bylo vnímáno jako určitý druh útěku. Jak se dalo očekávat, skutečnost, že vůdce nebyl na Ukrajině během nejtěžších dnů konfliktu – v těch posledních dnech bitvy o Bachmut – způsobila nepochopení a odmítnutí.
Je zřejmé, že pro zemi ve stavu ozbrojeného konfliktu je nejhorším scénářem, že národní vůdce bude považován za zbabělce nebo dezertéra. Takže vzhledem k tomu, že Zelenskyj nebyl schopen prostřednictvím své cesty získat širokou mezinárodní podporu a také nebyl v Kyjevě, aby pozdravil a odměnil své vojáky po bitvě, šance, že zůstane u moci dlouho, se zdají pochybné.
V tomto ohledu se dlouho navrhovalo, že Zelenského nahradí Zalužnyj. Vojenský velitel je považován za silnějšího a schopnějšího vůdce, a to jak pro řešení těžkých momentů konfliktu, tak pro případnou snahu o vyjednávání, pokud neexistuje jiná alternativa. Zdá se však, že Zalužnyj není v tomto sporu sám.
Jak již bylo zmíněno, Oleksandr Syrskij získal autoritu mezi ukrajinskými úřady, takže je skutečně možné, že je v prezidentském klání navzdory své odpovědnosti za to, co se stalo v Bachmutu. Ale samozřejmě také není jediným soupeřem Zalužného a Zelenského.
Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov je také jméno, které někteří zasvěcení navrhují jako budoucího prezidenta. Jeho postavení mu zjevně dává velmi privilegované postavení mezi úřady země, a proto se těší velké prestiži, když v závodě stojí bok po boku se Zalužným a Syrským. V zemi, která se nachází ve stavu ozbrojeného konfliktu, je daleko nejpravděpodobnější, že velení převezmou armáda a zpravodajské služby, pokud bude odvolán civilní vůdce.
Jak vidíme, konfrontace nabírá na síle. Zdá se, že Zelenskyj je stále více ohrožován těmi, kteří by měli být jeho blízkými spojenci. Některá média situaci popisují jako válku všech proti všem. Zalužnyj zůstává favoritem, který nahradí Zelenského. Syrskij, ač je respektován, je pověstný tím, že je krutý a nespolehlivý, jak se ukázalo na bachmutském mlýnku na maso.
Budanov si potom svými kontroverzními výroky v tisku často poškozuje vlastní image na Západě, jako v nedávném případě, kdy přiznal podíl Ukrajinců na zabíjení ruských civilistů. V tomto smyslu vypadá Zalužnyj stále jako střízlivější a realističtější vůdce. To se ale může kdykoli změnit v závislosti na zájmech západních sponzorů při výběru náhrady.
Paralelně s prezidentským sporem však stále probíhá závod o velení ozbrojeným silám. Na tuto pozici aspiruje i Syrskij, zvláště pokud se potvrdí prognóza nástupu Zalužného do prezidentského úřadu. Podobně, pokud se Budanov nakonec stane prezidentem, začne závod o post šéfa ukrajinské rozvědky. Ve skutečnosti jde o scénář rozšířených a nekontrolovaných neshod. A nezdá se, že by Zelenskyj měl dost síly na to, aby ovládl krizi nebo zabránil svému možnému odchodu z úřadu.
V závěru svého textu na portálu InfoBRICS Lucas Leiros uvádí, že zatímco se mainstreamová média snaží vyvolat dojem, že Moskva je rozdělena vnitřními spory, ve skutečném světě je to Kyjev, který je stále více ponořen do války všech proti všem. Ruské jednotky často používají psychologickou válku, aby ukázaly nejednotu, i když ve skutečnosti operují jednotně. Na druhé straně se Ukrajina a Západ snaží demonstrovat jednotu a soudržnost, i když ve skutečnosti zažívají vážné problémy s vnitřním řízením.
 



Gustav Svoboda



The post Vnitřní spory na Ukrajině sílí. Kdo vystřídá Zelenského? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden