Soros při protiofenzivě předpovídá ukrajinské vítězství a říká, že Rusko je ‚papírový tygr‘
RSS

Soros při protiofenzivě předpovídá ukrajinské vítězství a říká, že Rusko je ‚papírový tygr‘


Tento miliardář diskutoval jak o Ukrajinské válce, tak ale i o klimatické změně a hrozbě umělé inteligence (AI).
Americký oligarcha maďarského původu George Soros věří, že Ukrajina tu válku vyhraje a že to bude pro globální vztahy „pozitivním šokem“. Onen miliardář tyto předpovědi pronesl v novém článku na Project Syndicate, který zčásti financuje jeho vlastní Nadace otevřené společnosti.
Soros si v tom článku vypůjčil od amerického historika ekonomie Adama Tooze termín, když píše o „poly-krizi“ ve světě a poukazuje na meteoritický vzestup umělé inteligence, klimatickou změnu a na válku na Ukrajině.
Pokud jde o Ukrajinu, tak tento kontroverzní miliardář konstatuje, že „skutečný přínos Ukrajinské války je daleko lepší, než by se dalo čekat. Ukrajinská armáda vyvinula hrdinný odpor a se silnou pomocí od USA a Evropy situaci obrátila. Ukázalo se, že Ruská armáda je jen papírový tygr, mizerně vedený a skrz naskrz zkorumpovaný.“
Pokud jde o očekávanou ukrajinskou protiofenzivu, tak je podle tohoto miliardáře Ukrajina připravena protiútok spustit, jakmile dorazí ty Západem slíbené zbraně – zvláště prezidentem USA Joe Bidenem povolené tryskové bitevníky F-16.


Soros podle svého článku věří, že protiútok bude úspěšný a rozvedl proč:
„Věřím, že protiútok bude úspěšný. Cílem bude Krymský poloostrov, domovská základna Ruského námořnictva. Ukrajina by zničením toho už poškozeného pozemního mostu do Ruska mohla strategické aktivum změnit na strategické pasivum, protože Krym už nemá žádnou vodu. Zničením pevninského mostu, bude Krym na Ukrajině závislý kvůli vodě,“ píše.
Dále prohlašuje, že „konec války na Ukrajině se pro svět stane pozitivním šokem,“ s tvrzením, že „ruská porážka na Ukrajině a snížení čínsko-amerického napětí by mohly světovým vůdcům vytvořit prostor, aby se zaměřili na boj s klimatickou změnou, která hrozí, že naši civilizaci zničí.“
Hloubal však i o vynořující se AI a o její potenciálně zlovolné moci s přiznáním, že řešení tohoto problému nemá: „Jsem instinktivně proti AI, nevím ale, jako by ji šlo zastavit,“ píše s dodatkem, že pokud jde o regulaci AI, stává se to před americkými volbami 2024 tíživým problémem.
„Roku 2024 budou ve Spojených státech všeobecné volby – a nejspíš i v Británii – a AI bezpochyby sehraje důležitou roli, kdy se nedá čekat, že by byla jakkoliv jiná než nebezpečná. AI je velice dobrá při vytváření dezinformací a hluboce falešných fám a bude v tom spousta zlovolných hráčů. Co s tím můžeme dělat? Na to nemám odpověď, doufám však, že se tomuto problému dostane takové pozornosti, jakou si zaslouží,“ píše Soros.
Svůj článek zakončuje tajemně temnou poznámkou, která k pozitivnímu výsledku poskytuje jen „úzkou a křivolakou cestičku“, když říká: „Je na místě za otázku, zda demokracie může tu poly-krizi přežít, umístit otazník.“
June 08, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  DENES ALBERT

Alex Soros říká, že je „v jednom šiku s Bidenem“


George Soros vyjádřil naději na změnu režimu v Maďarsku a v Číně


George Soros financuje 8 z 11 organizací ke kontrole faktů pro Facebook ve Střední a Východní Evropě

Zdroj: https://rmx.news/ukraine/soros-predicts-ukrainian-victory-in-counterattack-says-russia-is-a-paper-tiger/



Nejčtenější za týden