Ukrajinská armáda hlásí zahájení protiofenzívy, zintenzivnění bojů potvrzeno
RSS

Ukrajinská armáda hlásí zahájení protiofenzívy, zintenzivnění bojů potvrzeno


Deník Washington Post ve čtvrtek na základě rozhovoru se čtyřmi ukrajinskými vojáky a důstojníky uvádí, že ukrajinské síly konečně zahájily dlouho očekávanou protiofenzívu. (Foto: Flickr)









Tito vojáci uvedli, že tato „klíčová fáze“ války nyní začala novými, zesílenými útoky na jihovýchodě, které přicházejí také v době, kdy pokračují silné záplavy způsobené výbuchem přehrady Kachovka. David Ignatius to nazývá ukrajinským „dnem D“ – ale na to, zda byly dosaženy a udrženy nějaké skutečné úspěchy, je při obvyklých protichůdných tvrzeních na bojišti ještě příliš brzy. Ruská armáda prohlásila, že ukrajinské tažení drtí.



Deklarovaným cílem velké ofenzivy je navrátit ztracené území zpět Ukrajině a zajistit, aby podpora Západu zůstala silná a konzistentní, po předchozích měsících pochybností, které se tiše ozývaly mezi některými podporovateli.



Samostatně někteří významní ruští komentátoři a pozorovatelé války v minulých dnech rovněž uvedli, že všechny důkazy nasvědčují tomu, že protiofenzíva začala:




Ukrajinská přehrada již nemůže dodávat vodu pro chlazení jaderné elektrárny

Igor Strelkov, vysoce postavený armádní veterán a bývalý důstojník ruské bezpečnostní služby, ve čtvrtek řekl, že je jasné, že ukrajinská protiofenzíva začala. Strelkov hrál klíčovou roli při ruské anexi Krymu v roce 2014 a později při válce v Donbasu.



„ Možná, že nyní můžeme spolehlivě říci, že ofenziva ozbrojených sil Ukrajiny začala před 5-6 dny,“ napsal Strelkov na Telegramu a poskytl analýzu pohybů vojsk na různých horkých místech podél frontové linie.



„V tuto chvíli – po dni nepřetržitých bojů, je nepřímo známo o menších průnicích, ale k žádným průlomům nedochází,“ dodal, když mluvil o ukrajinských silách.



Uvedl však, že Rusko bude muset posílit své síly až o 300 000 vojáků na východě a jihu, aby mohlo účinně zahájit protiútoky.




CNN: Ukrajina postupuje u Bachmutu, ale utrpěla „značné“ ztráty


Arrival of missiles (supposedly storm shadow) on the industrial zone of the Luganskteplovoz plant in Luhansk pic.twitter.com/i6T0csLXVo — War Monitor (@WarMonitors) June 8, 2023
Ukrajinské vedení nadále hlásá, že „získá zpět, co je naše“ – podle nedávných slov hlavního vojenského důstojníka země, generála Valerije Zálužného. Prezident Volodymyr Zelenskyj navíc západnímu tisku a úředníkům sděluje, že „pevně věříme, že uspějeme“.



Již dříve v pondělí ruské ministerstvo obrany (MO) prohlásilo, že počáteční pokus Ukrajiny o zahájení protiofenzívy selhal.




Destroyed BTR-4 "Bucephalus" of the Armed Forces of Ukraine during the attempt to counteroffensive in the southern Donetsk frontline. pic.twitter.com/r3q5yXKUmF — Trollstoy (@Trollstoy88) June 5, 2023

Ukrajina prý poprvé nasadila tanky Leopard v Záporožské oblasti

MO tehdy uvedlo, že Ukrajina zahájila „rozsáhlou ofenzívu“ při zesilování útoků podél pěti úseků frontové linie ve východním Donbasu. V pondělním prohlášení Moskva popsala, že síly zmařily velký útok a že bylo zabito přibližně 250 ukrajinských vojáků, přičemž Ukrajina vyslala šest mechanizovaných a dva tankové prapory do Ruskem kontrolovaného jižního Doněcka.



O víkendu ukrajinští představitelé vyzývali k mlčení před zahájením protiofenzívy, ale tento týden se objevilo několik zpráv, podle nichž byla zahájena…



„Ráno 4. června zahájil nepřítel rozsáhlou ofenzívu v pěti sektorech fronty na jihodoněckém směru,“ uvádí se v prohlášení MO. „Nepříteli se nepodařilo dosáhnout svých cílů a byl neúspěšný.“



Hned následující den došlo k výbuchu a zničení přehrady Nová Kachovka.




Ukrajina prý poprvé nasadila tanky Leopard v Záporožské oblasti

V současné době MO nadále zdůrazňuje, že odráží ukrajinský pokus o protiútok…



„Nepřítel byl včas odhalen průzkumnými silami, přičemž byly zahájeny preventivní údery dělostřelectva, letectva a protitankových zbraní,“ uvedl Šojgu a dodal, že ukrajinské síly byly zastaveny na všech čtyřech směrech a „s velkými ztrátami ustoupily“.



A další:



ŠOJGU: ŠOJGU: ČTYŘI UKRAJINSKÉ ÚTOKY BYLY ZASTAVENY, NEPŘÍTEL SE STÁHL „S VELKÝMI ZTRÁTAMI“ – IFX



Šojgu uvedl: „ Dnes v 1:30 [místního času, ve středu 22:30 SEČ] se nepřítel v celkovém počtu až 1 500 vojáků a 150 obrněných vozidel pokusil prolomit naši obranu v záporožském směru,“ a prohlásil, že bylo zabito 350 ukrajinských vojáků.



Zdroj: washingtonpost.com




Členové NATO mohou vyslat vojáky na Ukrajinu, varuje bývalý šéf aliance

Článek Ukrajinská armáda hlásí zahájení protiofenzívy, zintenzivnění bojů potvrzeno se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden