Soros předpovídá vítězství Ukrajiny v protiútoku, Rusko je podle něj „papírový tygr“
RSS

Soros předpovídá vítězství Ukrajiny v protiútoku, Rusko je podle něj „papírový tygr“


Americký oligarcha maďarského původu George Soros věří, že Ukrajina válku vyhraje a že to bude „pozitivní šok“ pro globální vztahy. (Foto: Flickr)









Miliardář to předpověděl v novém sloupku v časopise Project Syndicate, který je částečně financován jeho vlastní nadací Open Society Foundations.



Soros si ve sloupku vypůjčil termín od amerického ekonomického historika Adama Tooze, píše o „polykrizi“ ve světě a poukazuje na raketový vzestup umělé inteligence, klimatické změny a válku na Ukrajině.



V souvislosti s Ukrajinou kontroverzní miliardář uvádí, že:




Ukrajinská armáda hlásí zahájení protiofenzívy, zintenzivnění bojů potvrzeno

„skutečný výsledek (války na Ukrajině) je mnohem lepší, než se dalo očekávat. Ukrajinská armáda kladla hrdinný odpor a za silné podpory USA a Evropy situaci zvrátila. Ruská armáda se ukázala jako papírový tygr, špatně vedená a důkladně zkorumpovaná.“



Pokud jde o očekávanou ukrajinskou protiofenzívu, podle miliardáře je Ukrajina připravena zahájit protiútok, jakmile dorazí slíbené západní zbraně – zejména stíhačky F-16 schválené americkým prezidentem Joem Bidenem.



Podle článku Soros věří, že protiútok bude úspěšný, a nastiňuje proč:



„Věřím, že protiútok bude úspěšný. Cílem bude Krymský poloostrov, domovská základna ruského námořnictva. Zničením již poškozeného pozemního mostu s Ruskem by Ukrajina mohla změnit strategické aktivum ve strategický závazek, protože Krym nemá vodu. Po zničení pozemního mostu bude Krym závislý na dodávkách vody z Ukrajiny,“ píše.




CNN: Ukrajina postupuje u Bachmutu, ale utrpěla „značné“ ztráty

Dále uvádí, že „konec války na Ukrajině bude pro svět pozitivním šokem“ , a tvrdí, že „(ruská) porážka na Ukrajině a snížení čínsko-amerického napětí může vytvořit prostor pro světové lídry, aby se zaměřili na boj proti klimatickým změnám, které hrozí zničit naši civilizaci“.



Zamýšlí se však také nad nástupem umělé inteligence a její potenciálně zhoubné moci a přiznává, že řešení tohoto problému nezná:



„Jsem instinktivně proti UI, ale nevím, jak ji zastavit,“ píše a dodává, že regulace UI se stává naléhavou otázkou před volbami v USA v roce 2024.



„V roce 2024 se budou ve Spojených státech – a s největší pravděpodobností i ve Velké Británii – konat všeobecné volby a UI v nich bude nepochybně hrát důležitou roli, která pravděpodobně nebude jiná než nebezpečná. Umělá inteligence umí velmi dobře vytvářet dezinformace a hluboké podvrhy a bude zde mnoho škodlivých aktérů. Co s tím můžeme dělat? Odpověď neznám, ale doufám, že se této otázce dostane pozornosti, kterou si zaslouží,“ píše Soros.



Svůj sloupek končí tajemnou poznámkou, že vzhledem k „úzké a klikaté cestě“ k pozitivnímu výsledku „je vhodné použít otazník při otázce, zda demokracie může přežít polykrizi“.



Zdroj: rmx.news




Ukrajina prý poprvé nasadila tanky Leopard v Záporožské oblasti

Článek Soros předpovídá vítězství Ukrajiny v protiútoku, Rusko je podle něj „papírový tygr“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden