USA oznámily nový balíček protivzdušné obrany Ukrajiny v hodnotě 2 miliard dolarů
RSS

USA oznámily nový balíček protivzdušné obrany Ukrajiny v hodnotě 2 miliard dolarů


Pentagon v pátek oznámil, že poskytne Ukrajině další 2,1 miliardy dolarů na dlouhodobou zbrojní pomoc. (Foto: Flickr)









Nový balíček pomoci bude zahrnovat financování většího množství munice pro raketové baterie Patriot, systémů protivzdušné obrany a raket Hawk a malých bezpilotních letounů Puma, které lze vypouštět ručně.




Rusové zničili první tank Leopard 2 a bojová vozidla Bradley

Nejnovější příliv finančních prostředků, jeden z větších balíčků, které USA poskytly, přichází v době, kdy se objevují náznaky, že Ukrajina zahajuje – nebo se chystá zahájit – tolik očekávanou protiofenzívu ve snaze získat zpět území, které obsadilo Rusko.



Na rozdíl od amerického vybavení, zbraní a munice, které jsou častěji zasílány ze zásob Pentagonu a rychle dodávány na Ukrajinu, by tyto peníze byly poskytnuty v rámci Iniciativy na podporu bezpečnosti Ukrajiny a měly by být vynaloženy v příštích měsících nebo dokonce letech na zajištění budoucích bezpečnostních potřeb Ukrajiny.




Síly NATO se rozmístí na švédském území ještě před vstupem do aliance

V prohlášení Pentagonu se uvádí, že tento balíček je důkazem pokračujícího amerického závazku „jak k zajištění kritických krátkodobých schopností Ukrajiny, tak i trvalé schopnosti ukrajinských ozbrojených sil bránit své území a dlouhodobě odrazovat ruskou agresi“.



Pomoc bude rovněž zahrnovat munici pro laserem naváděné rakety, nezveřejněné množství dělostřeleckých nábojů a finanční prostředky na výcvik a podporu údržby.



Zdroj: alarabiya.net




CNN: Ukrajina postupuje u Bachmutu, ale utrpěla „značné“ ztráty

Článek USA oznámily nový balíček protivzdušné obrany Ukrajiny v hodnotě 2 miliard dolarů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden