‚Neuvěřitelná zrada!‘ Česká opozice volá po mimořádném zasedání poté, co vláda schválila migrační reformu EU
RSS

‚Neuvěřitelná zrada!‘ Česká opozice volá po mimořádném zasedání poté, co vláda schválila migrační reformu EU


„To je neuvěřitelné selhání naší vlády, která je vůči Bruselu servilní,“ tvrdí vůdce opozice Andrej Babiš.
Náhledový obrázek: Bývalý český premiér a vůdce hnutí ANO Andrej Babiš (AP Photo/Petr David Josek, File)
Poslanci české opozice požádali o mimořádné zasedání parlamentu, aby namítali proti hlasování ministra Víta Rakušana na podporu EU plánovaného systému povinného přerozdělování migrantů.
Jak vůdce ANO Andrej Babiš, tak vůdce SPD Tomio Okamura českou vládu za schválení migrační reformy navržené Bruselem kritizovali, kdy ji považují za zradu země.
Česko bývalo součástí kohorty zemí EU usilujících o zablokování radikálních plánů, které budou znamenat, že členské státy musí přijmout svůj spravedlivý podíl migrantů přicházejících do tohoto bloku nebo budou čelit pokutě za každého jednotlivého odmítnutého uprchlíka.
Avšak Rakušan spolu s Itálií a se spoustou dalších odpůrců ze svého původního odporu vycouval a po rozhovorech ve čtvrtek v noci v Lucembursku tyto plány odmávnul. Jen Polsko a Maďarsko zůstaly v rozhodném odporu k této reformě, když Bulharsko, Malta, Litva a Slovensko se hlasování zdržely.
„Jednali jsme o společném spravedlivém řešení, o které jsme usilovali a aktivně ho podporovali. Žádné kvóty, ale finanční pomoc do členských států s největším břemenem, což Česká republika už dlouho v rámci programů Ministerstva vnitra realizuje,“ řekl v pátek v tiskovém prohlášení Rakušan.
Chápe se to tak, že Česko bude mít dočasně z povinného přerozdělování migrantů výjimku kvůli své humanitární reakci na Ukrajinský konflikt a na příliv uprchlíků, které přijalo.
Opoziční hnutí ANO však Rakušana kritizovalo za vycouvání z jeho postoje.
„Před šesti lety jsme kvóty na přerozdělování migrantů odmítli. Zabralo to mnoho hodin tvrdé práce, ale udělali jsme to. Jak mohl tento ministr takový vítězní boj pošlapat,“ tweetla v pátek stínová ministryně vnitra Mračková Vildumetzová.
Babiš zašel ještě dále, když to nazval: „Neuvěřitelnou zradou, neuvěřitelným selháním naší vlády, která je servilní k Bruselu.“
„Česká republika by měla sama rozhodovat, kdo v ní žije,“ dodal s varováním, že jeho strana na tuto záležitost nezapomene a poukázal, že z toho bude příští rok účinná munice do evropských voleb.
Okamura kolegům řekl, že „Rakušan neměl ani nejmenší mandát k tomu, aby za Českou republiku tajně schválil tento fundamentální a dlouhodobý závazek,“ a tvrdil, že taková záležitost se dopředu v parlamentu, ani s parlamentní opozicí neprojednávala.
V pátek jak maďarská, tak polská vláda tyto reformy kritizovaly, kdy polský ministerský předseda Mateusz Morawiecky slíbil, že žádné finanční pokuty uvalené na jeho zemi Bruselem platit nebude, a maďarský vůdce Viktor Orbán Evropskou komisi obvinil, že „chce z Maďarska násilně udělat zemi imigrantů.“
June 09, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  THOMAS BROOKE

‚To migranti budou brzy těmi mocnými,‘ tvrdí významný německý deník vysvětlující, že Němci budou brzy menšinou, budí tím však pobouření


Nemáme ‚jinou volbu‘ než volit ‚krajní pravici‘, hlásí francouzská televize o rostoucím anti-imigračním sentimentu v Německu


Proč chce Euro-parlament Maďarsku zabránit v předsednictví Rady EU

Zdroj: https://rmx.news/czech-republic/unbelievable-betrayal-czech-opposition-calls-for-extraordinary-meeting-after-government-approves-eu-migration-reform/



Nejčtenější za týden