Neom – město, kde bude již brzy každý obyvatel 24 hodin denně pod dohledem
RSS

Neom – město, kde bude již brzy každý obyvatel 24 hodin denně pod dohledem


Již před časem jste si zde v několika článcích mohli přečíst o výstavbě megaměst v různých zemích světa, Někde jde zatím o plány, jinde již dochází k realizaci.
Asi nejblíž od nás se plánuje megaměsto, které by mělo zabírat prakticky celé Holandsko, část Belgie a západ Německa. Toto megaměsto již nabírá konkrétní obrysy a je i skutečným důvodem likvidace nizozemských farmářů.
Další megaměsto se plánuje v Africe, kde je již poměrně blízko k realizaci. Toto megaměsto by mělo procházet zejména Nigérií, která je v mnoha ohledech testovací zemí.
Zdaleka nejdál již došla výstavba megaměsta nazvaného Neom, které se bude nacházet na území Saúdské Arábie. Toto megaměsto bude menší, než například plánované evropské Tristatecity , kde by mělo žít asi 30-40 milionů obyvatel.
V Neomu jich bude trvale žít asi jen čtvrtina (část bude sloužit turistům), nicméně jde zřejmě o jakési „testovací pole“ pro zavádění chytrých a 15minutových měst budoucnosti. A samozřejmě i zde se klade důraz na klimatickou agendu.
V současné době je již menší část tohoto megaměsta hotová a pilně se pracuje na jeho rychlém dokončení.
Město Neom má být domovem 9 milionů obyvatel v saúdské poušti. Obří konstrukce je vykreslována jako high-tech zázrak, zatímco kritici poukazují na téměř dystopický masový dohled po celý den a vazby projektu na pochybné globalistické organizace.
Zvláštní plán města je založen na pouhých 200 metrů široké linii, která však bude dlouhá 170 kilometrů a vysoká celých 500 metrů.
Projekt je primárně profilován jako „klimaticky chytrý“, zcela bez aut a s automatizovanými službami řízenými umělou inteligencí. Dlouhým úzkým městem bude také projíždět vysokorychlostní vlak, aby se obyvatelé mohli v krátké době dostat z jednoho konce na druhý.
Obyvatelé města by nikdy neměli mít více než pět minut chůze do obchodů s potravinami. Celá dlouhá fronta bude pokryta gigantickou skleněnou stěnou, která bude vysoká 500 metrů.
Kromě 170 kilometrů dlouhého, 500 metrů vysokého a 200 metrů širokého města „The Line“ bude mít Neom také mezinárodní letiště, velké lyžařské středisko, přístav a velké průmyslové město Oxagon. 6500 hektarů půdy v oblasti bude také využíváno pro pěstování – a to především pro geneticky modifikované plodiny různých druhů.
S nápadem přišel korunní princ wahhábistické teokracie Mohammed bin Salman, který je  také tím, kdo představil podrobnosti projektu. Dosud bylo do stavby investováno 500 miliard dolarů.

Zároveň je projekt kritizován mimo jiné proto, že zahrnuje nucené přemístění nejméně 20 000 lidí za účelem provedení stavby – zejména z bývalé kočovné menšiny Huwaitat.
Nejméně jeden z aktivistů, kteří poznamenali, že obří konstrukce znamená, že tisíce lidí  ztratí  své domovy,  byl zabit  saúdskými bezpečnostními silami za nejasných okolností a několik jich bylo zatčeno a uvězněno.
Podle nepotvrzených zpráv bylo několik místních popraveno za to, že odmítli prodat své domy saúdskému státu.
Obří město má fungovat jako gigantická a vyspělá šmírovací společnost. Manažeři budou shromažďovat údaje o vše obyvatelích, kteří budou za to, že tyto údaje poskytují, placeni. Tedy obyvatelstvo bude pokusnými králíky.

„Bez důvěry neexistují data a bez dat není žádná hodnota,“ vysvětluje Joseph Bradley, výkonný ředitel společnosti NEOM Tech & Digital CO, která bude dohlížet na implementaci nové technologické platformy.
„Tato technologie umožňuje uživatelům přezkoumat a snadno pochopit záměr používání jejich osobních údajů a zároveň jim nabízí finanční odměny za schválení použití jejich údajů.“

Základní investice saúdského státu je především o rozvoji potřebné infrastruktury. Opravdu velké peníze poskytnou soukromí investoři a vizí je „chytré město“ navržené tak, aby bylo řízeno především umělou inteligencí, kde jsou data využívána k řízení energie, vody, odpadu, dopravy, zdravotnictví a bezpečnosti.
Podle  The Star budou data shromažďována z domovů uživatelů, mobilních telefonů a z kamer s technologií rozpoznávání obličeje a různých dalších senzorů. Tento rozsáhlý hromadný dohled je podle představitelů projektu potřebný k „předvídání potřeb uživatelů.“
Tedy zde zdůvodňují neustálé šmírování tím, že je to „pro vaše dobro.“ To už odněkud známe.
Kritici také poukazují na obzvláště špatnou bilanci a výsledky v oblasti lidských práv v Saúdské Arábii, včetně pronásledování, věznění nebo dokonce zabíjení politických disidentů.
„Obavy ze sledování jsou oprávněné. Je to v podstatě sledovací město,“ říká Vincent Mosco, který zkoumá sociální dopad technologií.

Marwa Fatafta, politická manažerka v organizaci pro digitální práva Access Now, je na stejné cestě a věří, že obyvatelé high-tech města budou podvedeni, aby ochotně sdíleli své soukromé informace.
„Zní to jako katastrofa v oblasti soukromí, která čeká, až se stane. Dávat peníze jako pobídku je hrozný nápad, který narušuje právo lidí svobodně dávat souhlas a normalizuje myšlenku prodeje osobních údajů za účelem zisku.“
Podle Josepha Bradleyho budou obyvatelé požádáni, aby sdíleli údaje o své poloze, zdravotním stavu a pohybu – a pokud by se někdo nějakou dobu nepohnul, bude vyslán dron, aby tuto osobu „zkontroloval.“
„Jak mohu věřit, že mé údaje budou sdíleny pouze tak dlouho, jak budu chtít, a pouze se stranami a službami, které jsem si vybral? Jak mohu věřit, že nebudou použity pro jiné účely,“ ptá se Faisal Al-Ali, 33letý marketingový specialista z Dubaje.
O Neomupanuje také více pochybností – v jiných „chytrých“ městech si obyvatelé často stěžovali, že se cítí v depresi, izolovaní a zbavení lidského kontaktu, když je vše řízeno uměle a bez lidského zásahu.
„Lidské kontakty jsou nezbytnou sociální infrastrukturou. Komplikovaná počítačová infrastruktura obvykle nesplňuje důležité sociální a kulturní potřeby, které jsou pro městský život klíčové,“ říká Samira Khedr, profesorka sociologie na univerzitě Ain Shams v Káhiře.
Dalšími nápady předkládanými jako potenciální příležitosti ve městě jsou létající taxíky a robotické služky vykonávající domácí práce a umělá kontrola počasí nad městem.

Saúdská Arábie údajně poskytuje počátečních 500 miliard dolarů ze svého státního investičního fondu vedeného saúdským korunním princem Mohammedem bin Salmanem a oligarchou  Yasirem Al-Rumayyanem  (viz obrázek).
Ten mimo jiné deklaroval, že fond bude v budoucnu úzce spolupracovat s finančními společnostmi, jako jsou Blackstone a SoftBank. Působí také v představenstvu SoftBank.
Mohammed bin Salman, který je nejen korunním princem, ale také ministrem obrany země, byl hnací silou při vytváření Neomu a toho, jak by město mělo být řízeno především umělou inteligencí a roboty.
On sám má velmi úzké vazby na ultraglobalistickou organizaci Světové ekonomické fórum se sídlem v Davosu a při několika příležitostech se účastnil setkání  s nejvyššími představiteli WEF, aby diskutovali o „ekonomickém rozvoji“ a dalších otázkách.
Světové ekonomické fórum jako organizace také otevřeně spolupracuje na výstavbě Neom a na svých webových stránkách se u projektu pyšní jako jeho  partner .
Je také pozoruhodné, že  Klaus Kleinfeld , který byl v roce 2017 jmenován předsedou saúdského projektu Neom a následující rok osobním  poradcem  saúdského korunního prince, také sloužil v radě dvou nadací Světového ekonomického fóra do roku 2016 a 2017.
Kleinfeld také sloužil v nechvalně známém řídícím výboru  skupiny Bilderberg a je stále uveden jako jeden z klíčových spolupracovníků WEF.
Kleinfeld podle saúdského režimu převezme větší odpovědnost za zlepšení technologického a ekonomického rozvoje Saúdské Arábie.
Je jasné, že mocenská elita v Davosu je tomuto projektu velmi nakloněna. Lídři společností SoftBank Group a BlackStone Inc ocenili megaprojekt, který bude také obsahovat  lyžařské středisko , plavecké dráhy pro dojíždějící, luminiscenční písek, uměle kontrolované počasí a „chytrá“ a robotická řešení pro prakticky každou společenskou funkci.
Vizí je podle rady společnosti Neom automatizované město, „kde můžeme vidět všechno“ – a podle dokumentů město, kde jsou  spáchané   zločiny a přestupky automaticky zaznamenávány počítačem a lidé jsou monitorováni 24 hodin denně.
Kromě toho má být Neom první nezávislou mezinárodní zónou na světě. I když se teprve uvidí, jak nezávislá bude, saúdská jurisdikce by údajně ve městě neměla platit – místo toho bude mít svůj vlastní právní systém vyvinutý společně „místními a mezinárodními investory.“
Web Millenium report to interpretuje tak, že Neom nebude oficiální součástí Saúdské Arábie a ptá se, proč je wahhábistická diktatura ochotna vzdát se obrovského kusu země, který nebude pod její vlastní kontrolou.
„Přece jen to nezní jako příjemné místo k životu. Ve skutečnosti to zní jako druh dystopické noční můry, před kterou jsem vždy varoval,“  poznamenává .
Předseda a zakladatel Světového ekonomického fóra Klaus Schwab již dříve prohlásil, že člověk a stroj se spojí, a že čtvrtá průmyslová revoluce povede k fúzi naší fyzické, digitální a biologické identity.
„Jak se příležitosti v této oblasti vyvíjejí, policie a soudy budou v pokušení používat techniky k posouzení pravděpodobnosti trestné činnosti, určení viny nebo možná dokonce k získání vzpomínek přímo z mozků lidí,“ píše ve své knize Shaping the Future of The Fourth Industrial Revolution.
Zdá se, že v Neomu se alespoň část těchto plánů se nyní uskutečňuje…
Na to, jak daleko byla výstavba před půl rokem, se můžete podívat v následujícím videu, které naznačuje, že město bude určené pro obyvatelstvo z různých zemí, různých ras a národností. Obyvatelstvo, které bude ochotné se nechat sledovat 24 hodin denně:



Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Neom – město, kde bude již brzy každý obyvatel 24 hodin denně pod dohledem se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden