Máme jen 80 tisíc měsíčně. Už vůbec nevyjdeme, stěžuje si rodina. Žádá pomoc od státu a dostane ji
RSS

Máme jen 80 tisíc měsíčně. Už vůbec nevyjdeme, stěžuje si rodina. Žádá pomoc od státu a dostane ji

Současná situace je složitá pro téměř všechny skupiny obyvatel, nikoliv jen pro ty nejchudší, jak by se mohlo zdát . Ti totiž mají často nárok na řadu různých dávek, které jim pomohou krizové období překonat. Ovšem střední třída se v důsledku zdražení může dostat do velkých problémů, aniž by to kohokoliv nějak zvlášť zajímalo.

Zdražilo úplně všechno
Příkladem budiž čtyřčlenná rodina Kučerových z Prahy. Zdánlivě si nemá na co stěžovat. Muž Pavel pracuje v administrativní pozici u jedné z velkých konzultačních firem v hlavním městě a měsíčně si vydělá přibližně 50 tisíc korun hrubého. Jeho manželka Jana si po rodičovské dovolené našla práci jako prodavačka v jednom z velkých řetězců potravin. Měsíčně si přijde na 30 tisíc korun. Pár má dvě děti ve věku 4 a 7 let.
Dohromady si tedy rodina každý měsíc přijde na 80 tisíc korun hrubého, v průměru spíše více, protože čas od času přijdou i nějaké ty bonusy. V čistém vyjádření je to pak přibližně 68 tisíc korun se započtením slev na děti.
Na první pohled si tedy nemají na co stěžovat. Jenže manželé mají na krku hypotéku na byt, která dosud nebyla velkým problémem, protože za ní platili 20 tisíc korun měsíčně. Teď však museli refinancovat a jejich měsíční splátka se zvýšila na 35 tisíc korun.
To znamená, že rodina má po zaplacení hypotéky k dispozici lehce přes 30 tisíc korun . Z toho musí uhradit veškeré své potřeby. Ty ovšem rovněž rychle zdražují, ze všeho nejvíce potom ceny energií, benzinu a potravin.
Pavel tak rychle zjistil, že se dostal do finančních problémů, což měl ještě před rokem za něco nepředstavitelného. Tehdy byl ještě schopen tvořit nějaké úspory, do kterých teď musí ve velkém sahat. Jakmile je vyčerpá, neví, co si počne. Obzvlášť, když zdražovat se má ještě dál.
Pomoc už je na cestě
“ Tohle je vážně hrozná situace. Nežili jsme si nijak nad poměry, ale docela dobře. Dovolili jsme si vzít hypotéku jako všichni kolem. Teď ale vidím, jaká to byla chyba a že skutečně nemusí jít pořád vše jako po másle. Každopádně za současné situace nevyjdeme, ” uvedl Pavel.
Očekával by, že stát v takto krizové době nějakým způsobem pomůže, ale zatím se nic neděje. To by se ale mělo změnit. Jeho rodina se totiž vejde do limitu jednoho milionu korun ročně, a tak brzy obdrží příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč. V případě dvou dětí to tedy dělá 10 tisíc. Je to vítaná vzpruha, která pomůže vykrýt zvýšené náklady alespoň na jeden měsíc.
Chystá se ale i další pomoc v podobě dotace elektřiny a tepla. Stát nabídne domácnostem určitou základní spotřebu za zvýhodněnou cenu. Tímto způsobem by mělo být možné ušetřit poměrně významnou částku, obzvlášť když rodina nebude energiemi plýtvat.

 

Petr Vavrenka
The post Máme jen 80 tisíc měsíčně. Už vůbec nevyjdeme, stěžuje si rodina. Žádá pomoc od státu a dostane ji first appeared on .


Nejčtenější za týden