Izrael používá americké zbraně k odpálení amerických humanitárních projektů v Gaze
RSS

Izrael používá americké zbraně k odpálení amerických humanitárních projektů v Gaze

Ve válce s ozbrojenci v Gaze v květnu 2021 Izrael použil americké zbraně, aby zničil americké humanitární projekty a poškodil stáčírnu Coca-Coly, která patří Američanům, uvádí zpráva The Intercept. (Foto: Flickr)







Mezi poškozená nebo zničená zařízení patřila např:



Nemocnice, zařízení na úpravu vody a hygienická zařízení financovaná americkou Agenturou pro mezinárodní rozvoj (USAID). Tucet továren postavených z peněz USAID. desítky škol provozovaných Agenturou OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), kterou podporuje americké ministerstvo zahraničí. Zasaženo bylo více než sto objektů UNRWA, které způsobily škody za více než milion dolarů.



Dopad je mnohem větší než jen finanční. Jak uvádí Daniel Boguslaw z The Intercept:



V Chán Júnisu, Rafě a Bejt Lahíi byla leteckými útoky zničena infrastruktura pro čištění odpadních vod a vodní nádrže financované USAID, na jejichž výstavbu americká vláda vynaložila miliony dolarů, což postihlo více než 300 000 civilistů. Devadesát sedm procent vody v Gaze je kontaminováno, což má za následek rozsáhlou krizi veřejného zdraví, která se ještě zhoršila v důsledku zničení vodohospodářské infrastruktury financované USA. Válka v květnu 2021 si v Gaze vybrala krutou daň: více než 240 Palestinců bylo zabito a téměř 2 000 zraněno. Čtyři tisíce raketových útoků z Gazy na Izrael zabilo 12 osob.



Pravidelná izraelská devastace Gazy je často charakterizována jako „sekání trávy“. Bývalý izraelský vojenský velitel Yoav Galant tuto filozofii přijal v rozhlasovém rozhovoru: „Tento druh údržby je třeba čas od času provádět, možná dokonce častěji.“



Ačkoli Galant a další naznačují, že takové „sekání“ je zaměřeno na palestinskou vojenskou sílu, rutinní ničení nemocnic, čističek vody a další civilní infrastruktury naznačuje, že Izrael usiluje o to, aby Gaza zůstala ve stavu neustálé ekonomické devastace.



Palestinci se vracejí do zdevastované čtvrti Gazy v květnu 2021 (Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty) Pod izraelským bombardováním se v roce 2021 ocitla také továrna Coca-Cola. Její majitel, americký občan Zahi Khouri, řekl: „Shořely nám tisíce palet a došlo k poškození logistického areálu. V průmyslovém areálu došlo ke škodám, ale poškozena byla také investice společnosti Coca-Cola do projektu prostřednictvím organizace Mercy Corps, v rámci kterého jsme postavili stanici na čištění vody pro uprchlický tábor.“



Temným zvratem je, že ničení civilní infrastruktury financované Spojenými státy je prováděno zbraněmi vyrobenými a/nebo financovanými Američany. Spojené státy a Izrael v současné době fungují v rámci memoranda o porozumění, podle kterého mají Američané na háku vojenskou pomoc ve výši 38 miliard dolarů na desetileté období končící v roce 2028.



To je jen minimum. Kongres může Izraeli po cestě přidat další peníze – například 1 miliardu dolarů na protiraketovou obranu Iron Dome, kterou v březnu schválil ve Sněmovně reprezentantů v poměru 420 ku 9 hlasům.



Podle serveru The Intercept je „zvláštních vztahů“ více:



Systém pomoci také zajišťuje financování peněžních toků, systém připomínající splátkový kalendář, který Izraeli umožňuje nakupovat zbraně v současnosti za peníze z budoucnosti. A obsahuje výjimku pro offshore nákupy, která není nabízena žádné jiné zemi a která Izraeli umožňuje utrácet americké daně za vlastní zbrojní průmysl, aniž by Kongresu nebo americké veřejnosti sdělil, jak peníze utratil.



Zdroj: theintercept.com
Článek Izrael používá americké zbraně k odpálení amerických humanitárních projektů v Gaze se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden