Pentagon: Nová umělá inteligence dokáže vidět události několik dní dopředu
RSS

Pentagon: Nová umělá inteligence dokáže vidět události několik dní dopředu

Americká armáda testuje využití nejmodernějších nástrojů pro sběr dat v kombinaci s umělou inteligencí, které umožňují předvídat další kroky nepřátel až s několikadenním předstihem. (Foto: Flickr)







Velitel amerického Severního velitelství (NORTHCOM) Glen VanHerck na tiskové konferenci prozradil, že probíhají zkoušky, jejichž cílem je zlepšit využívání dat armádou při přijímání klíčových strategických rozhodnutí, přičemž třetí část iniciativy nazvané Global Information Dominance Experiment (GIDE) vykazuje slibné výsledky.



GIDE byl navržen tak, aby zlepšil přístup k informacím v reálném čase, které mohou pomoci velitelům připravit se na nepřátelskou akci a doufejme, že ji odvrátí, spíše než reagovat na konflikt, když už začal.



V posledním experimentu, který provedl Pentagon, simulovalo 11 amerických velitelství obsazení klíčového místa, jako je Panamský průplav.



VanHerck vysvětlil, že během simulované operace byla shromažďována data z různých senzorů rozmístěných po celém světě, ať už vojenských nebo civilních; tyto informace byly následně prohnány modelem umělé inteligence, který byl schopen rozpoznat vzorce a vyhlásit poplach, když si všiml příznaků, jako je například ponorka chystající se opustit přístav.



Znalost toho, co se nepřítel může chystat udělat s předstihem, umožnila velícím důstojníkům přijmout opatření, jako je například rozmístění jednotek, ve snaze odvrátit konflikt.



„To, co jsme viděli, je schopnost dostat se mnohem dál, jak já říkám doleva, doleva od reaktivity ke skutečné proaktivitě,“ řekl VanHerck. „A to nemluvím o minutách a hodinách, ale o dnech.“



Zdroj: zdnet.com
Článek Pentagon: Nová umělá inteligence dokáže vidět události několik dní dopředu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden