Je to ta nejhloupější věc, kterou kdy OSN udělala?
RSS

Je to ta nejhloupější věc, kterou kdy OSN udělala?

Minulý týden se Severní Korea ujala vedení Konference OSN o odzbrojení, fóra OSN pro jednání o mnohostranném odzbrojení na celém světě. Jedná se o poslední z řady pochybných kroků, kterými OSN staví národní představitele do protichůdných pozic. (Foto: Twitter)







Podle NK News Severní Korea v pondělí oficiálně převzala vedení odzbrojovací konference OSN. Tento krok OSN rychle vyvolal kritiku nevládních organizací, které upozornily na velké úsilí Severní Koreje o vývoj jaderných zbraní v posledních měsících.



V březnu Severní Korea provedla první úplný test mezikontinentální balistické rakety za více než čtyři roky. Severní Korea rovněž provedla test balistické rakety jen několik dní před návštěvou prezidenta Joe Bidena v sousední Jižní Koreji.



„Severní Korea právě převzala předsednictví konference o odzbrojení zde v OSN v Ženevě,“ napsal na Twitteru výkonný ředitel organizace United Nations Watch Hillel Neuer.



„To není vtip. Až budou zítra předsedat zasedání, naše koalice 40 nevládních organizací akreditovaných v OSN vyzývá všechny demokratické země, aby odešly.“



„Předsedat globálnímu odzbrojování jaderných zbraní severokorejskému režimu Kim Čong-una bude stejné, jako kdybyste do čela ženského útulku postavili sériového násilníka,“ dodal Neuer.



Neuer rovněž rozeslal výzvu, aby země z odzbrojovací konference OSN vystoupily. „Naše výzva k odchodu zemí, kterou podepsalo 40 skupin občanské společnosti z celého světa.“



„Jedná se o zemi, která vyhrožuje raketami ostatním členským státům OSN a která páchá zvěrstva na vlastním lidu,“ dodal Neuer v prohlášení.



Having the North Korean regime of Kim Jong-un preside over global nuclear weapons disarmament will be like putting a serial rapist in charge of a women’s shelter. Our appeal for countries to walk out, signed by 40 civil society groups worldwide: https://t.co/NQeSiyfcOh /2 — Hillel Neuer (@HillelNeuer) May 30, 2022 „Mučení a hladovění jsou v severokorejských politických vězeňských táborech, kde je podle odhadů drženo na 100 000 lidí, běžnou praxí, což je jedna z nejhorších lidskoprávních situací na světě.“



Podle organizace U.N. Watch povede Severní Korea odzbrojovací konferenci od 30. května do 24. června. Severní Korea bude odzbrojovací fórum řídit pouze po dobu přibližně čtyř týdnů, bude však mít předsednickou pravomoc nad několika diskusemi o kontrole zbrojení, včetně diskusních témat „Ukončení závodů v jaderném zbrojení a jaderné odzbrojení“ a „Prevence jaderné války, včetně všech souvisejících záležitostí“.



OSN čelila kritice i za jiné kontroverzní výběry do čela významných iniciativ.



V dubnu 2020 OSN jmenovala Ťianga Duana, ministra čínské mise v Ženevě, zástupcem Asijsko-pacifické skupiny (APG) v Poradní skupině Rady OSN pro lidská práva. Některé skupiny kritizují OSN za to, že Číně poskytla rozšířené pravomoci v panelech pro lidská práva, přestože provádí porušování lidských práv vůči svému menšinovému ujgurskému obyvatelstvu.



V květnu 2020 OSN také jmenovala manželku čínského vůdce Si Ťin-pchinga Pcheng Li-jüan velvyslankyní dobré vůle Světové zdravotnické organizace. Peng byla vyfotografována v čínské vojenské uniformě, jak v roce 1989 zpívá čínským vojákům na náměstí Nebeského klidu poté, co násilně rozehnali protestující při události známé jako masakr na náměstí Nebeského klidu.



OSN rovněž jmenovala čínského televizního moderátora Jamese Chaua velvyslancem dobré vůle. Neuer poznamenal, že Chau odvysílal čínskou vládou vynucené přiznání zajatého britského občana Petera Humphreyho, který se musel přiznat ke krádeži dat čínských občanů.



Bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová rovněž kritizovala Radu OSN pro lidská práva za to, že jsou v ní „vrazi, diktátoři a zloději“.



Zdroj: americanmilitarynews.com
Článek Je to ta nejhloupější věc, kterou kdy OSN udělala? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden