CDC odložilo zveřejnění podezření na šíření covid-19
RSS

CDC odložilo zveřejnění podezření na šíření covid-19

Podle zprávy portálu National Geographic z 5. dubna poslední várka odtajněných dokumentů americké vlády odhalila vyšetřování „Podezření na šíření covid-19“ v Michiganu v USA na konci roku 2020. (Foto: Flickr)







Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podle souvisejících e-mailů zveřejněných v odtajněných dokumentech odložilo zveřejnění informací o měsíce poté, co vědělo, že norci chovaní na farmě mohou být infikováni virem covid-19 a že se virus šíří.



Odtajněné dokumenty ukazují , že žádost o pomoc byla zaslána CDC již 8. října 2020 poté, co michiganští představitelé veřejného zdraví zjistili, že norci na místní farmě jsou nakažení covid-19.



CDC odebralo vzorky o několik dní později a analýza genetické informace ze vzorků od dvou pracovníků na farmě a dvou lidí, kteří nejsou spojeni s farmou, ukázala, že všichni byli infikováni jedinečnou variantou koronaviru, která musí pocházet z „přenosu z norka na člověka“.



Podle portálu National Geographic ve Spojených státech během vyšetřování mluvčí amerického CDC opakovaně řekl National Geographic, že ve Spojených státech neexistují žádné důkazy o „přenosu z norka na člověka“.



Interní e-maily odhalené v odtajněných dokumentech však ukazují, že tomu tak nebylo. Podle zprávy se CDC domnívalo, že příbuzný virus byl přítomen také u dvou lidí, kteří nesouvisejí s norčí farmou, což znamená, že se mutantní kmen rozšířil do oblastí mimo farmu.



Americké CDC odložilo zveřejnění „podezření na šíření viru“ o několik měsíců do března 2021 a pak ho v tichosti aktualizovalo na svých oficiálních stránkách.



V tomto ohledu vědci uvedli, že zpožděné zveřejnění tohoto podezření na šíření viru mohlo bránit efektivnímu sledování šíření covid-19.



Zdroj: nationalgeographic.com
Článek CDC odložilo zveřejnění podezření na šíření covid-19 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden