V Čechách bude více vietnamského zboží, rozbíhají se čínsko-vietnamské železnice
RSS

V Čechách bude více vietnamského zboží, rozbíhají se čínsko-vietnamské železnice

V poslední době prudce narůstá ekonomická spolupráce se zeměmi Jižní Asie, zejména Jihovýchodní. (Foto: Flickr)







A kam přijde větší rozsah spolupráce s Čínou, tam na její podporu zákonitě v rámci Iniciativy pásu a cesty (BRI) přijdou čínské dopravní i jiné infrastruktury. Ne jinak to je s jihovýchodním pevninským sousedem Číny Vietnamem. Většina nákladní dopravy mezi oběma zeměmi dosud probíhala po moři. Ale kam přijde Čína, tam začnou jezdit vlaky.



Čína proto zřídila v přístavu na hranicích obou zemí Pingxiang železniční uzel, aby přeprava začala zrychlovat. Začalo to počátkem letošního roku a množství zboží proudící po železnici mezi oběma zeměmi přes toto pohraniční město se do teď skoro zdvojnásobilo. Náhle přes tuto bránu mezi Čínou a Vietnamem prošlo 202 000 tun importovaného a exportovaného zboží, tj. oproti loňskému roku za jediný kvartál 95,8 procentní nárůst. Hodnota zboží byla 6,32 miliardy yuanů (972 milionů dolarů), přičemž procento nárůstu zboží vyjádřené v jeho hodnotě bylo ještě úchvatnější a představovalo 240,7 procenta. Ohromný je podíl dovozů vietnamského ovoce, které takto může ke konzumentům cestovat velice rychle a hladce.



Úspěch, hraničního přístavu Pingxiang v jihočínské autonomní oblasti Guangxi Zuang, ve kterém se protínají i čínské a vietnamské železnice, a stal se tak největší branou pro ovoce do Číny, podnítil i jiná města.



Řada čínských měst začala do Vietnamu vysílat nákladní vlakové soupravy. Např. 15. dubna vyrazil z Chengdu v jihozápadní provincii Sichuan vlak do Vietnamu plný počítačových součástek pro počítače Dell.



To je první vlak mezi tímto západočínským městem a Vietnamem. Cesta je dlouhá 1 841 km a vlak končí v hloubi Vietnamu 130 km od hranic. Bude přitom projíždět přes železniční uzel v Pingxiang. Ač to nejsou zatím žádné rychlovlaky, tak sedmidenní cesta znamená zkrácení dodávek proti dosavadnímu stavu. Chengdu, aby uspokojilo vietnamskou poptávku, přešlo na železniční dopravu přes Pingxiang už před nějakou dobou, ale zatím se zboží vlakem jen dopravilo na vietnamskou hranici a dále ho dovezly lodě. Nyní zajíždí vlaky do hloubi Vietnamu.



Firma Dell si nad tímto vývojem libuje a čínská tisková agentura Xinhua zdroje z vedení společnosti cituje: „Po spuštění služeb plně železniční dopravy se přeprava z Chengdu do Vietnamu o dva až tři dny zrychluje, vyhýbáme se rizikům námořní dopravy (to znamená i vyšším pojistným nákladům), klesají podnikové náklady, a podporuje to rychlejší expanzi na trhy Jihovýchodní Asie.“



Nákladní vlak vezoucí 82 kontejnerových jednotek TEU vyrazil v únoru také z východočínské provincie Anhui z města Hefei do vietnamské Hanoje.



Za loňský rok byl objem obchodu mezi Čínou a Vietnamem více než 230 miliard dolarů, čímž se Čína drží jako největší obchodní partner Vietnamu už spoustu let, přičemž Vietnam se neustále drží jako největší obchodní partner Číny v rámci zemi ASEAN. Zrychlení dopravy přinesené přímými železničními spoji bez překládání by však tento vývoj mohlo přeřadit na ještě vyšší rychlost.



Čínská strana by však zjevně chtěla, aby to byl jen počátek transformace přepravních tras ve Vietnamu na novou úroveň. Mluvčí ministerstva zahraničí v pátek řekl, že nově otevřená přeshraniční železniční trasa Čína-Vietnam dala bilaterálnímu obchodu nový impuls a že Čína je ochotna s vietnamskou stranou spolupracovat na dalším zlepšování efektivnosti jak přeshraniční železniční dopravy, tak i intermodálních dopravních řetězců a při zajišťování dodavatelských řetězců.



Už v dubnu si libovaly vietnamské protějšky ústy mluvního vietnamského ministerstva zahraničí, že se rozjíždí vlaky mezi Vietnamem a čínskými městy jako Sichuan a Anhui, z nichž se nedávno stala pravidelná doprava. Přičemž projevil i připravenost k tomu, co Čína nabízí, když řekl, že Vietnam je připraven s Čínou spolupracovat na podpoře stabilního, vyváženého a udržitelného rozvoje bilaterálního obchodu, který přinese reálný prospěch oběma zemím.



Posilování spolupráce Číny s Vietnamem a dalšími zeměmi v jejím jižním pevninském sousedství je také jednou z velkých nadějí Číny na zajištění rychlého hospodářského rozvoje i v současných nejistých časech, kdy se svět dosud nevypořádal s problémy v námořní dopravě a se schopnostmi přístavů odbavovat ty objemy zboží, jaké by byly zapotřebí. A je přitom povzbudivé, že podle čínské celní správy vzrostla železniční doprava mezi Čínou a zeměmi Asociace národů Jihovýchodní Asie (ASEAN) ohromujícím tempem, tedy za první čtvrtletí letošního roku 3,5 krát. Investice do budování železničních tras mezi Čínou a jejími jižními sousedy se tedy vyplácí a snahy diplomacie USA, která se od toho snažila spíše odrazovat, moc nevyšly. Nicméně ve hře jsou i další železnice a dokonce plavební kanál z Číny k jihoasijskému pobřeží.



Čínský obchod s ASEAN se řadu let za sebou předbíhá s obchodem mezi Čínou a EU. V některých letech předhání EU ASEAN, v jiných letech předbíhá ASEAN EU. Jen za první kvartál 2022 obchod mezi Čínou a ASEAN podle dat čínské celní správy narostl o 8,4 procenta, ač to nestačilo, aby zatím předstihl Evropu, přestože dosáhl celkového objemu 1,35 bilionu yuanů.



Ovšem tento vývoj není jen vývojem mezi Čínou a ASEAN. Ve skutečnosti se promítá do vývoje mezi EU a ASEAN. Zrychlování objemů dopravy mezi Jihovýchodní Asií a Čínou není jen o zrychlování obchodů mezi těmito stranami samotnými. Čína je v současnosti mj. jedním z nejhlavnějších dopravních uzlů světa. Stejně, jako kdysi platilo – všechny cesty vedou do Říma – teď všechny vedou do Číny. Spousta zboží např. z Vietnamu k nám začíná proudit přes Čínu, kdy využívá rychlých a hladkých železničních tras Eurasijského pevninského mostu – tj. jedné ze stěžejních linií Iniciativy pásu a cesty, kterou nezadřela ani Ukrajinská krize.



A týká se to silně i naší země a její vietnamské komunity. V posledních týdnech s rozbíháním pravidelné železniční dopravy mezi Čínou a Vietnamem uzavírají české a česko-vietnamské firmy na našem území úzká partnerství s obstaravateli trans-eurasijské železniční dopravy a firmami ve Vietnamu, aby se v Česku rozběhl obchod s vietnamským zbožím na nové úrovni. Díky tomu tedy nejenže budeme nakupovat od Vietnamců, jako to hojně děláme, ale budeme v nemalé míře nakupovat i přímo vietnamské zboží.



Zdroj: cri.cn
Článek V Čechách bude více vietnamského zboží, rozbíhají se čínsko-vietnamské železnice se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden