Řecká policie vyšetřuje 4 neziskovky za spolupráci s pašeráky v Turecku
RSS

Řecká policie vyšetřuje 4 neziskovky za spolupráci s pašeráky v Turecku

Nejen Itálie a Španělsko, ale také Řecko zaznamenává oproti loňskému roku zvýšenou invazi z muslimských zemí – nejčastěji z oblasti Středního a Blízkého východu. Podle řeckých úřadů jsou na vině zejména některé podvratné evropské promigrační neziskovky, které spolupracují s pašeráky, kteří působí v Turecku…
Čtyři zahraniční neziskovky, které prostřednictvím uzavřených skupin na sociálních sítích poskytují pokyny a „kontakty“ migrantům v Turecku, aby překročili řeckou hranici na řece Evros, vstoupily do hledáčku zvláštních služeb řeckého státu.
Tyto organizace nemají fyzickou přítomnost v Řecku, ale vyvinuly silnou přítomnost v sousední zemi, kde žijí tisíce ilegálů. Tyto neziskovky jsou z velké části zodpovědné za nárůst invazních toků na řecko-turecké pozemní hranici, který byl zaznamenaný v prvních pěti měsících roku 2022. Od ledna do dubna 2022 bylo v oblasti Evrosu zatčeno přibližně 15 650 nelegálních migrantů, zatímco v odpovídajícím období loňského roku bylo identifikováno pouze 1 400 ilegálů.
Migranti jsou informováni o místech setkání, o časech, kdy mají překročit hranici, a také o trase, kterou mají následovat, jakmile vstoupí do Řecka. „Po cestě budeš v… Odtud půjdete do…“, je napsáno v jedné ze zpráv.
V seznamu zpráv, které dostávají, ilegálové, také odkazují na kontakty v Řecku. „Jakmile překročíte řeku: ‚Pošlete zprávu, aby vás našli,“ je uvedeno ve zprávách. Řecké zvláštní služby vážně zvažují možnost propojení těchto neziskovek s obchodníky s lidmi v Řecku i Turecku.
Připomínám, že tyto neziskovky jsou zpravidla velmi štědře dotovány i z rozpočtu EU nebo národních států, odkud pochází. Odměny, které dostávají od pašeráků z Turecka, jistě nejsou zanedbatelné, jde tedy o velmi lukrativní podvratnou činnost.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden