Zelení s rudejma vylejzají z kanálů. Inu, melouni.
RSS

Zelení s rudejma vylejzají z kanálů. Inu, melouni.



Sociální demokraté zahájili svůj pokus o záchranu ve vysoké politice poté, co vypadli ze Sněmovny. Vsadili na spolupráci se Zelenými a zahájili v pondělí kampaň před podzimní volbami. „Ne nadarmo naše hlavní priorita v Praze je, že bydlení je právo, není to byznys,“ řekla Anna Šabatová, bývalá veřejná ochránkyně práv, která povede společnou kandidátku ČSSD, Zelených a Idealistů.






Fotogalerie 4
Bývalá veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zahájila v Praze u Obecního domu kampaň koalice ČSSD, Zelených a Idealistů před podzimními komunálními volbami.  | foto: Josef Kopecký,  iDNES.cz



„Budeme se snažit, aby už v Praze nebyly privatizovány žádné byty, budeme se snažit zvýšit podíl bytů v netržním režimu, za tím účelem budeme i vykupovat nějaké byty a především město bude stavět jako investor. A také budeme podporovat družstevní výstavbu,“ řekla kandidátka ČSSD a Zelených na pražskou primátorku.


„Další významné téma do komunální politiky je, že pečující zasluhují podporu, a třetí, také velmi důležité téma, je péče o veřejný prostor,“ řekla Šabatová.


„Pokud jde o veřejný prostor je naším základním heslem bezpečná a zelená Praha. Ve světle klimatických změn, které přijdou, pravděpodobně už v nich jsme a bude se to možná ještě stupňovat, chceme, aby Praha byla příjemným místem k bytí. Budeme chtít ozelenit, co ozelenit půjde, zaměříme se na to skutečně systematicky. A také se budeme snažit zklidnit dopravu, v některých zónách chceme zavést třicetikilometrovou rychlost a co je zásadní, budeme investovat a rozvíjet dál veřejnou dopravu, aby se stala první volbou,“ slíbila v pondělí kandidátka ČSSD a Zelených na primátorku.








4  fotografie




Ke spolupráci ČSSD a Zelených při zahájení kampaně před Obecním domem v Praze řekla, že to považuje za důležitou věc.
„Žijeme ve velmi složité situaci ve světě, v Evropě, v České republice, ale také v hlavním městě Praze. A to nás vedlo ke spojení strany, která se věnovala sociálním tématikám a bojovala za sociální spravedlnost a strany, která jako první pochopila, že naše planeta je konečná, má omezené zdroje a musíme se k ní chovat s respektem a šetrně,“ řekla Šabatová.
Je to šance jít ve stopách Amsterdamu, Osla a Berlína, říká šéfka Zelených
Většina straníků na sobě měla vínová nebo zelená trika s nápisem Solidarita. Před Obecní dům dorazili i bývalý premiér a pak i eurokomisař Vladimír Špidla, exministr zahraničí Tomáš Petříček a spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis.
„Jsem rád, že Strana zelených a sociální demokracie se domluvily na spolupráci, že nabízí novou cestu pro hlavní město,“ řekl místopředseda ČSSD Petříček.


„Heslem této kampaně je slovo solidarita. Slovo solidarita pochází z latinského solidus, celistvý, a to je důležité, protože solidarita je jak životní názor, tak dlouhodobá strategie,“ prohlásila Magdalena Davis.


„Jsem velmi ráda, že došlo k tomu spojení mezi Stranou zelených a sociální demokracií a myslím, že tato kandidatura je velkou šancí, aby se Praha po vzoru západních demokracií jako je Amsterdam, Oslo, Berlín vydala na cestu, kterou tam nyní zajišťují naši kolegové od zelených a sociálních demokratů v těchto západních demokratických zemích,“ řekla Davis.





Zdroj


Nejčtenější za týden