VIDEO: Skandál okolo zaříznutí Slovnaftu se prohlubuje a ministr hospodářství práskl na slovenského premiéra čin, který podle právníků balancuje na hraně maření úkolu veřejného činitele a dokonce prý i vlastizrady! Eduard Heger měl údajně ignorovat varová
RSS

VIDEO: Skandál okolo zaříznutí Slovnaftu se prohlubuje a ministr hospodářství práskl na slovenského premiéra čin, který podle právníků balancuje na hraně maření úkolu veřejného činitele a dokonce prý i vlastizrady! Eduard Heger měl údajně ignorovat varová

VIDEO: Skandál okolo zaříznutí Slovnaftu se prohlubuje a ministr hospodářství práskl na slovenského premiéra čin, který podle právníků balancuje na hraně maření úkolu veřejného činitele a dokonce prý i vlastizrady! Eduard Heger měl údajně ignorovat varování Richarda Sulíka, že Slovnaft bez exportu produktů z ruské ropy může skončit, ale premiér na to reagoval slovy, že ať to Sulík řeší s Čechy a Maďary, on to prý už řešit nebude! Je takový krok premiéra již v pozici nepřátelského aktu vůči vlastní zemi?
Situace na Slovensku okolo skandálu se Slovnaftem a jeho varováním, že bez exportu produktů z ruské ropy do Evropy může podnik skončit a zavřít své brány, se nadále prohlubuje a eskaluje. Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík totiž v úterý na tiskové konferenci odpálil naprostou bombu, která ve světové politice a diplomacii nemá obdoby. Ministr se totiž stal v posledních dnech terčem obrovských útoků ze strany slovenských občanů, ale i politiků a novinářů, že ohrozil palivovou bezpečnost Slovenska. A to prý tím, že v Bruselu nedojednal výjimku pro Slovnaft v tom smyslu, aby rafinérie mohla nejen dovážet ruskou ropu, ale i vyvážet do EU produkty a výrobky z této ropy.
!function(r,u,m,b,l,e){r._Rumble=b,r[b]||(r[b]=function(){(r[b]._=r[b]._||[]).push(arguments);if(r[b]._.length==1){l=u.createElement(m),e=u.getElementsByTagName(m)[0],l.async=1,l.src="https://rumble.com/embedJS/ubrzme"+(arguments[1].video?'.'+arguments[1].video:'')+"/?url="+encodeURIComponent(location.href)+"&args="+encodeURIComponent(JSON.stringify([].slice.apply(arguments))),e.parentNode.insertBefore(l,e)}})}(window, document, "script", "Rumble");


Rumble("play", {"video":"v155meb","div":"rumble_v155meb"});
Když se ale koncem minulého týdne ukázalo, jaké parametry embarga v Bruselu dojednal slovenský premiér Eduard Heger, strhlo se obrovské peklo na Slovensku. Slovnaft totiž nedokáže pokračovat ve výrobě, pokud nepojede jeho produkční zařízení alespoň na 50 až 65% objemu , jenže tolik benzínu a nafty se na Slovensku nespotřebuje, dvě třetiny produkce jdou totiž na export. Takže bez exportu nebude moci Slovnaft vyrábět ani těch zhruba 30 až 35% produkce pro domácí trh. O kauze jsme přinesli článek zde .
Slovenský premiér ignoroval vlastního ministra a zřejmě způsobil situaci, která ohrožuje slovenskou palivovou bezpečnosti
Jenže tento týden v úterý odpálil ministr hospodářství Richard Sulík informaci, ze které jde Slovákům doslova hlava kolem. Ministr na tiskovce ve videu výše ukázal vytištěný obrázek z mobilního telefonu, který zachycuje konverzaci v podobě SMS zpráv mezi Sulíkem a premiérem Hegerem. V těch esemeskách Richard Sulík varoval Hegera, že těch 8 měsíců namísto původního plánu 3 let na odklad embarga na ruskou ropu může být problém.
Slovnaft je totiž závislý na exportu produkce z ruské ropy do EU z téměř dvou třetin své výroby, takže pokud nebude moci Slovnaft vyvážet výrobky z ruské ropy do EU, tak může Slovnaft úplně skončit a zavře brány podniku, protože rafinérie nemůže fyzikálně fungovat na menší objem tzv. rafinační vložky než 50% až 65% objemu produkce. Podpředseda strany Hlas-SD Erik Tomáš to dobře popsal na slovenské televizi TA3, video níže.

Jenže takový obrovský objem se nikdy na Slovensku nespotřebuje. Slovnaft nemůže vyrábět jen 30 až 35% produkce, protože to je příliš málo na to, aby technologické zařízení na rafinaci fungovalo. Sulík tedy slovenského premiéra varoval, že v Bruselu by měl pro Slovnaft a obecně pro Slovensko dojednat jak odklad na 3 roky, tak i právo Slovnaftu vyvážet produkci z ruské ropy do EU. Tou produkcí se myslí především diesel a benzín pro čerpací stanice v ČR, v Polsku a v Rakousku. Jenže, premiér Heger na to v esemesce reagoval šokujícím způsobem. A poslouchejte dobře, protože tohle je doslova z učebnice KGB o tzv. subverzi cizího státu a politiků, aby pracovali proti své vlastní zemi.
Slovensko si dojednalo místo očekávaných 3 let jenom 8 měsíců odkladu a Slovnaft nebude smět vyvážet produkci z ruské ropy
Premiér Heger odpověděl Sulíkovi esemeskou, že tohle téma již v Bruselu otevírat nebude, a že pokud to Sulík chce řešit, ať se obrátí na Čechy a na Maďary! Ano, slyšíte správně. Slovenský premiér s vědomím, že poškozuje palivovou bezpečnost Slovenska, odpověděl vlastnímu ministrovi, že pokud chce zachránit provoz a produkci Slovnaftu a zabránit zastavení výroby v podniku, že se má obrátit na premiéry cizích zemí, na české a maďarské politiky. Tento neuvěřitelný čin tak vedl k tomu, že slovenský premiér namísto 3-letého odkladu embarga na ruskou ropu zkrátil odklad pouze na 8 měsíců, zřejmě proto, aby se zalíbil a zavděčil americkému ministerstvu zahraničí.
Slovenský premiér Eduard Heger v Davosu A navíc doslova zařízl Slovnaft, protože Heger v Bruselu nevyjednal pro rafinérii žádnou výjimku na export produkce Slovnaftu do EU. Nehnul pro záchranu palivové bezpečnosti Slovenska podle všeho ani prstem, ale dokonce se zřejmě zasloužil i o zkrácení lhůty ze 3 let na 8 měsíců, což prostě Slovensko neustojí.
Za tak krátkou dobu ani Slovnaft nemusí stihnout přestavět technologické zařízení z těžké ruské ropy na lehký Brent. A to i proto, že Slovnaft již uvedl v médiích, že bude na přestavbu potřebovat dotace z Evropské unie , které jsou sice v plánu, ale v důsledku byrokracie se o nich ani ještě nezačalo jednat. Reálně tak Slovensku hrozí, že Slovnaft nebude mít 1. 2. 2023 přestavěnou technologii rafinérie na lehkou ropu a na Slovensku vypukne palivová krize.
Ministr hospodářství si začal podle všeho krýt záda, aby teoreticky v budoucnu trestní odpovědnost nespadla na jeho hlavu
Richard Sulík má pochopitelně strach a obavy, jinak by s tou esemeskou na papíře ven na veřejnost nevyšel. Jedná se evidentně o snahu zbavit se zodpovědnosti za něco, co opravdu zavání vlastizradou. Pokud premiér věděl dopředu, že Slovnaft nedokáže vyrábět paliva jen pro domácí trh kvůli kapacitní limitaci na úrovni technologického zařízení, potom byl premiér povinen v Bruselu zablokovat a vetovat embargo na ruskou ropu, a to až do chvíle, než Slovensko dostane tu výjimku, aby Slovnaft mohl produkty z ruské ropy vyvážet do EU po celou dobu platnosti výjimky, a to po dobu 3 let. Premiér musí vědět, že Slovnaft nedokáže za 8 měsíců, a to navíc v návaznosti na dotační rámec z EU, přestavět své rafinační zařízení na lehkou ropu.
Ministr Richard Sulík ukazuje dopis od maďarské firmy MOL, majitele Slovnaftu A přesto podle všeho právě premiér ten 3-letý odklad ze záhadných důvodů zkrátil na 8 měsíců a ani přes varování Sulíka nesjednal výjimku pro export produkce Slovnaftu do EU. Tohle podle právníka, na kterého jsme se znovu obrátili, opravdu balancuje na hraně vlastizrady, pokud se naplní scénář a na Slovensku vypukne palivová krize.
Vědomé uvedení Slovenska do palivové krize, s vědomím, že největší poskytovatel paliv nedokáže vyrábět jen pro domácí trh, je opravdu krok, který je možné považovat za nepřátelský krok proti Slovensku a proti občanům a jejich palivové bezpečnosti. A je-li takový krok proveden premiérem země úmyslně ve prospěch agendy cizí země nebo nadnárodní agendy, balancuje takový krok na hraně vlastizrady.
Podle právníka podezření na maření úkolu veřejného činitele při správě státu, anebo dokonce vlastizrada, pokud motivací byl zahraniční vliv
Podle právníka ale připadá v úvahu i mírnější kvalifikace, a to nedbalostní trestný čin maření úkolu veřejného činitele, na Slovensku je to § 327 Tr. Z. v návaznosti na další předpisy, což plně odpovídá tomu, čeho se slovenský premiér dopustil. Pokud však tento nedbalostní čin nevznikl nedbalostí, ale byl motivován osobním zájmem ve vztahu zavděčit se cizí mocnosti, cizí zemi, mezinárodnímu společenství koalice zemí proti Rusku, a to i s vědomím toho, že budou ohroženy zájmy a energetická bezpečnost, potom je vše jinak.
Potom by se už nejednalo o nedbalostní trestný čin, ale skutečně a doopravdy o vlastizradu, tedy o činnost ve prospěch cizí mocnosti s cílem poškodit zájmy vlastní země, či bezpečnost obyvatelstva. To by musela zjistit prokuratura a vyšetřování, jaká byla motivace premiéra, dodává k tomu náš kolega právník. Richard Sulík si je zjevně vědom roviny možného trestného činu při správě veřejného zájmu z pozice veřejných činitelů, protože sankce proti Rusku balancují na velice tenké hraně trestní odpovědnosti politiků k vlastní zemi.
Ropovod z Ruska brzy přestane fungovat, bohatí lidé v EU začnou jezdit v elektrických SUV autech a ti ostatní na koloběžkách Sankce totiž dopadají namísto na Rusko hlavně na evropské země, a to není úplně přesné tvrzení, nejsou to země, ale především domácnosti, obyvatelstvo a rovněž průmysl. A politici, pokud v zájmu mezinárodní agendy cizích zemí, tedy mocností a spolků, upřednostní zájem zahraničních subjektů nad zájmy vlastního obyvatelstva, potom takové kroky opravdu balancují na hraně, a to jak maření úkolu veřejného činitele, tak i vlastizrady. Ve chvíli, kdy budou paliva na příděl v první fází, a v pozdější fázi už nebudou pro veřejnost vůbec, jenom pro vozy záchranných služeb, hasičů, policie, zásobování potravinami a hromadné dopravy, tak v té chvíli se začnou hledat viníci. A to i několik let zpětně.
Nedivil bych se, že mnoho členů současné slovenské vlády po příštích volbách skončí v emigraci v USA. Zaříznout v přímém přenosu největší rafinérii v zemi, která současně státu odváděla jedny z největších daní do státních rozpočtů, je totiž buď politická sebevražda v důsledku nedbalosti a totálního diletantismu veřejného činitele, anebo úmyslný trestný čin vlastizrady v zájmu cizí zámořské mocnosti. Situaci na Slovensku proto budeme pozorně sledovat.
-VK-
Šéfredaktor AE News


Nejčtenější za týden