Rozhovor s lékařem a senátorem prof. MUDr. Janem Žaloudíkem, CSc.
RSS

Rozhovor s lékařem a senátorem prof. MUDr. Janem Žaloudíkem, CSc.

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s prof. MUDr. Janem Žaloudíkem, CSc. o politice, politikaření, medicíně, darebnosti vs. hlouposti a dalších tématech
„Prý teď televize nebude natáčet vánoční pohádky z důvodu, že na to nestačí koncesionářské poplatky. No to nevadí, stačí děti přesunout před zpravodajství a říct jim, že teď běží ty pohádky. Vstupujeme do období protektivní demokracie, která vás chrání, abyste nepadl se svou firmičkou, abyste se uživil, abyste zaplacené daně dostal nějakým způsobem zpátky formou dotace. A taky vás chrání před nesprávnými názory a před vlastními názory. Abyste něco nevydedukoval, co je špatně. Oni vám v médiích řeknou, co máte před spaním vydedukovat a vy usínáte s tou myšlenkou, že to tam bylo hezky řečeno,“ komentuje současný stav společnosti lékař a senátor prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. Aktuální snahy vlády o boj s dezinformacemi jsou podle něj hodně za hranou a máme zde zárodek čehosi, co vždycky špatně skončí.


Profesor Žaloudík se celý život věnuje na špičkové úrovni medicíně a posledních 12 let strávil coby senátor ve vrcholové politice. Za důležitou kvalitu v politice považuje nadhled. „Myslel jsem si, že je to jeden parlament, ale Senát a Poslanecká sněmovna, to je opravdu odlišné prostředí. Přisuzoval bych to i tomu, že v Senátu jsou pánové starší, takže je tam nižší hladina mužských pohlavních hormonů a je tam klidnější prostředí než ve Sněmovně,“ říká s tím, že ač se Senát v posledním roce několikrát zachoval jako pojistka demokracie, při pohledu zevnitř to až tak růžové není. Například jeho snaha uspořádat na půdě Senátu odbornou diskuzi o tom, co se bude na lékařských fakultách učit o viru SARS-CoV-2, skončila po pěti pokusech fiaskem.
Nejhorší je pokrytectví
V rozhovoru jsme se dotkli i etických a medicínských témat, jako je v posledních dvou letech těžce zkoušená zásada „Především neškodit“, která je součástí lékařského slibu. „Škodit můžete přehnanou akcí i nicneděláním. Nejhorší je pokrytectví. Když si neříkáme věci na rovinu. My de facto nevíme, jak fungují mRNA vakcíny, protože je to na scéně nové. A je to plošně aplikováno. Já se pořád nemohu domoci toho, abychom vakcíny sekvenovali. My nechceme vědět pravdu o tom, nakolik je ta RNA stabilní a nakolik variabilní. Jak je to stabilní, když to aplikujete někde v nákupním středisku. Jak je to variabilní mezi jednotlivými šaržemi. Vadí mi, že kolegové nejdou po faktech, že se baví emotivně v duchu ´Jseš antivaxer´,“ vysvětluje Jan Žaloudík.
Kdo je prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Jan Žaloudík je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Od roku 1979 pracuje jako chirurg a onkolog v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Začínal jako sekundární lékař a v průběhu let působil v mnoha pozicích, včetně pozice ředitele ústavu. V letech 1999 – 2002 působil jako proděkan pro vědu a výzkum a poté 2003 – 2010 po dvě funkční období jako děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Je autorem více než 200 odborných prací a spoluautorem několika odborných monografií a učebních textů. V roce 2010 byl zvolen do Senátu v obvodu č. 55 Brno-město jako nestraník na kandidátce ČSSD. Aktuálně dokončuje druhé šestileté funkční období a znovu kandidovat nebude. Neznamená to pro něj definitivní konec v politice, protože zastává také funkci zastupitele Jihomoravského kraje.  



#gap-1744459778 {
padding-top: 30px;
}








#image_965758453 {
width: 100%;
}






#gap-1527336152 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee



Článek Rozhovor s lékařem a senátorem prof. MUDr. Janem Žaloudíkem, CSc. se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden