V Německu je téměř každou noc jeden bankomat vyhozen do povětří
RSS

V Německu je téměř každou noc jeden bankomat vyhozen do povětří

Problém, který tíží Německo již několik let, není kupodivu nijak účinně řešen. Marocké gangy, které podobně řádily v Holandsku, nyní cestují do Německa, kde podnikají nájezdy na bankomaty s ještě větší úspěšností. Marocká mafie si takto vybere svoji „džizju“ a pro německý stát se zároveň naskytla další vítaná záminka k rušení hotovosti, k němuž by mělo dojít nejpozději do roku 2030 v celé EU. Čím více záminek se k tomuto aktu najde, tím lépe pro systém.
Proč tedy mařit kriminální činnost těm, kdo jsou vlastně v tomto směru systému přínosem?
Téměř každou noc je v průměru někde v Německu vyhozen do povětří nebo alespoň napaden bankomat. Počet výbuchů se letos dokonce zvýšil. Do 30. května došlo jen v Severním Porýní-Vestfálsku již k 91 útokům na bankomaty, včetně výbuchů a pokusů o demolici.
Zdá se, že je nezbytná větší spolupráce mezi orgány. Protože pokud to bude takto pokračovat, jen v největší německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko hrozí více výbuchů a pokusů o výbuchy než kdy předtím. V roce 2020 jako celku zaznamenal Státní úřad kriminální policie (LKA) předchozí rekordní úroveň 176 činů, v roce 2021 to bylo 150 případů. Pokud v roce 2022 stále dochází k 18 útokům každý měsíc, jak tomu bylo doposud, do konce roku by to bylo téměř 220.
Podobná situace je i v Dolním Sasku: do začátku června tam došlo k 33 útokům na bankomaty. V roce 2021 jako celku, což bylo předchozí maximum, místní LKA zaznamenala 55 útoků. Pro rok 2020 Federální úřad kriminální policie odhadl škody způsobené asi 400 útoky na přibližně 17 milionů eur, v roce 2019 to bylo 15 milionů eur.
Nejen, že počet a rozsah útoků roste, ale jsou také stále brutálnější. Ačkoli pachatelé ne vždy dostanou peníze z bankomatů, síla výbuchů je velká. Ničí také části budov, kde se v přízemí nacházejí pobočky bank a spořitelen, stejně jako byty v horních patrech. Podle LKA NRW jsou v některých případech zapotřebí hasiči a statici, aby posoudili, zda hrozí zřícení postižených budov.
Důvodem je to, že pachatelé nyní téměř vždy používají pevné výbušniny. Do roku 2018 vyhazovali bankomaty  do povětří většinou pomocí plynu, což způsobilo menší škody.
K mnoha útokům na bankomaty dochází zejména v Severním Porýní-Vestfálsku a Dolním Sasku. LKA NRW předpokládá, že většina trestných činů je spáchána kriminálníky z Nizozemska – zločineckými skupinami dohromady čítajícími několik set mužů. Pachatelé pocházejí hlavně z marocko-nizozemských zločineckých skupin, které žijí hlavně v Okolí Utrechtu, Rotterdamu a Amsterdamu…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden