Jak je těžké poznat dezinformaci?
RSS

Jak je těžké poznat dezinformaci?

Poznat dezinformaci není dnes nic jednoduchého. Deset krátkých zpráv z celého světa, ale pouze jedna je zcela vymyšlená. Jak snadné nebo těžké je poznat, která?



Žádná z níže uvedených zpráv není starší než jeden rok. Jedna z nich je dezinformací, neboť je smyšlená. Zdroje všech 9 skutečných zpráv na konci článku.
(1) Američané musí danit ukradené věci
Americké ministerstvo financí ve svém návodu, jak vyplňovat daňové přiznání, uvádí, že pokud daňový poplatník ukradne nějakou věc, musí ji daňovému úřadu nahlásit v tržní hodnotě. Do daňového přiznání se ukradená věc uvádět nemusí, pokud je vrácena právoplatnému majiteli ten samý rok.
(2) Aztékové byli průkopníci genderové rovnosti
Časopis Economist uveřejnil článek, ve kterém informoval o nálezu velké pyramidy lidských lebek z doby říše Aztéků. Podle článku byli Aztékové pionýři genderové rovnosti, protože obětovali bez slitování muže i ženy.
(3) Pravicový humor je nebezpečný
Podle zprávy Evropské unie je pravicový humor velmi nebezpečným přesvědčovacím prostředkem, neboť je hravý a ironický. Jeho největší nebezpečí, uvádí zpráva, však spočívá v tom, že je v souladu se zákonem.
(4) Nový způsob, jak zjistit v rozhovoru pohlaví
Studie, která byla vedená londýnskou Kings College, zjišťovala, jak se nově ptát na pohlaví. Stát na studii přispěl částkou půl milionu liber. Podle studie chápou lidé otázku na jejich pohlaví při statistických výzkumech rozdílně. Někdo si myslí, že se jich ptají na jejich genitálie, někdo na to, jak se cítí. Proto přišli výzkumníci s návrhem, aby se napříště pohlaví zjišťovalo za pomoci otázky „Máte menstruaci?“.
(5) Nedostatečně černá herečka se omluvila černějším herečkám
Britská herečka T. Newton, která dostala hlavní roli ve filmu, se rozplakala před kamerou a omluvila se všem černým herečkám za to, že není dost černá. „Moje máma vypadá jako vy“, řekla, „ale já mám světlejší pleť, je mi to líto“.
(6) Kalifornie se rozhodla rušit vodní přehrady
Stát Kalifornie se rozhodl začít rušit vodní přehrady přes extrémní sucho, které v Kalifornii panuje, a nedostatek elektřiny. První přehradou, která bude zbořena, je přehrada na řece Klamath. Přestože k odstranění přehrady vedly finanční důvody, bylo její odstranění požadováno aktivisty, kteří doufají v návrat rostlin a živočichů do údolí řeky.
(7) Londýnský orchestr musí změnit reportoár
Londýnský Royal Philharmonic Orchestra musí částečně obměnit repertoár, neboť podle nové ředitelky pro inkluzi a diverzitu zahrnuje většinově skladby bílých skladatelů. Velkým problémem je pro orchestr potřeba rychle najít dobré hráče na nástroje, které dosud v orchestru nebyly zastoupeny.
(8) Microsoft nabízí automaticky alternativu k politicky nekorektním frázím
Microsoft představil v tomto roce novou funkci ve svém softwaru, která automaticky nabízí politicky korektní alternativu k nekorektním výrazům. Například slavná fráze Neila Armstronga, že přistání na Měsíci je „velkým krokem pro lidstvo“, tedy „giant leap for mankind“, je automaticky nahrazena frází, ve které je slovo „mankind“ nahrazeno slovem „humanity“.
(9) Počet stromů je rasový ukazatel
Víceprezidentka K. Harris se setkala s vědci a inženýry z NASA, aby se seznámila s využitím kosmické technologie při studování změn klimatu. Na setkání se ptala vědců z NASA, zda by mohli měřit počty stromů podle oblastí, ve kterých žijí bílí a barevní lidé. Tento údaj je důležitý pro zjišťování enviromentální spravedlnosti.
(10) Podle Evropské unie je budoucnost QUEER
Evropská unie oslavila počátek duhového měsíce června prohlášením, ve kterém uvedla, že „budoucnost je QUEER“, tedy jakákoli jiná než heterosexuální. Podle Wikipedie je QUEER označení pro všechny, jejichž „identita není heterosexuální nebo cisgenderová“.
Odpovědi níže pod obrázkem.





syrzdarma.cz

 
(1) Ukradené věci: Pravda

(2) Aztékové: Pravda
(3) Pravicový humor: Pravda
(4) Zjišťování pohlaví: Pravda
(5) Omluva černé herečky: Pravda
(6) Přehrady Kalifornie: Pravda
(7) Londýnský orchestr: Výmysl redakce
(8) Microsoft: Pravda
(9) Počet stromů: Pravda
(10) Budoucnost Queer: Pravda The post Jak je těžké poznat dezinformaci? first appeared on .


Nejčtenější za týden