Inflace v Česku všechny zaskočila, už je vysoká skoro jako v Rusku
RSS

Inflace v Česku všechny zaskočila, už je vysoká skoro jako v Rusku

O desítky procent zdražují nejdůležitější potraviny a energie, benzín je dnes na historickém rekordu.

Česká inflace opět překonala všechna očekávání, inflační spirála se nebezpečně roztočila a nejde zastavit. Meziročně hladina spotřebitelských cen v květnu stoupla o rovných 16 procent, nejvíce od roku 1993. Silná je i meziměsíční dynamika, činící 1,8 procenta. Ani takto rychlý růst z měsíce na měsíc prakticky nikdo nepředpokládal. ČNB počítala s tím, že meziročně inflace stoupne o 14,9 procenta.
Inflace je vyšší než ta předpokládaná zejména proto, že nastalo ještě výraznější zdražení potravin a bydlení, než se čekalo. Dramaticky zdražuje mouka, chleba, cukr, oleje, maso, mléko, vejce i máslo. Enormně rostou také ceny bydlení, a to hlavně z důvodu zdražování energií, zejména plynu a elektřiny, ale také tuhých paliv, jako je uhlí a dřevo.
Česká národní banka bude muset v reakci na takto rapidní inflaci markantně zvýšit základní úrokovou sazbu. Na zasedání 22. června tak její bankovní rada patrně rozhodne o navýšení základní sazby o 1,5 procenta, na 7,25 procenta. I tak bude obtížné inflaci zkrotit. V červnu inflace dále zrychlí, přiblíží se úrovni 17 procent, což je mimochodem zhruba míra inflace Rusku. A to i z důvodu drahých pohonných hmot. Cena benzínu už dnes zřejmě překoná absolutní historicky cenový rekord, 47,26 koruny za litr. A to přesto, že minulý týden došlo na snížení spotřební daně z něj o 1,50 na litr.
Za celý rok by inflace v ČR měla činit 14,5 procenta, neboť ve druhé polovině roku bude její tempo postupně zmírňovat.
 

LUKÁŠ KOVANDA
The post Inflace v Česku všechny zaskočila, už je vysoká skoro jako v Rusku first appeared on .


Nejčtenější za týden